Tisíc kousků tebe - Claudia Gray | recenze

18:45 Ivcca 5 Comments



Rodiče Marguerity Cainové jsou fyzikové. Díky nim vyrostla v prostředí odvážných vědeckých teorií. Nejpozoruhodnější z nich je poslední vynález její matky – jmenuje se Ohnivák a umožňuje pohybovat se mezi alternativními dimenzemi. Její otec je zavražděn a všechny důkazy směřují k Paulovi – oblíbenému výzkumnému asistentovi jejích rodičů. Vypadá to, že spáchal dokonalý zločin: Dřív, než začne policejní vyšetřování, prchá do jiné dimenze. S Marguerite však nepočítal. Ta sice neví, jestli by dokázala někoho zabít, ale je rozhodnutá to zjistit. S pomocí Thea, dalšího asistenta, pátrá po Paulovi v různých dimenzích. V každém světě, do kterého se dostane, potkává jinou verzi Paula, který ji vždy přiměje pochybovat o její vlastní vině a o jejích citech. Je odsouzena opakovat stejnou chybu znovu a znovu? V každé verzi sebe sama – vévodkyně v carském Rusku, sirotek vymetající kluby ve futuristickém Londýně, uprchlík před celosvětovou povodní na záchranné stanici uprostřed oceánu – se zaplétá do milostné aféry, která je sice nebezpečná, ale nelze jí odolat.

Pokud jste fanouškem sci-fi a zároveň vás stále neomrzely YA, měli byste zbystřit. Tisíc kousků tebe je velice zajímavou novinkou, která statečně vyniká mezi ostatními příběhy. Pokud vás navíc alespoň trochu zajímá fyzika, vaše čtenářské srdce zaplesá. Autorka se chopila velice zajímavého nápadu, kniha totiž vychází z předpokladu, že naše dimenze není tou jedinou. Každé naše rozhodnutí vede k vytvoření další alternativní dimenze, ve které se věci vyvíjejí podle toho, kdybychom se rozhodli jinak. Existuje tedy nekonečné množství dimenzí a Marguerity rodiče zkonstruovali přístroj, který člověku umožní mezi těmito dimenzemi cestovat.

"Každá forma umění je jen jiný způsob, jak nahlížet na svět. Jiný úhel pohledu, jiné okno. A věda... věda je to nejvíc fascinující okno ze všech. Vidíte z něj celý vesmír."
Pustit se do hrátek s časem, paralelními dimenzemi a světy je dost ošemetné, stačí jen málo a člověk čelí mnohým paradoxům a nadějný příběh může rázem postrádat logiku. Naštěstí Tisíc kousků tebe je slušně promyšleným dílem a i když vám na mysli občas vyvstanou nějaké otázky, nemáte vlastně k ději žádné větší námitky.

Od začátku mi velice imponovala autorčina snaha udělat příběh neobyčejný, nový. Dočkáváte se nejen několika atraktivních světů, ale také zajímavých postav. Je fascinující sledovat, jak se tyto postavy napříč dimenzemi nepatrně mění, v závislosti na tom, jak jejich minulá rozhodnutí utvářela jejich charakter. Samotný děj je svěží, čemuž hodně napomáhá právě častá změna prostředí a alternativní dimenze, ve kterých se dějiny utvářely jiným způsobem. Autorka zvolila téma, u kterého je sice obtížné udržet děj logický a pochopitelný, ale zároveň je v podstatě studnicí neomezených možností. Čehož Claudia Gray náležitě využívá a vy se tak podíváte například do Londýna plného futuristických vynálezů a nebo do dimenze, ve které v Evropě stále vládnou královské rodiny a v Rusku zase imperátor a samovládce car Alexandr V.

Z alternativních světů mě bavily snad úplně všechny a nesmírně jsem si úžívala nejrůznější verze Marguariety, Paula, Thea a ostatních postav. V knize nechybí ani milostná linka, která bohužel sklouzává k milostnému trojúhelníku. Byť jsem na podobné věci už skoro alergická, musím uznat, že v případě Tisíc kousků tebe jsem to autorce prominula a příběh hltala se všemi jeho detaily a nedokonalostmi a dokonce i lehký sentiment romantické linky byl svým způsobem kouzelný a děj skvěle dokresloval.

V ději se často objevují útržky minulosti a vzpomínky na zážitky a události, které vám přibližují nejen pozadí příběhu, ale i samotné postavy a jejich smýšlení. Co musím ocenit jsou také zajímavé obraty v ději. Byť jsem myslela, že v daném žánru mě už málokdy dokáže něco překvapit, v případě Tisíc kousků tebe mi některé zvraty skoro vyrazily dech. I když je kniha psána povětšinou na vážnější notě, autorka občas děj prořízne nějakou trefnou hláškou, která čtenáři vykouzlí úsměv na rtech.

"Máma mě probodne pohledem, který značí: Je mi jasné, že se s tebou něco děje, a vím, že ty víš, že já to vím, ale zatím se nebudu vyptávat"
Závěrem snad mohu jen říct, že knihu určitě doporučuji k přečtení. Neřadí se sice ke špici, ale i tak je velmi dobrá a zaslouží si pozornost. Navíc už jen kvůli té skvostné obálce ji člověk prostě musí mít v knihovně!

90%

5 komentářů:

  1. Zrovna včera jsem si krátila čas v knihkupectví a tuhle knížku jsem tam viděla a kromě anotace jsem nahlédla i na prvních pár stránek. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A zaujala tě? :D Jsem ráda, že si ke mně našla cestu! :) Fakt jsem si čtení užila.

      Vymazat
  2. Já si nejdřív říkala, že ne, ale pomalu měním názor :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že za zkoušku to stojí :D Tohle bylo fakt po dlouhé době, co mě nějaká YA dokázala nadchnout a překvapit.

      Vymazat
  3. Ach jo, já nechtěla, ale ty jsi mě svými reakcemi a teď touhle recenzí tak nalákala :D Zřejmě jí dám šanci :) Kdyby nezaujala, alespoň ta obálka je naprosto skvělá! Moc hezká recenze.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!