Pravidla moštárny - John Irving | recenze

22:54 Ivcca 14 Comments

Homer Wells je sirotek. Narodil se ve státě Maine v sirotčinci zvaném St. Clouds. Po několika neúspěšných pokusech o adopci malého Homera to vypadá, že se stane natrvalo součástí St. Clouds. Zakladatel sirotčince doktor Wilbur Larch se stává Homerovým učitelem a mentorem. Zasvěcuje ho nejen do lékařských praktik, ale také do praxe porodů a potratů. Božího a ďáblova díla. Stejnojmenný film z roku 1999 byl oceněn dvěma Oscary, z nichž jeden je právě za adaptovaný scénář, jehož autorem je John Irving.
Dobrou noc, vy princové z Maine a králové Nové Anglie.
Provádění umělých potratů bylo až do počátku osmdesátých let dvacátého století v USA nelegální. Mnoho žen se v zoufalosti obracelo na kontroverzní a nebezpečné metody a postupy, které často končily jejich smrtí. Doktor Wilbur Larch dával ženám šanci se rozhodnout a v sirotčinci navzdory zákonu interrupce tajně prováděl. Děj knihy Irving umístil do státu Maine v Nové Anglii. Skvěle vykreslené prostředí vás velice snadno přenese do meziválečného období v severní Americe. Zde sledujete život Homera Wellse od dětství, přes náročné dospívání a hledání svého místa v životě.

Pravidla moštárny jsou příběhem o hledání lásky, odplaty a pomsty. O hledání pravdy a toho, co je správné. Je to příběh o pokrytectví, zradě a nesplněných slibech. Pravdou je, že tato kniha toho nabízí nezvykle mnoho, zároveň však s dostatečnou hloubkou. Příběh vámi doslova prostupuje, poutavý styl psaní vás nutí dál otáčet stránky a přemýšlet nad možným vývojem děje. Postav je zde opravdu hodně a autor se jejich příběhům věnuje důkladně, aniž by to působilo jako bezděčné odbíhání od hlavní linie, protože veškeré detaily jsou vzájemně provázané a osudy všech postav se určitým způsobem ovlivňují a souvisí spolu, i když občas tato návaznost nemusí být na první pohled zřejmá.

Je přirozené, že si přeješ, aby člověk, kterého miluješ, dělal to, co by sis přál nebo co si myslíš, že by pro něj bylo nejlepší, ale musíš zkrátka nechat všechno na něm. Nesmíš se plést do životů lidí, které miluješ, o nic víc než do životů těch, které vůbec neznáš.
Homer Wells je mladým idealistou bojujícím s morálním dilematem provádění potratů, ale chápající všechny důvody, kvůli kterým je starý doktor Larch provádí. Žádná z Irvingových postav není plochá a psychologie je opravdu důkladná a detailní. V celém průběhu čtení jsem přemýšlela nad tím, zda je Homerovo chování oprávněné. Jestli je ten hrdina, jakého si Melony vysnila nebo jen obyčejný pokrytec a zbabělec. Právě zmiňovaná Melony je další z hlavních a výrazných postav. Její hrubiánské a neomalené chování čtenáři místy až irituje, ovšem její nejzákladnější morální hodnoty jsou až idealisticky jednoduché a správné. Homera tato dívka velice ovlivňuje, navzdory tomu, že vzdálenost těchto dvou postav je v otázce povahových vlastností veliká, což místy působí až bizarně a směšně. Doktora Larche i všechny sestry žijící v sirotčinci jsem si moc oblíbila a byli mi velice blízcí.
Pravidla moštárny jsou neuvěřitelně silným a srdceryvným příběhem, který se věnuje lidskému svědomí a morálnosti v kontrastu s lidskými hříchy a tělesností. Spojuje různé lidské osudy, uvěřitelné a rozmanité. Vypráví příběh o životě, nepřikrášlený a odprostěný od jakýchkoliv prvoplánových klišé. Právě odstup, s jakým autor příběh vypráví, mu paradoxně přidává na síle a způsobuje, že vám všechny myšlenky, osudy jednotlivých hrdinů a zřetelné poselství, které nesou, budou rezonovat v hlavě a v srdci ještě dlouho po dočtení a oživí se pokaždé, když si na knihu vzpomenete. Není to příběh, který vás dožene k hysterickému pláči, ale kdykoliv na něj vzpomínám a dokonce nyní, když píši tuto recenzi, mám slzy v očích.

Oceňuji dokonale načasované přecházení mezi liniemi jednotlivých postav i mezi časovými rovinami, kdy od významných událostí autor odskočí klidně o desítky let. Je to styl psaní, se kterým se nesetkáváme zrovna často, ale funguje skvěle. Proto nemohu jinak, než hodnotit číslem nejvyšším a vám toto dílo s čistým svědomím doporučit. Já sama ji řadím mezi nejlepší knihy, které jsem kdy četla.
100%

14 komentářů:

  1. Naprosto perfektní recenze! Na Pravidla moštárny se chystám už dlouho, ale Tvá recenze mě přesvědčila, že uz bych neměla déle čekat.
    Podle všeho to vypadá na knihu plnou citátů, které přesně vystihují život člověka.
    A na forkách je kniha hezky doplněna jablíčky. Opravdu vynikající článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji!! :) Jsem ráda, že se Ti líbila recenze i fotky. Bylo těžké psát o tak dobré knize. Doufám, že si ji přečteš brzy, protože už teď se moc těším na Tvůj názor a pohled na věc.

      Vymazat
  2. Nechapu, proc se to jmenuje pravidla mostarny? Meli jsme tuto knihu k maturite ale ja si ji kvuli nazvu nevybrala. Skoda, pokud jde o filozofii "byt ci nebyt", je to muj typ knihy:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten název má velice dobrý důvod, jen jsem nechtěla prozrazovat moc z děje, proto jsem to v recenzi nezmiňovala. Alespoň já mám z knihy vždy lepší zážitek, když moc netuším, co mám očekávat a co se přesně bude dít.
      Škoda, že sis ji nevybrala, ale můžeš to ještě dohnat teď! :)

      Vymazat
  3. Moc krasna recenze, ja videla pouze film, ale mamka rikala, ze je knizka daleko lepsi, pred lety jsem na ni jeste asi uplne nemela a odlozila, ale mam chut ji zase zkusit. Nalakala jsi :)
    Adriena: Ja myslim, ze je to tam vysvetlene ten nazev, nebo aspon je odvoditelny z filmu, pokud si to spravne pamatuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Já si chci film pustit o víkendu a jsem ráda, že scénář psal sám Irving - díky tomu mu dávám velké naděje. Jen jsem slyšela, že je tam třeba naprosto vynechaná postava Melony, což mě mrzí, protože byla opravdu výrazným článkem příběhu.
      Určitě si knihu přečti, já ji také začala číst před lety a odložila. Nyní jsem se k ní vrátila a bylo to správné rozhodnutí. A máš pravdu, ten název má svůj dobrý důvod.

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Výborná recenze mé nejoblíbenější Irvingovi knihy .... našla bych minimálně dvě prakticky stejně dobré! Moc hezky napsáno a rozhodně souhlasím se vším!
    Proč pravidla moštárny? Dočtete se v knize ..... prostě pravidla moštárny je nutné dodržovat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu, moc si toho vážím :) Máš nějaké konkrétní tipy? Na kterou další se od Irvinga vrhnout? :) Mám v hledáčku Svět podle Garpa, ale určitě si nechám ráda poradit od někoho, kdo už má Irvinga více načteného.
      S poslední větou samozřejmě souhlas! Ještě teď mi běhá mráz po zádech z toho jak jsi to napsala. Pravidla je nutné dodržovat.

      Vymazat
  6. Opravdu skvělá kniha, patří mezi mé nejoblíbenější. Jen málo knih ve mně dokázalo vyvolat takové emoce. Je dojemná, lidská a plná krásných myšlenek :-) A moc pěkně napsaná recenze! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprostý souhlas, jsem moc zvědavá na další autorova díla. Poprvé mi ani v nejmenším nevadil ten poměrně velký rozsah. Každá strana byla skvěle využita. Moc děkuji za pochvalu :)

      Vymazat
  7. Parádní recenze!!! :)
    O knížce slýchám už opravdu dlouho jen samou chválu a přesto jsem vůbec netušila, o čem je. Vypadá to dobře a až někdy budu mít náladu na nějakého klasika, určitě ji vezmu do úvahy. Svět podle Garpa na mě zapůsobil a i tahle se mi nejspíš bude líbit :) Film jsem neviděla a před knihou ho určitě neplánuji :)
    Sepsala jsi to moc hezky a z recenze je moc povedená a je z ní cítit, jak moc tě knížka dostala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc moc děkuji! :) Já se chci na film podívat někdy o víkendu, už se strašně těším - ale kniha jako první, to je jasné. Na Garpa jsem slyšela všemožné názory, tak jsem moc zvědavá, jak zapůsobí na mě. Doufám, že se k Pravidlům moštárny někdy dostaneš, je to úžasná kniha. Ještě jednou moc děkuji za pochvalu a jsem ráda, že se mi to nadšení podařilo převést do slov - občas je to nadlidsky těžký úkol.

      Vymazat
  8. Tak keď si u mňa spomenula, že si už čítala Irvinga, tak som sa musela prísť pozrieť na recenziu. V poslednom čase nestíham sledovať blogy (ale snáď sa to už zlepší) a tak mi tento špek u teba unikol! No super recenzia, takže ak ma literárne Irving osloví u Owena, tak potom siahnem aj po Muštárni.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!