Ve znamení Štíra

15:47 Ivcca 16 Comments

Každý okamžik čtení této knihy budete prožívat všemi smysly. Ojedinělý příběh s nádechem sentimentality a s vůní soli. Nemusíte milovat koně, abyste si oblíbili tuto knihu. Nemusíte milovat fantasy, aby vás toto dílo zaujalo

Originální název: The Scorpio Races
Autor: Maggie Stiefvater
Žánr: Sci-fi a fantasy
Počet stran: 368

Mladá dívka Kate, alias Šotek a záhadný chlapec, Sean. Oba je spojuje nejen láska ke koním, ale také místo, kde žijí. Nehostinný ostrov, který se vždy na sklonku zimy mění v nebezpečnou atrakci. Počátkem listopadu z vod okolního moře vystupují vodní koně. Nádherní a nespoutaní tvorové, jejichž krásu předstihuje jejich nebezpečnost. Živí se masem, jsou silní a nepředvídatelní. Ti nejodvážnější přicházejí, aby je zkrotili a na jejich hřbetu dojeli k lákavé odměně, čekající v cíli dostihu Ve znamení Štíra.



Celá kniha pramení z báje o vodních koních, což je jednoznačně zajímavé a každého čtenáře tento originální motiv jistě zaujme na první pohled. Já například tuto báji neznala a velice ráda se dozvídám nové věci, což jen umocnilo mou nedočkavost a prakticky ihned po odchodu z knihkupectví jsem knihu začala číst. Pravda je, že vás okamžitě osloví kouzlo prostředí, ve kterém se celý příběh odehrává. Tajemný nehostinný ostrov, ze všech stran na vás dýchá depresivní atmosféra tohoto chladného místa a přímo cítíte štiplavě ledový vítr na tvářích. Kniha je zasazena do reálného prostředí a nebýt poněkud neobvyklých vlastností vodních koní, tak vám ani nepřijde, že čtete fantasy.


Tato kniha byla prvním dílem od Maggie Stiefvaterové, které jsem četla. Následně jsem ještě sáhla, plná nadšení, po její sérii Mrazení, ta mě ale, na rozdíl od tohoto díla, zklamala. Upřímně mě zaráží skutečnost, že tato kniha není příliš známá a jsem přesvědčena, že si zaslouží větší pozornost, než jaké se jí zatím dostává.


Hodnocení

V čem tato kniha naprosto vyčnívá je neuvěřitelná barvitost, s jakou autorka příběh líčí. Obratně popisuje nehostinnost a tvrdý život na ostrově v kontrastu s jeho kouzlem. Neuchopitelným, ale tak silným, že na vás přímo dýchá z každé stránky. Milostný příběh je sice povrchní, inspirovaný mnoha prověřenými postupy a člověk by si řekl, že ho nemůže čekat žádná překvapivá zápletka. Občas je ale velmi  mile překvapen. Stiefvaterová je kreativní a rozhodně má čtenáři co nabídnout. Kniha je velice čtivá, čte se skoro sama a je to přesně ten typ knihy, kde si každý řádek a každý popis vychutnáváte do nejmenšího detailu. Vodní koně jsou fascinující tvorové. Ze začátku pro mě bylo trochu náročné zvyknout si na jejich vlastnosti, diametrálně odlišné od obyčejných koní (ano, sama jsem milovnicí koní), ale na druhou stranu jsem jimi po celou dobu byla naprosto okouzlena.
To, co možná kniha postrádá v oblasti děje, je bohatě vynahrazeno a vyváženo tím ostatním, jako jsou popisy, námět a celkové zpracování.
Milá Maggie, i když mě Tvá ostatní díla příliš nezaujala, za napsání knihy Ve znamení Štíra Ti musím poděkovat. Málokterá kniha v člověku rozproudí tolik pocitů, myšlenek a emocí. A přitom si vlastně ani není jist, čím přesně je to způsobeno. Já to přisuzuji skutečnosti, že tato kniha má zkrátka své kouzlo.

87%


16 komentářů:

  1. Vypadá to tajemně a zajímavě :) Koně milovaly všechny moje kamarádky. Já k nim nikdy tak blízko neměla, ale v pubertě jsem četla knihy o koních :D No, na tom vlastně nezáleží....co jsem to chtěla...
    Ach! Tvoje recenze mě zaujala a asi se knížce podívám na zoubek :) Díky za upozornění na ni, protože o ní slyším poprvé, ačkoli jméno autorky mi není úplně neznámé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na ni narazila úplnou náhodou v knihkupectví, takže jsem v té době autorku ani neznala. A jestli chceš, klidně Ti ji mohu půjčit. Ať taky využijeme, že bydlíme tak blízko :D

      Vymazat
  2. Tato kniha už sama o sobě je kouzelná jen tou obálkou. Taky jsem milovnicí koní i fantasy, takže by se mi určitě líbila i když jsem ji zatím nečetla. Podívám se po ní v knihupectví, protože mě zaujala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to je ideální kombinace! :) Myslím, že budeš spokojená.

      Vymazat
  3. Od M.Stiefvaterové jsem četla sérii Vlci z Mercy Falls a byla jsem z ní nadšená. Ve znamení štíra mám doma, ale se čtením jsem pořád váhala. Po přečtení tvé recebze mi je jasné, že bych se do čtení měla brzy opravdu pustit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že Tě má recenze takto nakopla :) Já měla po této knize asi moc vysoká očekávání, tak třeba proto mě potom její další knihy zklamaly.

      Vymazat
  4. Vypadá to zajímavě :) Možná se potom poohlédnu.

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to fakt zajímavě, ale ani já jsem knihu doteď neznala a tudíž ani nečetla. Ale asi to budu muset napravit, protože to zní hodně zajímavě! :) Krásná rcenze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, já to říkala, že je poměrně neznámá :) Vážně nevím o nikom ze svého okolí, kdo by ji také četl. Děkuji moc za pochvalu Ilonko :)

      Vymazat
  6. Líbí se mi tvůj úvodník a myslím, že máš pravdu a že by mě kniha mohla zaujmout i přes to, že mě koně moc neberou a poslední dobou ani na to fantasy příliš nejsem. :) A stále obdivuji tvé fotky! :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba tato kniha změní Tvůj názor - a nebo Tě v něm naopak utvrdí, každopádně není co ztratit :D A moc děkuji za pochvalu! Toho si opravdu vážím, focení mě moc baví.

      Vymazat
  7. Nemůžu si pomoct, ale knihy od téhle autorky mi vůbec nesedly, takže na tuhle knihu se určitě nechystám...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba se Ti někdy dostane do rukou nějakou náhodou :) Jak jsem psala, mě se její ostatní knihy také nelíbily, ale tohle byla výjimka.

      Vymazat
  8. U téhle knihy jsem zatím za polovinou, a nemůžu se rozhodnout, jestli pokračovat a dočíst ji, nebo ji prostě vrátit do knihovny. Nějakou dobu mě bavila a taky mě zajímalo, jak se všechno vyvine, ale pak mi to už přišlo dost zdlouhavé a nějak jsem ji odložila. Díky tvé recenzi aspoň vím, že by za to možná stála)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se většinou knihy snažím dočítat :) Zkus to a uvidíš. Ale samozřejmě proti gustu...

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!