Hvězdy nám nepřály

16:58 Ivcca 19 Comments

Co říct o knize, o níž už bylo vše řečeno?
Ve své recenzi se pokusím co nejpravdivěji shrnout mé pocity z knihy, která se stala kultem a fenoménem.
Hazel Grace, šestnáct let, rakovina štítné žlázy rozšířená až do plic. Augustus Waters, sedmnáct let, po amputaci nohy, nicméně vyléčený z rakoviny kostní dřeně. Poprvé se tato dvojice potkává na sezení podpůrné skupiny pro lidi s rakovinou, kam Augustus přišel podpořit svého kamaráda Izáka, který kvůli nádoru přišel o jedno oko. Vzájemné sympatie jsou nepřehlédnutelné a události naberou rychlý spád.

K této knize jsem přistupovala se spoustou otázek a zároveň i obav. John Green mě v Hledání Aljašky příliš nepřesvědčil o svých spisovatelských schopnostech. Rozhodla jsem se dát mu druhou šanci a sáhla jsem po jeho bezesporu nejslavnějším díle Hvězdy nám nepřály. A nyní vidím, že dávat druhé šance se vyplatí.

Psát příběh o dívce s rakovinou je těžké. Jak napsat dojemný příběh, který se nesnaží prvoplánově hrát na city a zároveň se vyhne typickým klišé? John Green se s tímto nelehkým úkolem popral na jedničku. Vychvaluji hlavně jeho úderný smysl pro humor a lehkost, s jakou tak tragický příběh vypráví. V knize naleznete spoustu černého humoru o rakovině, životě s nemocí a umírání, který by působil nepatřičně, kdyby ho řekl kdokoliv zdravý, ale on vychází z úst samotné Hazel, Augusta a Izáka. Nálepka "Nejvtipnější smutný příběh" zkrátka zcela odpovídá realitě.

Autor velice zručně přeskakuje mezi vážnou linkou a humornými scénkami. V jednu chvíli se nad řádky nahlas smějete a o dvě věty později vám příběh vžene slzy do očí. Vše dávkované s citem a lehkostí.
Bolest vás nezmění, Hazel. Odhalí vás.

Hvězdy nám nepřály je srdceryvný příběh, který čtenáře nemoralizuje, ale přece vám s bolestnou úderností připomíná, jak moc byste si měli vážit toho, co máte, protože život je pomíjivý a události se střídají rychleji než na horské dráze. Zápletka příběhu není kdovíjak nepředvídatelná nebo nová, ale zabaví vás. Navíc je jasné, že zápletka v tomto případě není tím stěžejním, proč si knihu zamilujete. Pokud je zde ještě někdo, kdo Hvězdy nám nepřály nečetl, měl by to napravit. Určitě doporučuji číst v soukromí, je totiž možné a dokonce velice pravděpodobné, že během čtení nejednou propadnete v hysterický pláč.

85%


19 komentářů:

  1. Jó, hysterický pláč, dokonce několikrát.... Jsem docela ráda, že jsem knihu četla o Vánočních prázdninách, kdy mě nepotkal nikdo ze známých :D A souhlasím - příběh byl trochu předvídatelný, ale v té knize zdaleka nešlo jen o něj. Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já nevím, mě Hvězdy moc nezaujaly, ani jsem u nich nebrečela. Ale nepopírám, že je Green dobře napsal a jsou tam krásné citáty. :)

    - mikulovatereza.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsi dokázala nebrečet, to nechápu :D Já bulela jak želva.

      Vymazat
  3. Ivetka ja tuto knihu zrovna citam ako anglicku :-) Zatial som vsetky citania v anglictnine vzdala pri tejto snad vydrzim :-) Inak ako vzdy - velmi superska recenzia ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, Péťo :) Doufám, že u ní vydržíš a moc se těším na recenzi!

      Vymazat
  4. Zrovna mám knihu rozečtenu.-) Jsem ráda, že má pozitivní recenzi, člověk se může těšit, že nebude zklamán.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc zvědavá, co na knihu řekneš :) Určitě pak pošli odkaz na recenzi.

      Vymazat
  5. S touto recenziou úplne súhlasím.:) Mne sa inak páčila aj Aljaška, aj Hviezdy, ale je fakt, že sú úúúplne odlišné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se mnou souhlasíš :) Určitě si od něj ještě něco přečtu.

      Vymazat
  6. Jsem ráda, že jsi dala Johnu Greenovi ještě šanci :) Já ho mám jako autora ráda, ale je pravda, že nemusí sednout každému. Viděla jsi i film? Pokud ne, tak rozhodně doporučuji. Ansel Elgort i Shailene Woodley se svých rolí bravurně zhostili a mě těší, že má tato kniha tak kvalitní filmové zpracování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem moc ráda, že jsem mu dala ještě šanci! :) Už se těším na další jeho knihy :D Film jsem ještě neviděla, ale samozřejmě se na něj chystám. Hezky doma sama a s hroooomadou kapesníčků :D Protože se vsadím, že budu brečet od začátku do konce.

      Vymazat
  7. Úžasná recenzia, skvele si to vystihla :)
    Toto bola prvá kniha, ktorú som od Greena čítala, a hoci ma práve neohúrila, tak ma ani nesklamala (čo sa pri Poučke o podstate predvídateľnosti Katherín povedať nedá). Páčila sa mi - najmä tie dobre zasadené a pekne sformulované citáty :) Štýl, ktorým bola písaná, sa mi nečítal najľahšie (i keď sa čítala rýchlo), no presne ako hovoríš tam boli časti, pri ktorých sa musel človek prinajmenšom pousmiať. A potom zase posledných asi 70 strán, pri ktorých boli potrebné vreckovky :D Pri filme sa mi zdal ten rozdiel ešte badateľnejší, zdal sa mi vtipnejší, no za to som tiež posledných asi dvadsať minút sa len snažila nevydávať zvuky ako umierajúci tuleň, aby som nevyrušovala ostatných v kine :D
    Možno dám Greenovi ďalšiu šancu a uvidím, ako sa mi zapáči tretia kniha, ktorú si od neho (raz) prečítam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Umírající tuleň, teď jsi mě vážně rozesmála! :D Na Kateřiny se také chystám a jsem vážně zvědavá, jaké to bude. Mockrát děkuji za pochvalu a komentář! :)

      Vymazat
  8. Ami: Hvězdy nám nepřály...To je jedna z mých srdcových záležitostí. Mně se Hvězdy líbily z Greenových knížek líbily asi nejvíc. Ostatní mě nijak neoslovil.
    Pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Já teď od Greena čtu Příliš mnoho Kateřin a vypadá to zatím víc než slibně.

      Vymazat
  9. Já četla taky nejdříve Alijašku a nijak zvlášť mě nezaujala. Bohužel nemohu říct, že u Hvězd by to bylo jinak. Je těžké psát takový příběh, to máš pravdu, ale mě styl psaní nijak nenadchnul. Ale jde o názor člověka.

    OdpovědětVymazat
  10. U knížky jsem sice brečela a celkově se mi líbila, ale stejně mi přijde že je moc přeceňovaná a až tak velký 'fame' si nezaslouží.
    Greena moc nemusím, ale nejvíc se mi líbí Aljaška. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Já jsem ji nečetla. Green mě tou svojí popularitou u všech, tak nějak odpuzuje, přestože jinak mám young adult ráda. Navíc mám spoiler, takže do ní vůbec nemám chuť. Ale jsem ráda, že se ti líbila.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!