Abeceda knihomola #A

20:14 Ivcca 15 Comments

Zdravím Vás,
dnes tu mám jeden článek trochu na odlehčení. Jedná se o projekt, který mě poměrně zaujal a rozhodla jsem se ho zúčastnit. Pokud o to máte zájem, je dost možné, že se o mě dozvíte zase něco nového. Dovoluji si také připomenout, že v sobotu se v Praze koná knižní sraz. S kým se tam uvidím? Určitě neváhejte a zúčastněte se, s knihomoly se tak skvěle povídá a to rozhodně nejen o knihách. Těším se na Vás!


Tři asociace týkající se knih a literatury.
1. týden - A

Autorkami projektu jsou Marky a Kristý.

Audioknihy
Průlomový způsob "čtení" knih, který mě však vůbec neoslovil. Zatím jsem žádnou audioknihu nevyzkoušela, ale moc se mi ta myšlenka nelíbí. Jednak kvalita knihy je hodně ovlivněná člověkem, který ji namluví a pokud nemá dobrý přednes, tak můžete odsoudit i jinak dobré dílo. Nehledě na to, že jste omezeni tempem čtení daného člověka. Už žádné pohodlné rychlo-čtení nudných pasáží nebo nedej bože, kdybyste se chtěli vrátit a nějakou část si přečíst znova. A co takové zajímavé citáty? V knize stačí obyčejná záložka a můžete se k nim kdykoliv vrátit. Jak to uděláte u audioknihy? No radši se na to vykašlete, než abyste si zapisovali časy a pak strávili odpoledne přetáčením 12 hodinové stopy. To si v té tramvaji prostě pustím obyčejnou hudbu.


Angličtina
Miluji angličtinu, miluji ji poslouchat, miluji ji používat a teď už jsem si konečně zamilovala i čtení anglických knih! Vždycky jsem četla spíš české knihy, ani nevím proč, nijak jsem neuvažovala nad čtením knih v cizím jazyce. A až letos jsem zjistila, jak je to vlastně skvělé. Když máte dobrou angličtinu a jste zvyklí ji používat, tak už nerozlišujete jestli je děj napsán v angličtině nebo v češtině. Největší výhodu cizojazyčných děl spatřuji v tom, že si osvojíte spoustu frází a hlavně způsob jejich používání ve větách. O rozšíření slovní zásoby a vypilování gramatiky nemluvně. Nebojte se, čtěte anglicky!

Andrej Čikatilo
Brutální sovětský sériový vrah a kanibal, jemuž padlo za oběť víc jak 53 dětí a žen, zanechal v historii nesmazatelnou krvavou stopu. Právě on byl předlouhou pro román T. R. Smithe - Dítě číslo 44, jednu z nejlepších a nejpoutavějších knih, jaké jsem kdy četla. Detektivní dějová linka je doplněna hrůznými praktikami spjatými se stalinistickým Sovětským svazem. Kniha, kterou doporučuji každému, protože zaujme čtenáře napříč věkovým i zájmovým spektrem.


Jaké asociace vyvstanou na mysli Vám?
Přeji krásný zbytek týdne!
I.

15 komentářů:

  1. Já si audioknihy pouštím jenom, když jsem nemocná, ležím v posteli a je mi tak špatně, že si namůžu ani číst (což je bohužel většinu každý první den nemoci). Jinak je taky neposlouchám, zdá se mi to nepraktické... A v angličtině jsem četla vždycky, jenže až donedávna to byly jen dětské nebo zjednodušené knížky, ale teď jsem si už konečně troufla i na beletrii... A překvapuje mě Tvoje poslední asociace - to je tak děsivé! :O
    Jsem moc ráda, že ses do projektu zapojila!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná to jednou zkusím a úplně tomu propadnu, ale spíš ne :D Každopádně já děkuji za vytvoření projektu, je to sranda :)

      Vymazat
  2. Já audioknihu zkusila a zjistila to, co jsem si myslela - není to nic pro mě :D Nejsem schopná vytěsnit svoje vlastní myšlenky a po pár minutách už jsem byla úplně ztracená :D Navíc, mě štval hlas, který mi to předčístal, protože můj vnitřní hlas je mnohem lepší :D
    Anglicky jsem začala číst, protože jsem nebyla schopná vydržet vydání dalšího dílu série a nějak mi to zůstalo a zamilovala jsem si to :)
    Čikatilo ! Jak je možné, že jsem o knížce neslyšela, teď se fakt stydím a musím si ji sehnat. Vždycky jsem byla lehce ujetá na sériové vrahy a Čikatilo patří mezi ty opravdu nejzrůdnější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je taky věc, které bych se bála - že to prostě přestanu vnímat a pak se ztratím a budu přetáčet a tak :D A Dítě číslo 44 bych nazvala skoro povinností! :D Doufám, že se Ti bude líbit, já tu knihu totiž přečetla za jeden den a byla jsem z ní naprosto hotová. Navíc bude mít za pár měsíců premiéru filmová verze (Tom Hardy v hlavní roli, hmmmm).

      Vymazat
  3. Ja audioknihy počúvam, i keď, hanba mi, len na youtube, peniaze radšej investujem do kníh, ktoré sa dajú chytiť :D Ale nemyslím si, že by som to mohla počúvať niekde iba tak vo vlaku - alebo keby som napr. len tak ležala na posteli alebo čo, to už vôbec. Počúvam ich, keď kreslím (a potom podľa toho meriam, ako dlho mi trvalo nakresliť obrázok, napr. 1 a pol audioknihy a tak :D), pretože pritom nemôžem pozerať filmy, lebo pozerám na predlohu, a hudby mám už tiež dosť. Sústrediť sa na to dá fajn :) Všetko počúvam v angličtine, takže aj takýmto spôsobom sa dá zlepšovať :D Mojimi najobľúbenejšími audioknihami sú How To Train Your Dragon, ktoré načítal David Tennant, ktorý je jednoducho úžasný, neskutočný, fenomenálny - či už ako herec, alebo pri týchto audioknihách :D Vôbec ma netrápi, že sú to knihy pre deti, keď budem veľká, tak si ich v angličtine kúpim. A dokonca ma ani netrápi, že sú to audioknihy, keď budem mať niekedy toľko financií, tak si ich kúpim aj v takejto podobe :D Momentálne počúvam The Chronicles of Narnia (vyberám si také knihy, ktoré by som chcela mať "prečítané", ale nechcem si ich kupovať) a tiež je to celkom fajn. Raz som však počúvala Prázdne miesto od Rowlingovej, a tam mi nesadol ten, čo to čítal, no najmä mi nesadla celá tá kniha, bola to strašná nuda a niekde možno v polovičke som to vzdala :D
    Huh, tak to bolo celkom obšírne o audioknihách :D
    V angličtine čítam málokedy. Minulý rok som čítala viac, lebo som chodila aj do anglickej knižnice na škole, kde som prečítala niekoľko tých zjednodušených kníh, ale napr. aj Hobita alebo Shakespeara (okay, z toho som veľa nerozumela :D). Teraz som čítala Pride and Prejudice a dalo sa. Je to fakt super spôsob ako sa naučiť anglicky "neinvazívnou" metódou :D Tak by som sa mala učiť nemecky, lebo jednu knihu som čítala, ale dosť veľa mi toho z nej ušlo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To s tím kreslením je zajímavý nápad, ale já jsem zvyklá poslouchat spíš hudbu a už tu moc nevnímám, jak se soustředím na kreslení :) Takže máš můj obdiv, když to zvládneš obojí najednou. A audioknihy v angličtině, to také není vůbec špatný nápad. Shakespeare v angličtině, to už je něco! :) Na toho hodně lidí sbírá odvahu i v češtině :D Myslím že tahle metoda osvojování jazyka je právě hodně účinná, určitě jsi se musela hodně zlepšit. Děkuji za pěkný a obsáhlý komentář :)

      Vymazat
  4. Audioknihy jsou super :) Já je poslouchám neustále (dobře, 7 audioknih pořád dokola, ale co!). Ve chvílích, kdy nemůžeš skutečně číst, ale máš chuť na nějakou knížku jsou ideální :) Je fakt, že je zážitek šíleně ovlivněný vypravěčem a já byla rozladěná, když jeden z dílů Harryho, kterého poslouchám načetl někdo jiný. Nějaká ženská, co se šíleně pitvořila a kňourala a šíleně mě vytáčela...musela jsem si tudíž knihu sehnat znova, vyprávěnou stejným chlápkem, který načetl díly předchozí. Obecně jsem zjistila, že se mi poslouchá líp mužský hlas, než ženský....
    Anglicky čtu s chutí. Někdy to jde úplně samo, někdy jsem holt pořád pomalejší, než bych byla se čtením dané knížky česky, ale kdo má vydržet do vydání překladu? :) To prostě nejde...
    Skvělé tři asociace! :) Těším se na další týden a tvůj příspěvek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alespoň víš, že to bude dobrý poslech, když máš své oblíbence :D Nesnáším, když je někdo ukňouraný, takže si to dovedu dost dobře představit a vůbec se ti nedivím, že jsi sháněla tu verzi, na kterou jsi zvyklá. Děkuji moc za pochvalu! :)

      Vymazat
  5. S audioknihami úplne súhlasím! Mala som s nimi skúsenosť len raz, no ihneď som to zavrhla. Prednes človeka, ktorý ju načítaval bol nudný, ničím neobohatený a celkovo fádny, takže škoda, možno nabudúce :)
    Čítať v ANJ som začala len tento rok, no chytilo ma. Chystám sa prečítať veľa knižiek, nie je to také ťažké, ako sa zdá-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem takhle vždycky odsuzovala třeba čtečky knih a teď jsem jí naprosto propadla a už ji nedám z ruky. Jsem zvědavá, jestli to takhle nebude i s audioknihami :D Ale bojím se, že asi ne. Tím spíš, jestli narazím na nějaký špatný přednes, jako Ty. S anglickými knihami s Tebou souhlasím, člověk se jen musí odhodlat a pak, jak si na to zvykne, tak už se to čte stejně lehce jako v češtině :) Děkuji za komentář.

      Vymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělý projekt a asociace :) Já jsem zkoušela poslouchat audioknihu jen jednu a obávám se, že to není nic pro mě. Jsem zvyklá na svoje vlastní tempo čtení a nejsem schopná se opravdu zaposlouchat a zabrat se do knížky tak, jako při čtení.. Ale možná jsem jen narazila na špatnou audioknihu, určitě to zkusím ještě jednou :) A s angličtinou souhlasím :) Taky jsem se bála, že načtení v angličtině nemám a nebudu tomu rozumět. A nebylo to vůbec tak strašné, jak jsem si myslela :) Baví mě tak objevovat nové knížky, které u nás nejspíš nikdy nevyjdou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Taky jsem začala číst právě díky jedné knize, která nebyla vydaná v češtině :) No ale nebyl to dobrý výběr, takže jsem ji nakonec ani nedočetla.

      Vymazat
  8. Audioknihy neposlouchám, ale BOŽE I V E T!!! Andrej Čikatilo?! OKAMŽITĚ musíme jít na Child 44, hned, jak to vyleze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musíme, to je jasný :D Vůbec se neboj, že bych na tebe zapomněla, jen tiše odpočítávám dny do premiéry ♥

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!