21 lekcí pro 21. století - Yuval Noah Harari | recenze

22:54 Ivcca 1 Comments



Izraelský spisovatel Yuval Noah Harari se do povědomí čtenářů dostal hned několika bestsellery. První z nich Sapiens líčí stručné dějiny lidstva a sleduje vývoj od samotného vzniku člověka až po současnost. Zato jeho druhá kniha Homo deus nahlíží spíše do budoucnosti a odhaluje nepřeberné možnosti budoucího vývoje. Trojici doplňuje jeho nejnovější dílo nesoucí název 21 lekcí pro 21. století a čtenáři přináší přesně to, co je slíbeno v názvu. Harari se zaměřuje na 21 nejpalčivějších otázek současnosti, probírá jejich světlé a tmavé stránky a poskytuje čtenáři komplexní úvahu o současném stavu a směřování našeho světa.

Není snadné zorientovat se v dnešním světě plném možností, rozličných názorů a problémů, není proto divu, že se v tom všem lidé občas mohou začít ztrácet. Harari přišel s výčtem 21 nejaktuálnějších a dle jeho názoru nejdůležitějších témat, kterým by lidé měli věnovat pozornost. Rozebírá fakta a poskytuje čtenáři mnoho informací, zároveň však podává pomocnou ruku tak, abyste se v tom všem neztratili.

Můžeme si být vůbec jistí, čemu můžeme věřit? Co znamenají a jaký vliv mají na nás a náš svět nejaktuálnější problémy? Čeká nás budoucnost, ve které si nebudeme schopni najít práci, protože většinu činností budou zastávat stroje? Ohrozí nás velké společnosti používající miliony nasbíraných dat k ovlivňování našeho rozhodování, aniž bychom si to vůbec uvědomovali? A co politika a náboženství, jedná se o jedinou jistotu v rychle se měnícím světě a nebo o potichu číhající hrozbu, která už v minulosti zapříčinila zfanatizování davů a dovedla svět na okraj zkázy? Války, terorismus, falešné zprávy a další množství důležitých proměnných dnešního světa, které Harari ve své knize neopomíjí.

21 lekcí pro 21. století je první autorovou knihou, která se mi dostala do rukou a žánrově mi doslova padla do noty. I když běžně naučnou literaturu čtu jen zřídka, musím uznat, že Harari píše věcně, ale s lehkostí, díky níž se na vlně jeho úvah necháte nést celou knihou až ke konci a to v poměrně krátkém čase. Harari se nevydává za pána vší moudrosti, který zná odpovědi na všechny otázky. Předkládá nám otázky, jež rezonují v jeho hlavě a na které ani on sám občas nezná odpověď. Poskytuje fakta, zamýšlí se a přichází s možnými scénáři vývoje. I když nemusíte souhlasit se všemi jeho názory, jedno je bez pochyby - donutí vás se zamyslet a to je to, co od dobré knihy očekávám.

Některá témata vám budou bližší, některá méně, celá kniha ale nabízí velice zajímavý a poučný pohled na rozsáhlé spektrum problémů dnešní doby. I když témata, o kterých autor pojednává, rozhodně nejsou snadná, dokázal je na papír přenést tak zdařile, že má kniha díky své čtivosti solidní šanci uspět i u lidí, kteří by po tomto žánru normálně nesáhli. 21 lekcí pro 21. století vám mohu doporučit i pokud máte pochybnosti, zda je to pro vás. I já je měla a nakonec jsem byla velice mile překvapena.

70%

1 komentář:

  1. Jsem ráda, že čtu pozitivní recenzi. KNížku mám doma k recenzi a jsem na ni hodně zvědavá :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!