This or that TAG

14:45 Ivcca 8 Comments


Dnes pro vás mám knižní tag! A sice THIS OR THAT, nad některými otázkami jsem musela vážně hodně přemýšlet a nakonec jsem se rozhodla, že se podělím i s vámi. Na tento tag jsem poprvé narazila zde, takže děkuji za inspiraci. A jdeme na to :)



1. Reálná kniha nebo e-kniha?


To i to :) E-knihy jsem si zamilovala, jelikož značně šetří místo, čtení je pohodlnější a rychlejší (jelikož čtečku můžete vytáhnout opravdu kdykoliv a kdekoliv), navíc vás její nízká váha nijak neomezuje. Ale navzdory všem těm výhodám u mě bude vždy vést reálná kniha. Miluji knihkupectví, nakupování a sbírání knih a vím, že dobré knihy si stále budu kupovat a vystavovat ve své knihovně. Pro mě zkrátka neexistuje lepší pocit. Asi jsem knižní závislák či co.

2. Hardback nebo paperback?


Hardback! Paperback je sice lehčí a levnější, ale pevná vazba více vydrží a lépe v knihovně vypadá. Takže u této otázky mám docela jasno.

3. Český nebo anglický jazyk?

Jsem docela ostuda, ale musím se přiznat, že knihy v angličtině moc nečtu. Nebo spíše vůbec :D Ale chystám se to změnit, už mám ve čtečce připraven první kousek v angličtině. Knihy v originálním jazyce mají tu nespornou výhodu, že jejich kvalitu nijak nehatí český překlad - jehož kvalita je různá knihu od knihy.. A samozřejmě si zlepšíte angličtinu, to je jasné. U mě tedy vedou knihy v češtině. Přiznávám se bez mučení, že po celém dni v práci, kde mluvím jen a pouze anglicky, necítím zrovna dvakrát velkou potřebu dalšího přívalu angličtiny.

4. Dystopie nebo reálná kniha?


Náročná otázka. V poslední době jsem si dystopie vcelku oblíbila, baví mě uniknout do světa mimo realitu a inspirovat se fantazií mnoha talentovaných spisovatelů. Stejně ráda jsem ale vždy četla reálné knihy. Když se ale zamyslím nad tím, co převažuje a po čem bych v knihkupectví spíše sáhla, musím nyní hlasovat pro mé milované dystopie.

5. Šťastné nebo špatné konce?

Odpověď na tuto otázku se zkrátka nedá zobecnit. Vždy závisí na tom, jak zvolený konec do dané knihy pasuje. Není nic špatného na dobrých koncích. Mám je ráda, ale občas jsou příliš ulepené a nereálné. Zkrátka zvonec a pohádky je konec - velká svatba a šest dětí, všichni brečí a jsou šťastní - nic nezkazí knihu více než přehnaně nasládlé zakončení. Na druhou stranu ještě náročnější je pracovat se špatnými konci. Jakmile autor sáhne vedle a konec do knihy absolutně nesedí, tak mě to akorát vytočí a nemám chuť se k tomu kdy vracet a prožívat to znovu. Mám ráda obojí, ale vždy to musí být logické.

6. Hrdinka nebo hrdina?

Mám raději knižní hrdinky, jelikož mi přijde, že se do příběhu tak nějak lépe vcítím :D To platí zejména u dystopií. U jiných žánrů je mi to asi jedno, vážně jsem nikdy příliš nepřemýšlela nad tím, která z těchto dvou možností mi více vyhovuje. Toto kritérium pro mě zkrátka není příliš rozhodující (A stejně - kdo by například odolal šarmantnímu Harry Holeovi? Nikdo!).

7. Vlkodlaci nebo upíři?


Má znalost této tématiky je značně omezená :D Z upírů jsem četla tetralogii Stmívání, která mě bavila. Navíc v knihovně vypadá báječně, takže je těžké nemít ji v oblibě (nemyslete si prosím, že jsem nějaký materialista, spíš jen takový posedlý sběratel, heh). Tam se vlastně objevili i vlkodlaci, nicméně čistě "vlkodlačí" knihu znám jen Mrazení, které mě bohužel vůbec nebavilo. Když to shrneme, dojdeme k závěru, že nevyhledávám ani jedno a tudíž ani neupřednostňuji jedno před druhým.

8. Kouzelníci nebo víly?

Abych byla upřímná, žádnou knihu s vílami v hlavní roli jsem ještě nepotkala. Co se týče kouzelníků, Harry Potter je klasika, ale také asi jediná kouzelnická kniha, kterou jsem četla. Pár čarodějů se najde i v Mortal Instruments, kterou právě čtu a zatím se mi líbí. Tudíž za mě jsou to kouzelníci.

9. Tenké nebo tlusté knihy?


Co víc si přát než dobrou a pořádně tlustou knihu? Důležitá je skutečnost, proč je kniha tak tlustá. Jelikož za A má autor připravený setsakramentsky dobrý příběh, který vás nenechá klidnými, dokud knihu nepřelouskáte až dokonce a nebo za B se jedná o uspávače hadů, jehož veledílo mohlo být klidně o polovinu kratší.

10. S přebalem nebo bez přebalu?


Bez přebalu, protože jsou hezčí. Mimochodem, teď už si vážně připadám jak šílený materialista, když u každé druhé otázky zmiňuji vzhled knih. Ale vážně nejsem!

11. Série nebo samostatná kniha?

Mám mnoho oblíbených sérií a těším se, až se k nim v budoucnu budu moci vrátit. Je skvělé, když má autor čas vykreslit příběh do detailů a i vy k němu máte díky tomu bližší vztah. Rozhodně to ale neznamená, že bych kvůli tomu série preferovala.

12. Knihy ze současnosti nebo z historie?




















Už jsem tu zmínila, že mám ráda historii a z historických knih hlavně knihy válečné, knihy z období stalinistického SS, apod. Já vím, už je to trapné, ale ani zde vybrat jen jedno zkrátka není možné.

Doufám, že se vám můj první TAG líbil.
A jak to máte vy?
I.

8 komentářů:

  1. Super odpovědi :)
    Také mi nevadí ani smutné ani veselé konce. Hlavně když jsou logické :)
    Z upírů doporučuji Vampýrskou akademii :) Mrazení mám moc ráda ( ani nevím čím to je, že mě tak okouzlilo :) ).
    Co se týče tlustých a hubených knih, tak pro mě je nejlepší tlustá kniha, u které nechci aby skončila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme podobné :) Jinak od Maggie Stiefvater jsem četla ještě Ve znamení Štíra a to mě bavilo mnohem více. Je to sice úplně jiné téma, ale pokud jsi nečetla, tak určitě doporučuji.

      Vymazat
  2. V první řadě děkuji za reklamu :D :)) V druhé řadě.. páni! Tvé zpracování je super. )

    OdpovědětVymazat
  3. Mela jsi to rozhodovani tezke :) a konecne nekdo kdo voli knihy bez prebalu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherné fotky! :) Asi se tebou inspiruji a zkusím něco podobného u nás taky vykoumat, vypadá to pak mnohem lépe a knihy jsou výraznější. :) Já jsem přemýšlela, že tento tag natočím, ale kvůli počasí na to je docela blbé svělo. :/ Taky mám radši knihy bez přebalu a hardbacky. Mě osobně tlustší knihy trochu znervózňují, vadí mi představa, že knihu budu číst týden, neli dýl. Když mám pořádně čas, asi by to nevadilo. Ale pak jsem zdeptaná, že se nedostanu k těm dalším knihám, které na mě čekají. Proto jsem spíše pro ten střed - 300/400 stran. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, to jsi mě potěšila, že se Ti fotky líbí :) Určitě to vyzkoušej, není to nic těžkého, jen prostěradlo přehozené přes gauč. Jen bych ho příště před focením mohla vyžehlit :D
      Videa mě baví, takže ho určitě natoč, snad se počasí umoudří. Já jsem se pořád nerozhodla, jestli videa chci natáčet nebo ne.. Uvidíme časem :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!