Ostrov lhářů

13:57 Ivcca 12 Comments


Dlouho jsem se Ostrova lhářů nemohla dočkat. Už jen sama atraktivní obálka od Hostu dává čtenáři příslib neobyčejného zážitku. A je to celkové pojetí, odlišnost a melancholie táhnoucí se napříč celou knihou, které vám nedovolí odtrhnout se ani na okamžik. Ostrov lhářů si musíte přečíst a lžete sami sobě, pokud tvrdíte, že tomu tak není.

Sinclairovi. Báječná americká rodina plná usměvavých lidí s atletickou postavou, pohlednými rysy a dokonalým životem. Opuštěný ostrov s rodinným sídlem. Ráj na zemi nebo past? Cadence Sinclairová Sheffieldová, Mirren Sinclairová Sheffieldová, Jonathan Sinclair Dennis a Gatwick Matthew Patil. Stejně dokonalí, chytří a pohlední. Nebo jen čtyři lháři?


Dlouho mi žádná kniha nepadla do noty tolik, jako právě tato. Souhrou okolností jsem po ní sáhla v ten nejlepší možný okamžik a v tom nejvhodnějším rozpoložení, což jen umocnilo sílu, s jakou mě příběh oslovil. Nechala jsem se pohltit, nechala jsem autorku aby mi lhala a nechala jsem ji, aby mi vyrazila dech syrovou pravdou. Závěr knihy je jen třešinkou na dortu, postrčením, díky kterému zapadnou všechny díly skládačky na své místo. Ale tím hlavním je dle mého samotný průběh a vývoj příběhu. Pravda, kterou hledáme, ale zároveň se jí ze všech sil snažíme utéct. Miluji způsob, jakým je Ostrov lhářů napsán. Květnaté metafory, zdánlivě nesouvislá změť útržkovitých myšlenek, které vám dokonale zprostředkují pocity a vnitřní rozpoložení hlavní hrdinky. To všechno dohromady funguje jako dokonalý celek. Neskutečně komplexní dílo, které neřadím mezi young adult, ale vidím v něm plnohodnotný a kvalitní společenský román. Kniha je zrcadlem dnešní společnosti, jejíž odraz se vám nemusí líbit. Proč vám prostě nemůže ještě chvíli lhát? Je to tak opojné. Každé pozlátko má ale svou temnou stránku, každá rodina má své černé ovce. Nic není jen černé nebo jen bílé.
"Ve sprše jsem bouchla pěstí do zdi. Hanbu a vztek jsem ze sebe splachovala mrazivě ledovou vodou. Pak jsem se v posteli klepala jako opuštěný pes, kterým jsem byla, a kůže se mi třásla na kostech."
Plně si uvědomuji, že má recenze je plná subjektivních pocitů, což je dáno skutečností, že o knize, jako je Ostrov lhářů, se neuvěřitelně těžko hovoří. Musíte to zkrátka sami prožít.
Samozřejmě jsou zde i určité mínusy, jako přehnaně přeslazená romantická linka nebo samotný výše zmiňovaný konec, který je podán lehce roztržitě a možná je až příliš rezolutní. Nesedl mi a vyzněl do ztracena, místo aby mi v hlavě rezonoval ještě dlouho po dočtení. Nicméně rozhodně není náhodou, že je název knihy poslední dobou skloňován ve všech pádech a já míním, že právem. Má velký potenciál a autorku cením za to, že dokázala napsat takto atraktivní a "přitažlivý" příběh, který je jednoduchý, ale zároveň nepostrádá hloubku. Je definicí věčného mládí, je hravý, ale nekompromisní. Na něco takového jsem dlouho čekala a přitom ani nedokážu říct proč. A to mě na celé věci asi nejvíce fascinuje. Závěrem bych také ráda pochválila nakladatelství Host za precizní zpracování vizuální podoby této knihy.
"Ten den byl život jako pohádka. My čtyři Lháři spolu, jako jsme vždycky byli. Jako vždycky budeme. Tohle je náš ostrov. Tady zůstaneme mladí napořád."
95%

12 komentářů:

  1. Nemohu jinak než souhlasit s recenzí! :) Ostrov se mi jako jedna z mála z tohoto žánru velice líbila a myslím si, že jsem ji nečetla naposledy. Je to strašně lehké a jemné, ale přitom když časem čtete a čtete, tak všechno získává takovou napínavou šťávu a prostě celkově byl konec velice překvapující... :)
    Nádherně napsaná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, zkusím se po knížce poohlédnout (teda až přečtu ty všechny, co mám doma, samozřejmě O:)).

    hrbitov-meho-ja.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Recenze se ti vážně dost povedla, jen srší optimismem a nadšením :) Co mě však fascinuje, že si snad ani nemůžeme víc protiřečit :D To co tobě přišlo skvělé pro mě vyšumělo tak trochu do ztracena a nesedla jsem si z toho na zadek. Naopak romantická linka mi přišla taková příjemná, přirozená a letní (a to poslední dobou romantiku celkem zavrhuju!) a konec mi přišel jako nejlépe vykreslená a prožitá část knihy :) Jako celek mi pak kniha nesedla tolik jako tobě, ale líbil se mi právě ten závěr a celé to panoptikum postav ztvárňující zrcadlo lidské společnosti :)
    Nemůžeme vždy mít stejné názory :) Právě o těch rozdílných chutích blogování a recenzování je :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu :) Je to vtipné, přitom máme většinou názory na knihy a celkově vkus spíš podobné :) Ta plejáda postav se mi také moc líbila a to varování bylo jen takové decentní, žádné moralizování - tak to mám přesně ráda.

      Vymazat
  4. Ami: Já zrovna ostrov lhářů čtu a tak se radši recenzím vyhýbám, aby něco důležitého neprozradily :) Ale z toho, co jsem zatím přečetla jsem nadšená!
    Hezká recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se popisu děje raději skoro úplně vyhnula :) Jsem zvědavá, jak ohodnotíš Ty a děkuji za pochvalu.

      Vymazat
  5. :)))))))))) Ja mám proste radosť, že sa ti páčila! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Po Ostrově lhářů prahnu skutečně moc. Přečetla jsem si už několik recenzí a i ta tvoje mě jednoduše utvrzuje v tom, že si tu knížku MUSÍM pořídit a přečíst. Hrozně se mi líbí i ta obálka, ale nejvíc mě táhne právě lhaní a lháři, to mě jednoduše fascinuje :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že jsem Tě nalákala, protože ta knížka je jednoduše super! :) Jsem moc zvědavá, co na ni řekneš.

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!