Projekt: Čteme klasiku

20:22 Ivcca 25 Comments



Dovolte mi, abych vám představila můj úplně první projekt.

Všimla jsem si, že velice často upřednostňuji nové knihy a v přívalu novinek a knižních hitů zkrátka občas zanedbávám ty nejcennější poklady, a sice světovou klasiku.
A tak jsem se rozhodla, že uspořádám takový menší projekt!

↓↓↓
Čteme klasiku
Je to naprosto jednoduché, na přečtení co nejvíce děl světové klasiky budeme mít 3 měsíce, to znamená poměrně dost času (končíme 20. listopadu 2014, vyhlášení výsledků hned následující den).
Samozřejmě se s vámi pokaždé podělím o recenzi.

Uznejme, že v dnešní době, kdy je v knihkupectví nepřeberné množství moderních lákadel, máme bohužel tendenci klasiku zanedbávat (nebo alespoň já to tak mám). Jsem ale přesvědčená, že existuje mnoho zásadních děl, která by si měl každý přečíst!
Tento projekt zakládám, abych se motivovala dočíst spoustu klasických děl, která mám již dlouho v plánu. Velice mě potěší, pokud do toho půjdete se mnou! :)
Stačí použít logo projektu, které vidíte zde v příspěvku - dejte ostatním vědět, že se účastníte, ať je nás co nejvíce.

Plán:
1. Nejprve bych vás požádala o zveřejnění úvodního článku, ve kterém odkážete na mě. Zároveň mi dejte vědět sem pod článek do komentářů, že se zúčastníte - moc ráda si přečtu všechny vaše recenze! :) Můžete do článku přidat i knihy, které si plánujete přečíst nebo jakékoliv jiné povídání k tématu.
2. Pustíte se do čtení! Čím více, tím lépe.
3. Napíšete recenzi na přečtenou knihu a můžete si ji zapsat někam do seznamu (já ten svůj budu aktualizovat zde, pod úvodním článkem).
4. Držte si palce!! Jelikož na konci vylosuji jednoho ze zúčastněných a ten obdrží malé * * překvápko * *.

Banner k recenzím




Mini banner do menu


<a href="http://obsessed-with-books.blogspot.cz/2014/08/projekt-cteme-klasiku.html"><img src="http://2.bp.blogspot.com/--JSweGkyQAc/U_I5SK2qyTI/AAAAAAAAAXQ/b4kFeZVTVy0/s1600/menu.png" alt="Čteme klasiku" title="Čteme klasiku"/></a>

A na závěr...
Je jedno, zda přečtete jednu knihu nebo deset, jde tu hlavně o zábavu, doplnění vzdělání a o nové čtenářské zážitky. A těch přeci není nikdy dost.
Moc se těším na každého účastníka projektu :)
I.


Zapojené blogy:

Petrin Knižný Tip
Knihofilka

Aktualizace 31.10. 2014
Tak jsem se KONEČNĚ dokopala a přečetla něco klasického. Mé velké plány poměrně ztroskotaly, jelikož přišla škola, nová práce a spousta povinností. Když jsem se tedy dostala ke čtení, tak jsem spíše sáhla po něčem, na co jsem doopravdy měla chuť a to poslední měsíce zrovna klasika nebyla. NICMÉNĚ se nevzdávám a věřím, že za ten zbývající měsíc ještě něco přečtu.

Seznam knih:
Pán much - William Golding

25 komentářů:

  1. Je to zajímavý projekt. Možná se zapojím, ale kdyžtak až v září, kdy klasiku budu muset stejně číst do povinné četby k maturitě. Ale je to super nápad. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevadí, klidně se můžeš přidat až v září, budu se těšit :)

      Vymazat
  2. Rozhodně pěkný nápad, snad to někoho klasiku donutit přečte. :) Já s tím problém nemám, vzhledem k tomu, že tu klasiku tak či tak musím přečíst k maturitě. :D Ale je pravda, že jsem si chtěla přečíst i něco navíc, k čemuž jsem se stále nedostala. Takže se možná pak do projektu oficiálně zapojím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach jó, je vidět, že ještě nejsem plně vzhůru. :D V první větě má samozřejmě být "donutí přečíst", jop. :D :)

      Vymazat
    2. Já už mám maturitu 3 roky za sebou :D Takže bych v tom ráda pokračovala, i když "nemusím". Když vidím například svého bratra, který tato díla dočítá až teď, ve svých pomalu 30-ti letech, tak si říkám, že to já nechci. Minimálně namotivovat mě tento projekt musí! Proto jsem ho také založila :) Když se někdo přidá - budu jen ráda.

      Vymazat
  3. Možná se lehce zapojím, ale čtení klasiky plánuju až na Vánoce :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná projekt prodloužím, ještě uvidím, jak mi to půjde :D A budu ráda, když se zapojíš :) Jak jsem psala, i jedna přečtená kniha se počítá.

      Vymazat
  4. Taky jsem to měla v plánu :) Možná se tak i zapojím :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já ti psala sáhodlouhý koment už včera, ale jak vidím, tak mě net zradil a někde ho cestou sežral. Takže, já mám sice blog zatím jen ve výstavbě a řekla jsem si, že tagovky ani memečka ani nic podobnýho dělat nebudu .. no ale klasika je klasika, to se musím zapojit! Takže pokud vykoumám, jak hodit k sobě na blog ty banery a čudlíky, tak ti dám vědět :) Jinak, gratulace k prvnímu projektu... mám tě teď oslovovat "Paní projekt - manažerka" ? :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No určitě se zapoj, budu jen ráda. Ty bannery nemusíš používat všechny, stačí si ten obrázek uložit a dát ho do článku. Ale tak zlobit se nebudu :D A říkej mi Iveto, to bude lepší :)

      Vymazat
  6. Spísané, porvrdené, podpísané :)
    http://kniznytip.blogspot.sk/2014/08/klasika-dielo-ktore-prezilo-svoju-dobu.html

    OdpovědětVymazat
  7. Krasny projekt-normalne si ma navnadila ist dnes po praci do kniznice po nejaku klasiku :-) Idem do toho s tebou a vami vsetkymi ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super!!! To mám radost, že se zapojíš! :) Jinak většina děl ze školní povinné četby jsou klasická. Jedná se většinou o díla z 18., 19. století. Mrkni třeba na bux nebo jiný obchod, kde mají tato díla vyloženě zařazena pod "světovou klasikou" - http://www.bux.cz/zanry/6-svetova-klasika.html

      Vymazat
  8. este dotaz - pod klasikou myslis povinne citanie zo strednej skoly?

    OdpovědětVymazat
  9. A po tomto projekte ešte navrhujem zahájiť "čítajme Slovákov - po slovensky". :) To je asi ešte viac vymierajúce, aj keď mňa sa to netýka, slovenských kníh mám pomerne dosť a klasík tiež. Ale tento projekt je to v dnešnej ére fajn, tak aspoň pozdieľam na FB.

    OdpovědětVymazat
  10. Skvělý výběr! 1984 je jedna z mých nejoblíbenějších knih a O myších a lidech se mi strašně líbilo, na konci jsem měla slzy v očích :) Určitě mrknu na Tvou recenzi. A také Ti moc děkuji za pochvalu blogu. To opravdu potěší :)

    OdpovědětVymazat
  11. Mne sa 1984 až tak nepáčilo, ale O myšiach a ľuďoch ma fakt prekvapilo, bolo to veľmi príjemné čítanie a ten koniec... :)
    Nie je začo :)

    OdpovědětVymazat
  12. Tak Ivčo, jak pak jsme na tom? :) Já dočetla Marťana (Andy Weir) a kouká na mně z poličky pan Shakespeare... on je taky takový marťan, tak si od něho dám asi jednu komedii, takovou jednohubku :) Po tom, co jsem se málem odrovnala s King Lear už na to jdu tak trocha pozvolna.. nasadila jsem romantiku ala Jane Austen a ta to trochu ten Learovský krvák vybalancovala :)) Tak honem, čekám od tebe nejakou pecku v podání Kafky nebo Dickensa :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No paráda, to mám z Tebe radost :) Já jsem na tom dost špatně, protože nemám vůbec čas :D Ale doženu to, začínám Jeden den Ivana Děnisoviče a pak snad Zámek od Kafky. Ale mám doma i jeho komiksovou verzi, tak asi zlousknu obojí pro porovnání :)

      Vymazat
    2. No mně už málem nadzvedlo, že bys opravdu dala toho Kafku! To je na mně velké sousto... Ale komiksovou verzi ještě nějak rozdýchám :))

      Vymazat
    3. Četla jsem od něj zatím jen Proměnu a ta mě docela bavila. Taky mám doma Proces a ten možná také zkusím. Muhehe, tohle ještě rozdýcháš? :D

      Vymazat
    4. Super! Tak to si ho určitě přečtu :) Děkuji.

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!