Proč stál Humbook za to..

20:05 Ivcca 5 Comments


PROTOŽE POZNAT AUTORY OSOBNĚ JE VŽDYCKY ZÁŽITEK
Ruta Sepetys podepisuje a podepisuje a podepisuje..
A hlavní tahouni festivalu nejsou žádná másla, nýbrž hned dva super slavní spisovatelé - Christopher Paolini a Ruta Sepetys. Nechci vás urážet tím, že bych je představovala, protože je určitě všichni znáte. Oba dva měli vyhrazený čas v dolním sále, který byl naplněn zajímavým povídáním a nakonec došlo samozřejmě i na autogramiádu. A není překvapením, že si ji nikdo nechtěl nechat ujít. Nikdo. A když říkám nikdo, tak vážně nikdo. Teplota v sále velice rychle dosáhla závratných výšin a když už jsem myslela, že všechen vzduch musí být nenávratně vydýchaný, dostala se na mě s podpisem řada a já se odebrala osvěžit ven na čerstvý vzduch. Ruta, od které jsem si nechala knihy podepsat, mě díky své milé povaze doslova nabila pozitivní energií. Tolik úsměvů a vděku! Neváhala zapózovat na fotku každému fanouškovi, který o to požádal a podepisovala a podepisovala a podepisovala. Podpis Christophera jsem oželela, protože jsem se bála, že další čekání fronty v prostoru, kde přece jistojistě každou chvíli dojde kyslík, bych možná nepřežila. Ale jsem nadmíru spokojená!


PROTOŽE WORKSHOPY BYLY NAPROSTO VYNIKAJÍCÍ
Beseda s překladateli
Přestože byl celý program zajímavý, nebylo samozřejmě v lidských silách stihnout vše. Já se svým výběrem byla naprosto spokojená a hned začátek festivalu jsem věnovala workshopu nakladatelství CooBoo o tom, Jak se vaří knihaCelá redakce je směsicí neuvěřitelně sympatických lidí, kteří svým posluchačům během jedné hodinky předali mnoho zajímavých informací o tom, co všechno předchází okamžiku, kdy čtenář drží  knihu v ruce. To vše doplněné o výherní kvíz, po kterém si deset šťastlivců domů odneslo jednu z deseti novinek z dílny CooBoo. V pozdně odpoledních hodinách jsem pak hezky s předstihem zabrala místo na workshopu Překladatelské oříšky, což byla beseda s českými překladateli. Přítomné trio ve složení Veronika Volhejnová, Romana Bičíková a Petr Eliáš mi okamžitě padlo do noty a já hltala každé jejich slovo. Vážně. Něco tak zajímavého a zábavného jsem dlouho nezažila. A vím, že odteď budu při čtení knih věnovat mnohem více pozornosti tomu, kdo je překládal :) Smekám, vážení!

PROTOŽE POŘADATELÉ SI TU POZORNOST ZASLOUŽÍ
Pořádat akci takovýchto rozměrů rozhodně není procházkou růžovým sadem, co si budeme povídat. A pořadatelé se svého úkolu zhostili nadmíru dobře, protože se ani neobjevil žádný velký zádrhel. Když nepočítám, že vedro a vydýchanost prostorů byla občas vážně hraničící s nesnesitelností a pak mé choutky spáchat několikanásobnou vraždu pokaždé, když během workshopů někdo hrál ten příšerně hlasitý "pukec" nebo jak se ta otravná hra hned u vstupu jmenovala. To jsou však detaily, které věřím, že pořadatelé do příštího ročníku vyřeší. Humbook si zaslouží větší a zajímavější prostory a také mnohem více návštěvníků, protože pořadatelé festivalu Nakladatelství Fragment a CooBoo vytvořili na české scéně něco nového a unikátního a myslím, že potěšili každého knihomola. Navíc jsou pozorní a zlatí a každého blogera obdarovali krásnou dárkovou taškou, jejíž obsah mi udělal nepopsatelnou radost. Děkujeme!!
Dárečky, miluju dárečky!
Tato krásná taška čekala na každého návštěvníka s VIP vstupenkou
PROTOŽE INSTAGRAF SESSION (a spousta dalších doprovodných aktivit)
Člověk by neřekl, jak dokáže zabavit taková hloupost jako Instagraf. No moment! Vůbec to není hloupost. Stačilo hodit na Instagram fotku s hashtagem #humbook a #humbookfest a za pár vteřin už se vaše fotka tiskla v podobě krásného polaroidu. V případě, že jste si tedy zrovna krátili delší chvilku nebo se byli nadýchat čerstvého vzduchu, mohli jste hned pořídit nějaké to selfíčko a uvnitř areálu si vytisknout tuto parádní vzpomínku. Setkala jsem se s Instagrafem poprvé a byla jsem nadšená. Dva krásné polaroidy už mi visí doma na zdi.

Závěrem chci ještě jednou moc poděkovat všem, kteří se na organizaci Humbooku podíleli, určitě nejsem jediná, kdo si tuto akci užil. Pozvání na tento festival si moc vážím a už se těším na další ročník, který věřím, že bude ještě lepší - i když laťka je po včerejšku nasazena pěkně vysoko! Pokud ještě Humbooku nemáte dost, přidávám na konec článku nášup fotek, které jsem stihla během obdivování všeho možného a pobíhání po Elektře pořídit.

Byli jste na Humbooku? Jak se vám festival líbil? Je něco, co vás zklamalo?
Přeji krásný zbytek neděle!

Workshop s CooBoo - Jak se vaří kniha

Tyto kousky čekaly na deset šťastlivců, kteří úspěšně prošli kubulínským kvízem

A pořád vaříme knihu, součástí vaření je samozřejmě korektura

Sůl moře jsem vyhrála na workshopu s CooBoo a hned jsem si ji nechala i podepsat

Velký sál se nacházel ve spodním patře

Fronta na podpis Ruty

5 komentářů:

  1. Skvele shrnuti :) Uplne mi to vcerejsek vratilo.
    Pukec mi u prekladatelskych orisku uz vazne lezl krkem :D Tam jsem to vnimala vic nez na te prvni besede s Cooboo :D Fakt na odstrel!!
    Nase krasne fotky uz mam taky vystavene :) A skoda, ze jsi s nami nezustala jeste na Paoliniho, s Pajou jsme se k nemu dostaly temer na konci a myslim, ze jsme ho trochu vydesily :D Paja mu vytrhla kvuli me knihu z rukou, podekovala za jeho podekovani a mne pokladal kontrolni otazky k serii, fakt zavrseni dne :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji!! :) Já si to s vámi naprosto užila, bylo to skvělé. Až na těch pár detailů no :D Pája každopádně vyprávěla, jak na něj málem hodila knížku :D Tak jsem trochu litovala, že jsem odešla dříve. Každopádně kontrolní otázky jsou moje noční můra :D

      Vymazat
  2. Opravdu povedený článek! Humbook jsem si také užila (až na ty malé drobnosti v podobě vzduchu a "parádní" hry Pukec :D) a pokud se bude Humbook konat i příští rok, určitě půjdu znovu :)
    Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně jsem se divila, že to po tom prvním workshopu někdo neutnul :D Ale věřím, že příští rok (pokud bude) bude jen a jen lepší :) Tak snad se tam potkáme!

      Vymazat
  3. Zapomněla jsi zmínit, že jedna sympatická slečna blogerka (která teda tašku nedostala :D) položila spousta podnětných dotazů, protože ostatní byli srábci a mlčeli jak zařezaní :D
    Jinak jsem si to moc užila, s fotkama jsem pořád ve fázi "musím si pořídit nástěnku", ale asi potřebuju instagraf domů :D
    Skvělej report! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!