Kindle Paperwhite 2 - čtečka vs. kniha

15:30 Ivcca 0 Comments

Kdyby mi někdo měsíc zpátky řekl, že dnes budu hrdou majitelkou čtečky e-knih, asi bych se tomu vtipu s chutí zasmála. Jen stěží byste totiž hledali většího odpůrce čteček. Miluji vůni papíru a vše co k pravé knížce patří, zkrátka jsem si nedovedla ani ve snu představit, že bych se někdy snížila k něčemu jako je čtečka.
Jenže opak je pravdou - a musím říct, že jsem nadšená! Obyčejné knížky jsem samozřejmě číst nepřestala, ale čtečka se perfektně hodí na cestování, do školy (když taháte milion učebnicí, nemáte moc chuť přibalovat další 500ti stránkovou knihu), zkrátka všude.
Jedinou nevýhodou zůstává, že výběr není tak obsáhlý - jednoduše, ne všechny tituly jsou vydávány i jako e-knihy.







Teď ale přejdu k samotné recenci za
Kindle Paperwhite 2


Výhody a nevýhody:
+ podsvícený display (váhala jsem, zda je potřeba, nicméně jsem pročetla opravdu spoustu recenzí a dospěla k názoru, že "když už, tak už" a pořídila si čtečku s podsvíceným displayem) - tato výhoda je jasná, můžete číst ve dne, v noci a nepotřebujete k tomu lampičku, hodí se převážně při večerní cestě autobusem
+ dotyková obrazovka - asi bych to zvládla i s obyčejnou, ale musím uznat, že dotykový display je opravdu komfortní, reaguje rychle a pohodlně se na něm píše
+ wi-fi - nesporná výhoda, e-knihu si můžete jednoduše poslat na kindlovský email a ta se vám už automaticky nahraje přímo do vaší čtečky, k dispozici máte i webový prohlížeč, jeho používání je díky dotykovému display také velice pohodlné a snadné
+ snadná obsluha - nahrávání knih i samotná manipulace při čtení
+ nízká váha


- vyšší cena
- tlačítko na vypínání čtečky není moc praktické a musíte ho držet poměrně dlouhou dobu, než se čtečka vypne



Kindle Paperwhite 2 je praktická čtečka s velice snadným ovládáním. Nahrát knihy zvládne opravdu každý. Zároveň vám nabízí spoustu užitečných funkcí - libovolné zvětšení / zmenšení písma, úprava fontu, vytváření poznámek a záložek, zároveň je propojená se slovníkem a s Wikipedií, takže pokud například neznáte nějaké slovo nebo si nepamatujete o jakou se jedná postavu (to se hodí obzvlášť ve Hře o trůny), jednoduše na slovo kliknete a okamžitě vám vyskočí tabulka s překladem / definicemi.

Stránky otáčíte jednoduše tak, že kliknete kamkoliv do pravého nebo levého rohu čtečky. Ale nemusíte se bát, že při každém náhodném dotyku čtečka začne zběsile listovat.
Jediné co mi možná trochu chybí je, že e-kniha neodpovídá stranám v klasické knize. Ukazuje se vám pouze kolik procent knihy už jste přečetli (v pravém dolním rohu) a poté lokace, ve které se nacházíte (v levém dolním rohu).
Tyto lokace jsem já osobně příliš nepobrala - pro představu jedna kniha má například 16 000 lokací, přičemž, když otočíte jednu stranu tak přibude cca 20 lokací (jak kde). Nevím jestli je můj popis srozumitelný, ale jedná se v podstatě o takovou obdobu klasických stránek :D Jen tím, že display čtečky nezobrazuje stejné množství písma, jako klasická kniha, zde nejsou stránky, ale lokace - jo jsem z toho taky jelen.

Zobrazit si můžete i čas, který vám do přečtení knihy zbývá.

Já jsem si koupila takzvanou sponzorovanou verzi, která je levnější a to hned o několik stovek. Co to vlastně znamená?
Sponzorovaná verze čteček je levnější, protože vám Kindle zobrazuje reklamy. Mě to ale vůbec nepřekáží. Reklama se zobrazuje v hlavním menu tak, jak to můžete vidět na fotce vlevo. Na první straně je tedy prostor jen pro jeden řádek vašich knih a druhý řádek obsahuje reklamu a doporučení na knihy od Kindlu. Ta je ovšem jen na první straně vaší knihovny.
Dále se reklama zobrazuje při uspání displaye. Nejedná se ale o žádné přihlouplé reklamy. Já tam například mám složené papírové lodičky v tématice Harryho Pottera apod.
Během čtení vám žádné reklamy nevyskakují, to se nebojte.

Tudíž za sebe bych rozhodně doporučila sponzorovanou verzi.

Bohužel ještě nemohu posoudit výdrž čtečky, jelikož ji mám krátce. Výrobce uvádí, že by měla při čtení 30 minut denně vydržet až 8 týdnů. Z recenzí od uživatelů jsem se ale dočetla, že je to v průměru tak měsíc - při mnohahodinovém čtení denně :D

Doufám, že vám recenze pomůže při rozhodování a následném výběru čtečky :)
I.

0 komentářů:

Děkuji za každý komentář!