Měsíční shrnutí #7

14:50 Ivcca 11 Comments

• • • • • • • • • •
Zdravím!

Je za námi další měsíc, kdy jste přetrpěli všechny mé výlevy zde na blogu. A jsem za to moc ráda! I když se hluboce stydím za to, jak klesla frekvence mého přispívání. Nejsnazší výmluvou by bylo asi něco jako "Když já vůbec nemám čas."
Blbost, čas samozřejmě mám. Jenže ho poslední dobou investuji do tolika věcí, že na blog a bohužel i na čtení mi nezbývá dostatek energie a chuti. Každopádně jdu do sebe, jelikož se mi hromadí recenzní výtisky k přečtení a sama sobě jsem slíbila, že tak neplodný měsíc, jakým byl ten poslední, už tu zkrátka nezažijete! :)
Toto shrnutí bude (pro změnu) jiné, než jak jste u mě zvyklí, jelikož mám spoustu věcí, o které se s Vámi chci podělit. Jdeme na to...

Za prvé: Momentálně dočítám dech beroucí knihu Není co závidět: Obyčejné životy v Severní Korei. Za pár dnů tedy můžete očekávat recenzi, ale už nyní se s Vámi musím podělit o úryvek, pro který v ní asi nebude prostor. Jedná se o část, ve které se uprchlice, bývalá učitelka, dělí o slovní úlohy v učebnici matematiky pro první třídu.

"Osm chlapců a devět dívek zpívá písně oslavující Kim Ir-sena. Kolik dětí zpívá celkem?"
"Dívka plní roli posla našich vlasteneckých jednotek proti japonské okupaci. Nosí zprávy v košíku, kde je pět jablek, ale na kontrolním místě ji zastaví japonský voják a dvě jablka jí sebere. Kolik jablek dívce zbude?"
"Tři vojáci Korejské lidové armády zabili třicet amerických vojáků. Kolik amerických vojáků zabil každý, pokud všichni zabili stejný počet vojáků?"
Určitě si domyslíte, že se nejedná o žádné lehké čtení. Některé věci musí člověk rozdýchat, než je schopen pokračovat dál. Hlavně ze začátku mě neopouštěl pocit, že čtu Orwellovo 1984. Bohužel ne.

Novinky v knihovně

Za poslední měsíc se mi toho nahromadilo jen málo a vše jsou vlastně recenzní výtisky. Zařekla jsem se totiž, že dokud je všechny nepřečtu, nic si nepořídím (jo, zatím to funguje - taky se divím)! To se každopádně brzy změní, díky nabídce od Slevomatu, kde si můžete pořídit 25% slevu na všechny knihy v Dobrovském. Už máte vybráno??

 

Prvním přírůstkem je již zmiňované Není co závidět, dále mi do čtečky přibyl Pan Mercedes. Recenzi na tuto skvělou detektivku naleznete ZDE. Za obě tyto knihy vděčím internetovému obchodu Knihy.idnes.cz.
Další knihou, kterou se chystám číst, je recenzní výtisk od nakladatelství Slovart a sice Bestie slovenského autora Dominika Dána. Názvy jeho detektivek se poslední dobou skloňují ve všech pádech. Jsem tedy náramně zvědavá, jaký na mě udělá dojem jeho novinka zasazená do období po sametové revoluci a amnestii v roce 1990.
Posledním přírůstkem je novinka Joa Nesbøho, jednoho z mých nejoblíbenějších spisovatelů. Jedná se o knihu Policie, která vyjde v českém překladu na začátku dubna a mě ji na recenzi poskytlo nakladatelství Kniha Zlín. Doufám, že mě poslední příběh Harryho Holea opět mile překvapí.

Novinky na blogu

Jednoznačně největší novinkou je vznik čtenářského klubu!!! Zakladatelkou je naše šikovná Melinda a pokud jste se ještě nezaregistrovali, tak to určitě co nejdříve napravte. Já sama s projektem pomáhám a doufám, že se uchytí :)
Navíc knihou pro měsíc březen je READY PLAYER ONE. Což je dílo vychvalované všemi do nebes, takže pokud jste se k jeho přečtení ještě nedostali, teď máte skvělou možnost. Stačí se zaregistrovat na fóru ZDE a zapojit se do čtení a do diskuzí.


Další novinkou, teď už z mého blogu, je, že jsem začala spolupracovat s Fragmentem. Doufám, že se díky tomu dostanu k nějakým zajímavým knihám, které pro Vás následně budu moct zrecenzovat.

• • • • • • • • • •

Otázka pro Vás - jak bojujete s takzvanou "čtecí krizí"??
To je ode mne pro dnešek vše! Přeji krásný prosluněný den.
I.

11 komentářů:

  1. Pán Mercedes ma značne prekvapil. Až na pár momentov, bolo to dobré čítanie. :) A som neskutočne rada, že vznikol Čtenársky klub! Už sa teším, keď sa mi podarí čítať zarovno s inými.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trochu bych pozměnila konec, ale jinak super kniha! :)

      Vymazat
  2. :) :) Doufám, že se tedy s námi brzy vrhneš na Ready player one :) (díky za propagaci!) :)
    Gratuluji k nové spolupráci!!! :) Těším se na tvou první recenzi pro ně, když sis vybrala tak skvělou knížku! :)
    25% sleva mě asi zruinuje! :D Proč jsi mi to jen posílala? :D
    Na Policii se dost těším, ačkoli zatím nevím, co od autora očekávat :)
    Ta Korea je prostě drsná...z té úlohy vážně mrazí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také doufám, že to stihnu do konce měsíce :( Škoda, že se mi toho teď sešlo tolik. Děkuji za gratulaci! :)
      Nakupovat půjdu možná ještě dnes :D Bude to bezpečnější než s dvěma největšíma knihomolkama v Praze!! To by moje peněženka rozdýchávala asi hooodně dlouho.
      Na tu Policii jsem také zvědavá a ještě víc jsem zvědavá právě na tvůj názor :) Snad se ti bude Harry Hole líbit.

      Vymazat
  3. Políciu som čítala minule. Nezdržala som sa a čítala som stránky dopredu, čo určite, ale určite nerob, v žiadnom prípade! :D Je to proste Nesbo, takže by som povedala, že báť sa treba všetkého :D Ale inak to bola vážne super kniha a posledných asi 100 strán som bola k nej celkom prilepená.
    V poslednej dobe tiež čítam menej a viac zanedbávam blog, čo bude asi tým, že som začala "tak trošku viac" pozerať Doctora Who, plus sa mi k tomu pridala Agent Carter a okrem toho mám v škole zakaždým nejaký test. Ale ide mi to paradoxne lepšie ako cez prázdniny, lebo tak aspoň tých 40-80 minút denne čítam vo vlaku (keď sa práve neučím). Momentálne som však na tom dosť zle, lebo už v utorok som chcela dokončiť Pýchu a predsudok, ktorú čítam anglicky, a ešte stále tam mám pár strán, a do utorka musím prečítať jednu knihu po nemecky, aby som sa aspoň ako-tak pripravila na skúšku Deutsches Sprachdiplom, ktorú vtedy mám :D Okrem toho však nemám čo čítať, lebo knihy od Vianoc mi došli :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni teď jsi mě vážně navnadila!! :) Už se těším, až se do ní také začtu. Ty čteš v němčině? Tak to máš můj obdiv! Trvalo by mi sto let přečíst německou knihu :D Držím nám oběma palce, ať se tedy ta chuť ke čtení a blogování zase vrátí v plné síle!

      Vymazat
    2. Prvýkrát, keďže mám tú skúšku. Zatiaľ neviem, koľko mi to bude trvať :D Po pár stránkach môžem povedať, že zatiaľ tomu veľmi nerozumiem, ale tak verím, že na konci budem aspoň vedieť, o čom tá kniha bola :D I keď nebol asi najlepší nápad prejsť z čítania anglickej knihy rovno na nemeckú :D

      Vymazat
  4. Fantastické detektívky, Nesbø i Dán! A s krízou čítania nebojujem. Proste nečítam, počkám kým prejde (čo trvá od pár dní do niekoľko mesiacov) a potom opäť čítam viac ako je bežné (a normálne). Našťastie ale nie som viazaná nejakými povinnosťami a keď už mám nejakú tu knihu na recenziu, vždy si vyberám iba knihy, ktoré naozaj prečítať chcem a je veľká šanca, že bude dobrá, takže do čítania sa nemusím nútiť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si také vybírám jen ty, co se mi líbí :) Ale pak třeba nastane situace, že na detektivku nemám moc chuť a nebo je to zkrátka způsobeno jen tím tlakem "musíš to přečíst a napsat recenzi" :D Ale už se asi zase vracím do normálu - hurá!

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!