Mrazivý oheň - Amanda Hocking | recenze

16:31 Ivcca 30 Comments


Bryn Avenová mezi Kaniny nikdy tak úplně nezapadala. Díky svým blond vlasům a modrým očím se vždy cítila jako outsider s nečistou krví neschopná si získat respekt a postavení. Ale je odhodlaná prokázat svou loajalitu království, které miluje. Jejím snem je stát se členkou elitní královské gardy a nic jí nesmí stát v cestě... ani city, které chová ke svému šéfovi, Ridleymu Dresdenovi. Jakýkoli vztah mezi nimi je naprosto vyloučený, ale Bryn si nemůže pomoct. A začíná mít pocit, že i on k ní něco cítí. Mezitím na království někdo zaútočí, to prověří Bryninu sílu jako nikdy předtím. Konečně má příležitost konfrontovat Konstantina Blacka, zrádce, který se před pěti lety pokusil zavraždit krále. Jen Bryn ho může zastavit, ale riskne vše, jen aby ochránila království, které ji není ochotno přijmout takovou, jaká ve skutečnosti je?

Uprostřed pohádkově zasněžené kanadské divočiny se nachází království, které je domovem trollů. A když řeknu trollové, nemyslím bohužel ta ošklivá tlustá stvoření. Tito trollové jsou ve skutečnosti skoro k nerozeznání od lidí. Od obálky až po anotaci tato kniha láká svou zimní atmosférou, která se zdá pro období Vánoc ideální volbou. Co se ale ve skutečnosti nachází uvnitř, bohužel není ani zdaleka tak zářivé a příjemné.

Zvolit pro příběh prostředí zasněžených kanadských plání není vůbec špatný nápad. Naopak mi to přijde jako velice zajímavá a atraktivní volba. Bohužel je však prostředí jen jednou z mála pozitiv, které tato kniha nabízí. Celé království trollů je ukryto v divočině, asi hodinu autem od nejbližšího "lidského" města. Já nevím, jestli Amanda Hocking žije někde na obláčku bez nejmenšího tušení o tom, jak funguje svět nebo si vážně myslí, že na zemi může existovat město, které nikdo neobjeví. A vážně si autorka myslí, že vysázet na jeho hranicích spoustu vrb pomůže tomu, aby ho lidé neobjevili? Ne, Amando, to vážně nepomůže. V dnešní době, kdy bez problému dohlédneme daleko do hlubin vesmíru, nám opravdu neunikne žádné městečko plné paláců a hopsajících veselých trollů. 

Tohle byl jednoznačně nejstupidnější svět, jaký jsem kdy v knize zažila. Ve zkratce, hned na prvních asi deseti stranách se dozvídáte, že trollové tajně dávají své děti do lidských rodin (lidské děti dají do děcáku) a když je dětem osmnáct let, tak se pro svá kukaččí mláďata vrátí, konfrontují je s realitou, že jejich opravdoví rodiče jsou trollové a děti bez nejmenšího problému a pochybností opustí rodiče, které 18 let považovali za vlastní a ještě je okradou o většinu peněz (takhle se trollové živí, kradením cizích peněz). A co policie? Nikomu z lidí není divné, že beze stopy mizí stovky dětí, které už nikdy nikdo neobjeví? Nikdo to nevyšetřuje? Lidští rodiče prostě jen mávnou nad ztrátou potomka rukou a pořídí si nové dítě?

Další věcí, která mi místy hýbala žlučí, bylo ustavičné míchání světů. Tak například, když na královském plese vedle tradičních kanilských písní nechybí v repertoáru ani Beatles nebo Adele. Pozornost si jistě zaslouží i palác s automatickou garáží - vítejte v Disneylandu, milí čtenáři! Takhle to prostě nefunguje, autorka se měla soustředit jen na jeden svět a ten rozvíjet. Míchání dvou naprosto odlišných realit dohromady akorát rozmělňuje příběh a působí to jako hodně nepovedená parodie. Ta bizarní rozdílnost a očividná neslučitelnost je tak rušivá, že mě postupem času doslova vytáčela. Máte pocit, že je toho už trochu moc? No, tak si radši zapněte pásy, jedeme dál.

Další kapitolou sama o sobě jsou postavy. Konkrétně hlavní hrdinka Bryn. Někoho tak namyšleného a povrchního jsem na stránkách knih už hodně dlouho nepotkala. Většinu času se chovala jako rozmazlený spratek a byla jednoduše všechno, jen ne sympatická. I samotný popis je bohužel nezáživný. Věci, na které se autorka při popisu zaměřuje, jsou nudné a utlumují děj. Často popisuje nezajímavé úkony hlavních hrdinů a dělá to tak kostrbatě, že jsem nad tím musela pokaždé kroutit hlavou. Abychom si rozuměli, já mám popisy ráda, ale tyhle byly zkrátka tak nešikovné a nezajímavé, že mě naopak rušily.

Celou první polovinu knihy jsem se do čtení vyloženě nutila. Štvaly mě všechny nelogičnosti, o nichž jsem se zmiňovala výše a děj mě vůbec nepohltil. Druhá polovina získala trochu na spádu, děj začal být víc napínavý, lépe se to četlo a já si konečně začala v rámci možností příběh užívat. Jak rychle svitna naděje, tak rychle však i pohasla, jelikož konec se jednoduše nepodařil. Autorka si jen připravila půdu pro další příběh a Mrazivý oheň končí nepříjemně otevřeně. Finále, ke kterému se celou dobu schyluje a vy si mnete ruce radostí, že se možná přece jen nějaké té akce dočkáte, nakonec vůbec nepřijde. Děj je předčasně utnut, čtenář je nespokojen a i když se nedozvím, jak vlastně skončí, musím říct, že mě to ani nezajímá. Druhý díl už bych zkrátka nezvládla.

Na závěr se ptám, je tohle vážně odkaz, který chcete předat mladší generaci? Že je správné lhát, krást a podvádět jiné lidi? Žít z peněz, které ukradnete jiným lidem? Myslíte si snad, že být čestný se už dnes nenosí? Já tenhle názor tedy nezastávám.

30%

30 komentářů:

  1. Fuh, tak to je škoda, že je táto kniha taká slabá. :( Tá obálka je však nádherná. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co dělat, někdy to nevyjde :( Ale souhlas, obálka se povedla.

      Vymazat
  2. Hádám, že to má být fantasy (celkově tomuto žánru neholduji, ale zajímal mě důvod, proč tě tak kniha zklamala). Uznávám, že autorka pravděpodobně rozbila tím, že je město trollů blízko od ostatních lidí, takový ten pocit tajemna a jednoduše něco, co prostě neexistuje, je lidem neviditelné. Ale od toho je to přece fantasy, že i když my ve skutečnosti známe všechny města (i když si to nemyslím :D), tak autorka může vymyslet něco, co prostě jiní ještě neobjevili. Fantazii se meze nekladou a je pak na čtenářích, jestli to hodlají přijmout nebo ne. V tomto ji bráním.

    Možná vše, co tě na tom rozčilovalo, pro změnu někoho zase láká, že je to jiné. :) Já se do čtení stejně pouštět ani nehodlám :D, mrzí mě vůči tobě, že sis prošla, ani ne tak nezáživnou četbou jako spíš takovou, která tě vyloženě vytáčela :D a věřím, že teď si zase zlepšíš náladu něčím jiným.

    Každopádně můžeme autorce zatleskat, že dokáže, když už ne se zalíbit, pohnout lidskou žlučí. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, jedná se o fantasy a já osobně mám fantasy moc ráda :) Jenže i fantasy musí mít logiku. Přišlo mi to jako takové rychlé řešení, jak kdyby se autorce nechtělo vymýšlet nic složitějšího (nějaký paralelní svět třeba apod.) Četla jsem spoustu fantasy, které byly zasazené do reálného světa, ale vždy to bylo logicky vyřešeno a dávalo to smysl. Tohle mi ho bohužel nedávalo.
      A samozřejmě souhlasím, sto lidí sto chutí a tak je to správně :) Myslím, že by to byla pěkná nuda, kdybychom ten názor na knihy měli všichni stejný. A děkuji moc, knihy, které teď čtu už mi naštěstí sedly mnohem lépe :)

      Vymazat
    2. Tak to potom chápu tvé celkové rozhořčení.
      Mimochodem, vidím, že máš rozečteného Ziburu, byla jsem na jeho přednášce, pokud na to budeš psát recenzi, moc se těším! :)

      Vymazat
    3. Závidím!! Já jeho přednášku bohužel nějak promeškala :( Recenzi psát určitě budu, z knihy jsem zatím nadšená, Ziburův humor mi skvěle sedl.

      Vymazat
  3. Tak ty si sa do toho obula a riadne :D Aj keď s tebou súhlasím, ale u mňa jedinou "výhodou" bolo, že sa to čítalo rýchlo :D A pritom Amanda nie je zlá autorka, len má nedomyslené detaily, problém gradovať dej,jej postavy sú trochu povrchné, ale čo sa týka Bryn, tak to je celé zle... A som zvedavá ako to celé dopadne, pretože aj idiot príde alebo aspoň tuší hl. zápletku...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V negativních recenzích se vážně nevyžívám, mnohem víc si užiju psaní pozitivní recenze :D Tady jsem ale od toho, abych byla objektivní, takže jsem to prostě musela vše sepsat tak, jak jsem to cítila, i když souhlasím, že už je to hodně kritické :D Jinak s tebou musím souhlasit, vyjádřila jsi to skvěle.

      Vymazat
  4. No, knihu jsem nečetla (zatím), ale s koncem tvé recenze musím souhlasit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář, jsem ráda, že to vidíš stejně :)

      Vymazat
  5. No, tak právě jsem se utvrdila v tom, že si tuhle knížku až tolik přečíst nechci :D Původně mě zlákala ta obálka a neměla jsem tušení, že jde pořád o trylly - až potom jsem tak nějak dopátrala, o čem má být. Moc mě to tedy nevzalo, teď se to potvrdilo :D Tož ti děkuji za odrazení od něčeho, co by se mi určitě vůbec nelíbilo xD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, obálka je krásná :D Škoda, že ten děj pokulhává. Každopádně jsem ráda, že jsem ti pomohla při výběru, určitě bude lepší investovat peníze do něčeho lepšího :)

      Vymazat
  6. Uz jsem cetla negativni recenze, proto jsem si o knizce nic nezjistovala a vedela, ze je to jen ta s tou hezkou obalkou a celala, co na ni reknes. Tvuj nazor me utvrdul v tom, ze v jejim ignorovani mam pokracovat. Podle toho, co pises, se to opravdu nepovedlo a to poselstvi je vazne dost smutne.. Ale skvela recenze, nejdou psat jen ty pozitivni :) A ted ti preju lepsi volbu pri dalsim vyberu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě by byla škoda trápit se s touto knihou, když čeká na přečtení tolik jiných úžasných (třeba Illuminae nebo právě Dvůr :D ). Děkuji moc za pochvalu! I když pozitivní mám mnohem radši, tak musím zůstat objektivní.

      Vymazat
  7. Jak jsi začala o trolech, co vlastně vypadají jako lidi, hned mi to připomnělo Dědičku. A pak jsi zmínila autorku - a ježiš marja, ono je to vážně ono. Pořád nechápu, jak mohla vyjít (a ještě ke všemu být tak oblíbená!) ta původní série a ono to má i nějakej spin-off? No to potěš koště.
    Sakra děkuju za recenzi, protože s mým štěstím bych si toho, že je to z téhle série, nevšimla a nějak se k tomu náhodou dostala a to je fakt děsivá představa... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem o té sérii také slyšela, ale sama jsem ji předtím vůbec neznala :D No - naštěstí! A jsem moc ráda, že je má recenze užitečná :D A přeji štěstí při výběru jiných (zaručeně lepších) knih!
      A děkuji za komentář! :)

      Vymazat
  8. Já jsem četla autorčinu předcházející sérii a musím říct, že jsem byla zklamaná. Příběh prostě neobstál, nebyl dostatečně nosný a promyšlený. Stačilo si přečíst první větu a jeden hned věděl, jak tohle skončí. A ještě v kombinaci s naivní a téměř hloupou hlavní hrdinkou to fakt nepůsobilo kvalitně a obstojně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento názor slyším asi od každého, kdo tu sérii četl. Tak aspoň jsem utvrzená v tom, že to vážně nestojí za přečtení :) A hloupé hlavní hrdinky má autorka evidentně v oblibě :D

      Vymazat
  9. Asi budu za tu divnou, ale mně se původní série autorky o Tryllech líbila. K Mrazivému ohni jsem se ještě nedostala a je fakt, že už si podrobnosti moc nepamatuju, ale mám pocit, že byla řeč o tom, že trollové používají jakýsi druh nátlaku a iluzi, takže je nezachytí ani satelitové snímky. Co se týče podvrženců, tak podle autorky vždycky cítili, že do své rodiny nepatří, takže jim nijak nevadilo, když museli odejít + zase se vždycky na rodinu a jiné použila hypnóza, takže se nikde nic nehlásilo. Je fakt, že to není morální a ani zdaleka pozitivní, ale svět trollů byl vždycky prohnilý, s tím se potýkala už Wendy v Dědičce.

    Chápu, že tě kniha nebavila vůbec ti to neberu, každého baví něco jiného, ale ten předchozí odstaveček jsem sem chtěla napsat. Jak říkám, bylo to dávno, jestli se pletu, někdo mě opravte, původní sérii četlo docela dost lidí. :D Jinak se teď trošku bojím, aby mě to na rozdíl od původní série nezklamalo, ale snad ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se tedy do série o Tryllech pouštět raději nebudu. Mrazivý oheň mě odradil :D Každopádně o satelitových snímcích v Mrazivém ohni nebyla ani zmínka. Takže mi tam vadila ta logická mezera.
      Moc děkuji za názor :) A jak říkáš, každého baví něco jiného :D

      Vymazat
  10. Od autorky som ešte nič nečítala, ale teraz ma to už vôbec neláka. Celý ten nápad sa mi zdá z tvojej recenzie dosť nedomyslený.
    O kanadskom mestečku s nadprirodzenými bytosťami, ktoré si nikto nevšimol, som písala aj ja, keď som mala štrnásť, ale práve kvôli tým očividným nelogickým chybám, som s tým čoskoro aj skončila :D Aspoň mi to tam neoddeľovali vŕby :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš to, kdyby jsi ji dopsala, tak by třeba nakonec slavila úspěch! :D Minimálně by měla velké šance, že bude lepší než série této autorky!

      Vymazat
  11. Já miluju naštvané negativní recenze, kterých ale není mnoho, takže jakmile na některou narazím, přečtu si ji i dvakrát! Obzvláště mě těší negativní recenze na knihy, které mám také chuť strhat.
    Mrazivý oheň jsem sice zatím ještě nečetla, ale tvé výtky mi dávají docela smysl, protože podobné chyby jsem objevila i u autorčiny předchozí série o Tryllech.
    Nicméně kniha mě momentálně láká ještě víc, chci si na ni udělat vlastní názor! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc!! :) Psaní negativních recenzí se neužívám, ale hold u této knihy nebylo moc co vychválit :D Každopádně pokud se ke knize dostaneš, byla bych moc zvědavá, jaký na ni nakonec budeš mít názor!

      Vymazat
  12. :D :D :D Umírám smíchy :D Městečko plné paláců a veselých hopsajících trolů, kteří poslouchají Adele :D To je teda šílená slátanina :D Připadá mi to jako nějaká nepovedená fan fikce. Jako kdyby se autorka snažila napsat dvě knihy, ale pak jí bylo řečeno, že jí vydají jen jednu a tak se je rozhodla spojit dohromady. A tím ten nápad totálně pohřbila. S knihou jako takovou jsem neměla tu čest a popravdě jsem to ani nikdy neplánovala, ale ty jsi dokonale oargumentovala, proč tohle fakt ne! Díky za vypíchnutí všech chyb, skvěle jsi to vystihla a rozhodně se držíš konstruktivní kritiky, což je vždycky fajn. Sepsout knihu jen tak alá "byla to hovadina na entou" umí každý, ale správně a rozumně popsat co bylo špatně a proč chce umění. A ty tento talent máš :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš naprostou pravdu :D Slátanina na entou. A taky jsem si občas během čtení říkala, jestli to není nějaká fan fikce co se vymkla kontrole :D No vystihla jsi to skvěle.
      Strašně moc děkuji za pochvalu!! <3 Ani nevíš, jakou mi to udělalo radost :)

      Vymazat
  13. Konecne nekdo,kdo nebere tuto,pardon blbost,za neco uzasneho 😂
    Ja proste nemůžu verit,ze je to tak oblibene 😂😂
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak!! :D Když jsem otevřela databázi knih a viděla ta pozitivní hodnocení, tak jsem fakt chvíli přemýšlela, jestli jsem náhodou nečetla něco jiného.

      Vymazat
  14. Tohle je hodně zajímavý pohled a rozhodně jsem, že jsem na něj narazila. Tuhle knížku jsem si totiž chtěla přečíst už hodně dlouho, ale doposud jsem nenarazila na žádnou takto negativní recenzi, nicméně soudě podle zmiňovaných argumentů nejspíš byla oprávněná. Nejspíš si ji stejně přečtu, ale alespoň nebudu mít příliš přehnaná očekávání a možná nebudu ani tolik zklamaná.

    Lory Humble × TICHÝ ODPOR

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za komentář :) Jsem moc zvědavá, co na knihu řekneš a těším se na recenzi!

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!