Labyrint: Útěk

11:55 Ivcca 14 Comments

Vydařený, nervy drásající příběh, který nelze přečíst jinak, než jezdím dechem.

Originální název: The Maze Runner
Autor: James Dashner
Díl: 1/3
Žánr: Sci-fi a fantasy
Počet stran: 360

Na začátku děje se spolu s šestnáctiletým chlapcem ocitáme uzavřeni ve výtahu stoupajícím do neznáma. Jediná věc, kterou si pamatuje, je jeho jméno, Thomas. Svět, do něhož je dopraven a který je obýván skupinou asi šedesáti chlapců, je tvořen rozlehlým placem obklopeným bizarním bludištěm. Každé ráno se vydává skupina běžců hledat cestu ven z labyrintu. Je ovšem v jejich nejlepším zájmu dostat se zpět na Plac před setměním. Pak se totiž brány labyrintu zavírají a věřte mi, nechcete zůstat venku přes noc. Po dobu dvou let je každý měsíc, se skálopevnou přesností, do Placu dopraven jeden nový chlapec. Pak se ale objeví dívka a jejich svět se začne od základů měnit.

Labyrint: Útěk se k radosti čtenářů konečně dočkal svého českého překladu. Navíc nás již za 3 týdny čeká premiéra jeho zfilmované verze. Od tohoto díla jsem měla obrovská očekávání, jednoduše jsem se ho nemohla dočkat. Začala jsem dílo číst v angličtině jako e-knihu, ale stejně jsem po vydání české verze neodolala a hned si ji zakoupila v knihkupectví. A věřte mi, stojí to za to. Knihu, jako je The Maze Runner, totiž potřebujete mít ve své knihovničce.



Děj se rozjíždí na plno již od prvních stránek, kdy jsme spolu s Thomasem vrženi do tohoto nového světa. Pomalu s ním začínáme poznávat nejen Plac, ale také samotné "placery", jak si místní chlapci říkají. James Dashner vytvořil mnoho zajímavých charakterů a jejich povahové rysy opravdu bravurně vykreslil. Thomas mi byl po celou dobu čtení velice sympatický, jedná racionálně, ale stále úměrně své situaci. Jako další si jistě zamilujete Newta, jednoho z "kápů" nebo Minha, velitele běžců. I jediná dívčí postava, Teresa, je zajímavá a padne vám do oka i přes to, že jí zde není věnováno příliš mnoho prostoru a do děje zasahuje jen okrajově.


Hodnocení

Troufám si říci, že toto dílo se zatím jednoznačně řadí mezi špičku knih, které jsem letos přečetla. Setkáváme se zde s naprosto neokoukaným a komplexním světem, jehož fungování a skutečný účel je nám odhalován hezky krok za krokem, až to napětí skoro nejde vydržet. Autora chválím v prvé řadě za skvělé zpracování postav, z nichž si většinu opravdu zamilujete. Ohromným plusem je skutečnost, že Dashner umí skvěle vyprávět. Od prvního okamžiku se hned vcítíte do Thomasovi kůže a všechny nástrahy labyrintu opravdu prožíváte s ním, jako by to nebyl on, ale právě vy, kdo zběsile utíká rmutům a jiným nástrahám tohoto světa. Kniha vám nedovolí sebemenší oddych, jednoduše dokud ji nepřečtete celou, tak nebudete mít klid. Děj hezky odsýpá a žádná pasáž mi nepřišla slabší než ty ostatní. Celé je to zkrátka velice vyvážené. Kamenem úrazu většiny dystopií je jejich předvídatelnost. Toho se ale u Maze Runnera nemusíte bát. Zápletky jsou originální a mnohdy zcela nečekané. 


















Tohle si jednoduše nemůžete nechat ujít. Konec knihy je možná trochu překombinovaný a to, co nás čeká v druhém díle, bude evidentně ještě šílenější než celý labyrint. Ani po dočtení nejsou všechny otázky zodpovězeny a možná si budete z celého rozuzlení připadat trochu zmatení. I přes tento malý detail vám však knihu s naprostou jistotou doporučuji k přečtení.

93%

14 komentářů:

  1. Říkala jsem si, že si nechám přečtení tvé recenze až na chvíli, kdy budu mít taky dočteno, ale neodolala jsem :) Jsem zhruba v půlce a jsem taky nadšená :) Fakt mě to baví, děj je propracovaný a člověk nedostane prostor se nudit :)
    Pěkně napsáno! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já jsem náramně zvědavá, jak se to bude líbit Tobě! :) Zvlášť ke konci je to tak napínavé, že jednoduše nemůžeš přestat číst. A také děkuji za pochvalu.

      Vymazat
  2. Veľmi by som si knihu chcela prečítať. Ten námet znie geniálne a film tiež nebude na zahodenie. :)
    Najzaujmavejšia mi príde na knihe obálka. Je to paperback s preobalom :) ešte som také nevidela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, já také ne :) Ale bez přebalu mi přijde hezčí. Čekala jsem, že to bude hardback, takže jsem v knihkupectví byla trochu zklamaná, ale co se dá dělat. Jinak do knihy se určitě pusť :) No a o filmu mi ani nemluv, umírám zvědavostí!

      Vymazat
  3. Krásné fotky, taky se těším, až budu číst :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak trochu lituji, že jsem si ho nevzala k recenzi, když jsem ještě mohla. Ale tak, přijde na to jednou čas. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to tedy lituj! :D Snad se Ti dostane do rukou později.

      Vymazat
  5. Určite si ju pridám do wishlistu:)

    OdpovědětVymazat
  6. To znie dosť dobre.:) Možno sa k nej raz dostanem.:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že v nejbližší době přibude na blozích spoooousta recenzí, tak pokud Tě nenakopla ta má - tak třeba ty ostatní :D

      Vymazat
  7. Ne že bych si ho nechystala zítra koupit! :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!