Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování

13:51 Ivcca 4 Comments

Haruki Murakami rozhodně není autorem pro každého, nepíše povrchní díla a mnoho jeho příběhů by na první pohled mohlo působit nezajímavě nebo nudně. Murakami ale moc dobře ví, co dělá a připraví vynikající čtenářský zážitek pro každého, kdo o něj stojí.



Cukuru Tazaki žije v Tokiu a živí se jako konstruktér vlakových nádraží. Na svou minulost by nejraději úplně zapomněl. V rodném městě strávil až do sedmnácti let veškerý volný čas s partou svých čtyř přátel. Byli navzájem dokonale vyváženým celkem, doplňovali se a ve všem si rozuměli. Pak ale Cukuruho ze dne na den a bez udání důvodu z kolektivu vyloučili. Cukuruem tato skutečnost silně otřásla, poznamenala ho na spousty let a přivodila mu dokonce myšlenky na sebevraždu. Nyní, o patnáct let později, se Cukuru na popud své kamarádky Sary rozhodne staré přátele vyhledat a zjistit pravý důvod jejich odloučení.

Haruki Murakami je japonský autor ověnčený řadou významných ocenění. Je laureátem Ceny Franze Kafky a Tanizakiho ceny a několikrát byl dokonce nominován na Nobelovu cenu za literaturu. Tento autor láme rekordy v prodejnosti knih a zvláště v posledních letech se stal velice populárním i v České republice. Jeho literatura se nedá s ničím jiným srovnat. Je svébytná, intimní a lidská. V příběhu se stírají hranice reálného světa a světa snů a halucinací. Občas je těžké nebo přímo nemožné tuto hranici mezi reálnou skutečností a iluzí rozpoznat. Murakami opět zručně pracuje s atmosférou plnou melancholie a bolestné nostalgie. Na pozadí hlavní zápletky, která představuje Cukuruho hledání starých přátel, autor rozvíjí mnoho témat všedního dne - lidská bolest a osamění, zrada, vztah mezi mužem a ženou, provázanost mezi lidskými sny a životem, který žijeme. Nejintimnější události na pomezí reality a lidského vnímání nám otevírají dveře do duše hrdiny tak, jak by to prostý popis nedokázal. Explicitním sexuálním scénám se Murakami nebránil nikdy a nechybí ani v této knize. Některé věci jsou možná až příliš, ale nakonec je to ta nejúčinnější sonda do nitra hlavního hrdiny. Murakami se zkrátka nebojí bořit tabu, což oceňuji o to víc, že se nejedná jen o bezúčelné rebelství, ale aspekt nezbytný pro správné vyznění celého příběhu. Skvěle zde fungují i pro Murakamiho typické květnaté metafory, jimiž dokáže ozvláštnit například i každodenní šedou realitu nádraží na Šindžuku.

"Lidská srdce nepojí vjedno mír a harmonie. Mnohem hloub je dokážou propojit jejich vzájemné rány. Vzájemné bolesti a vzájemná křehkost. Nemůže být ticha bez bolestných výkřiků, není odpuštění, pokud po zemi netekla červená krev, není smířlivého přijetí, pokud jsme předtím nezažili krutou ztrátu. Přesně tyhle věci totiž leží v kořenech každé opravdové harmonie a míru."
Hlavního hrdinu poznáváme poměrně důkladně, škoda, že nebyla o něco větší pozornost věnována i vedlejším postavám a zvláště Cukuruho čtyřem přátelům. Jejich povahy a charakterové rysy se mi v hlavě slévaly dohromady a spolu se složitými japonskými jmény jsem občas nebyla schopná odlišit, kdo je vlastně kdo. Pochválit musím jak jinak než skvělý překlad Tomáše Jurkoviče a grafické zpracování knihy, jejíž obal je nejen sofistikovaným grafickým klenotem, ale zároveň geniální interpretací hlavní myšlenky knihy.
"Lidská mysl je jako noční pták. V tichosti na něco čeká, aby se za tím, až přijde správný čas, pustila střemhlavým letem."



90%

4 komentáře:

  1. Skvělá recenze! :) Tuhle autorovu knihu mám doma a chystám se jí v nejbližší době přečíst. Přiznám se, že Murakamiho zas až tak nemusím, znám mnoho lepších japonských autorů, četla jsem od něho jeho nejznámější knihy (Sputnik, má láska a Norské dřevo) a ty se mi moc nelíbily, ale na druhou stranu jsem si hodně oblíbila Afterdark a Spánek, takže bych mu s touhle knihou chtěla dát ještě šanci, protože nevypadá tak "romanticky" jako třeba Sputnik.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bezbarvý Cukuru Tazaki rozhodně není tak romantický, jako Sputnik. Romantická linka tam je, ale jen hodně na pozadí a není jí věnováno moc pozornosti. Já od Murakamiho četla asi osm knih a tahle je podle mě vedle Kafky na pobřeží nejlepší. Určitě si ji přečti, snad se Ti bude také líbit :)

      Vymazat
  2. Zajímavá recenze :) O knize už jsem slyšela a rozhodně si ji plánuji někdy přečíst!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!