Ospalá Díra - Děti revoluce

15:41 Ivcca 2 Comments



O Ospalé díře jistě slyšel každý z vás, hlavně díky populárnímu a velice oblíbenému americkému seriálu. Nyní se část příběhu objevila i v knižní podobě - stojí fantasy svět, v němž se prolíná současnost s realitou osmnáctého století, za přečtení?
Ospalá díra - Děti revoluce
Ichabod Crane byl vojákem bojujícím za nezávislost amerických kolonií a roku 1781 také v jedné bitvě hrdinsky umírá. Více než dvě století od tohoto okamžiku procitá v americkém městě Sleepy Hollow, aby zde po boku detektivky Abbie Millsové bojoval proti stoupencům zla. Důležitou roli zde hraje Kongresový kříž, vyznamenání, které mu bylo před dávnou dobou uděleno za statečnost Druhým kontinentálním kongresem. Ten musí najít dřív, než se dostane do nepovolaných rukou klanu, který se pomocí něj chystá vzkřísit čarodějnici Serildu, jež byla upálena v době americké revoluce. Jedinou stopu představují zmasakrovaná mrtvá těla, která za sebou klan při svém hledání kříže nechává.

Knihu Ospalá díra - Děti revoluce je vhodné číst, pokud jste obeznámeni s jeho předlohou, což se o mě říct nedá. Dohledala jsem si, že by se mělo jednat o odnož seriálové linky, která se na televizní plátna nedostala. I přes mezery ve znalosti příběhu jsem si knihu poměrně užila. Hned ze začátku je čtenář nemilosrdně vržen přímo do centra dění. Vše začíná podivnou změtí vidin, které se odehrávají v Craneově mysli. Spolu s velkým počtem postav vám značnou chvíli potrvá, než se zorientujete. Autor se ani nepozastavuje, aby "nezasvěceným" vysvětlil pozadí příběhu nebo podal informace o tom, proč byl Crane takto záhadně po staletích oživen. Přitom by stačilo jen trochu snahy, přidat pár stran a Ospalou díru by si skvěle užili i čtenáři, kteří seriál neznají.

Ospalá díra - Děti revoluce je fantasy plné čarodějnic, temných sil zla a magických rituálů. Hlavní hrdina Ichabod Crane je sympatický muž, bloudící v moderním světě 21. století. Jeho honosné vyjadřování a neschopnost porozumět a správně použít slangové výrazy dneška jsou úsměvné a tento sympaťák se vám velice rychle zalíbí. Nikdo z postav vám není nijak hlouběji představen a autor se ani nezdržuje popisem jejich zevnějšku či povahových vlastností, které se v mnoha případech neprojeví v průběhu děje vůbec.

Dějová konstrukce je jednoduchá, občas se vracíme retrospektivou do 18. století a sledujeme život George Washingtona, většinou se ale čtenář ocitá v roce 2014 ve Sleepy Hollow v New Yorku. Kniha je směsicí historických faktů a fantastické fikce a vy máte možnost setkat se hned s několika reálnými historickými postavami a událostmi. V této knize budete sledovat pátrání po historických artefaktech a nechybí samozřejmě ani pár zajímavých překvapení a zvratů. Ospalá díra se dá číst i jako samostatná kniha, nicméně musíte vydržet a pročíst se přes zmatený začátek. Pokud si ale chcete čtení opravdu užít, doporučuji zhlédnout nejdříve seriálovou předlohu.
65%
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:
Knihu si můžete zakoupit zde.

2 komentáře:

  1. No tak nevím, nevím :D Jedinou Ospalou díru, kterou znám je ta od Burtona - kterou miluju! - a fakt si nejsem jistá jestli bych se dokázala tak rychle zorientovat :D Ale až se jednoho dne propracuju k seriálu, asi sáhnu i po knize. Mám takový příběhy ráda :)
    Skvělá recenze !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si všimla, že je film, ale neviděla jsem ho :) Určitě napravím. Ale ten s touhle knihou nemá nic společného. Děkuji moc za pochvalu.

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!