The Grinch Book Tag

15:40 Ivcca 16 Comments

Dnes tu pro vás mám pěkně vánoční a pěkně negativní článek! Tento tag jsem zahlédla na blogu u Melindy a okamžitě jsem se rozhodla, že se ho musím také zúčastnit. Občas jsem se nechala při odpovědi trochu unést, tak se na mě, prosím, nezlobte.
A nebojte, negativismus tohoto článku snad vyváží recenze na naprosto úžasnou knihu, která vás čeká někdy v půlce příštího týdne :)

Pokud tento tag někdo nezná, spočívá v tom, že ke každému katastrofickému vánočnímu scénáři musíte přirovnat jednu knihu / sérii / hlavního hrdinu.

1. Polovina světélek na vánočním stromečku je vyhořelá: Jmenuj knihu/sérii/postavu, která začala dobře, ale pak to s ní šlo z kopce.


Tohle je přesně případ Vampýrské akademie a myslím si, že to tak s ní má skoro každý. Začíná tak slibně, ale po čtvrtém dílu přichází zlom a série najednou postrádá jiskru a kvality předchozích knih už nedosahuje ani zdaleka. Konec se mi také nelíbil, polovina postav se mi pěkně zprotivila a já ani nemám chuť pouštět se teď do Pokrevních pout.


2. Otravná prateta Sally, která tě nenechá o samotě: Jmenuj knihu, která se ti nelíbila, ale kterou očividně všichni ostatní milují, takže nikdy nezmizí.

Tady mě napadá jen Hledání Aljašky. Najde se sice pár jedinců, kteří na ni sdílejí podobně negativní názor jako já, pořád ale podle mě převažuje ta druhá možnost. Přitom to bylo trapné, kýčovité a úplně pitomé. Tak a je to venku :D



3. Tvůj domácí mazlíček neustále převrhává vánoční dekorace: Jmenuj postavu, která neustále něco kazila ostatním (nesmí to být záporák!)

Zdravím Tris z Divergence! Ano, občas mi tím opravdu lezla na nervy, hlavně v druhém a třetím díle. Vždycky něco slíbila Tobiasovi, pak to porušila a vydala se někam na vlastní pěst, čímž ohrožovala nejen sebe, ale i všechny ostatní. Přišla mi zkrátka úplně pomatená a často jsem se nad jejími rozhodnutími rozčilovala.


4. Slyšíš své rodiče dávat dárky pod stromeček a zjišťuješ, že Ježíšek není skutečný: Jmenuj knihu, která ti byla naspoilerována.

To se mi stalo u Aliance a trilogie Nadpozemská. Tady jsem se hold poučila, že nemám, opravdu NEMÁM nikdy číst komentáře na databázi knih předtím, než si knihu sama přečtu. Lidi zkrátka nepřemýšlí a klidně v komentáři u prvního dílu trilogie napíší, koho z milostného trojúhelníku si hrdinka nakonec vybere. A Alianci ani nemusím rozvíjet, že? :)

5. Venku mrzne: Jmenuj postavu, se kterou jsi se zkrátka nemohl ztotožnit.

Za žádnou cenu jsem se nemohla ztotožnit s Rose Hathaway v posledních dílech série Vampýrská akademie. Byla tak strašně sobecká, svou neomaleností jen ubližovala lidem okolo sebe. A taky si myslela, že se bez ní nikdo neobejde.

6. V rádiu neustále hrají "All I Want For Christmas is You" od Mariah Carey a díky tomu máš anti-romantické pocity: Jmenuj pár, který jsi nemohl vydržet.

Tak to byla Clara a Tucker z Nadpozemské. Jakýkoliv náznak, že by mohli být spolu, mě úplně vytáčel. Tucker byl zkrátka šílený vidlák a choval se, jako kdyby zrovna dostudoval základní školu - to jeho průhledné škádlení a pošťuchování. Jak to s nimi ale nakonec dopadlo, to vám určitě neprozradím :)

7. Vlastníš kousavý svetr z domácí vlny, který jsi před lety dostal k Vánocům, ale nedokážeš se ho zbavit: Jmenuj knihy, které jsou už nějakou dobu v tvé knihovničce, ty nejsi motivován k jejich přečtení, ale stejně nemáš to srdce se jich zbavit.

Asi nejdéle v mé knihovničce nepřečtený pobývá Eldest. Koupila jsem si ho strašně, ale strašně dávno. Už ho mám doma možná déle než sedm let, ale vůbec se nemohu dokopat k jeho přečtení a myslím, že to tak ještě nějakou dobu zůstane. Kdo ví, jestli ho vůbec někdy přečtu.

8. Babička přejela soba: Jmenuj postavu, ohledně jejíž smrti jsi pořád naštvaný (pozor na případné spoilery!)

Nejvíc mě mrzela smrt jedné postavy z Pána Much. Kdo knihu četl, určitě ví, o kom je řeč. A není nic horšího než zbytečná a nesmyslná smrt.

9. Obchoďáky jsou přeplněné lidmi, kteří nakupují na Vánoce: Jmenuj sérii, která má už příliš knih / pokračuje už moc dlouho.

Myslím si, že zbytečně moc dílů mají Nástroje smrti. Já osobně jsem přečetla jen první tři díly a bohatě mi to stačilo. Třetí kniha navíc končí poměrně uzavřeně, nedalo se však přehlédnout, jak autorka uměle láká čtenáře na další díly různými "záhadami" a nezodpovězenými otázkami. Jenže mě už to vůbec nevábilo a slyšela jsem, že od třetího dílů je tato série podstatně horší.

10. Grinch: Jmenuj hlavní postavu, kterou nesnášíš (opět ne záporák!)

Teď si možná nadělám pár nepřátel, ale opravdu, opravdu nemůžu vystát Cath z Fangirl. Ještě nejsem ani v půlce a už mě strašně vytáčí. A abyste mi porozuměli, přečtěte si PROSÍM tento úryvek, pak totiž musíte pochopit, proč je Cath úplně mimo (Abel je její přítel mimochodem).

She and Abel hadn't actually talked since Cath left for school three weeks ago, but he did text her. He said he was fine and that the competition at Missouri was already intense. "Everybody here was the smartest kid in their graduating class." Cath had resisted the urge to reply, "Except for you, right?"
Just because Abel got a perfect score on the math section of the SATs didn't mean he was the smartest kid in their class. He was crap in American History, and he'd limped though Spanish. 
Cath, ty závistivá nepřejícná blbko, tohle opravdu říkáš o svém příteli?

Tak a jsme na konci! Ztotožnili jste se s některým z mých názorů? :)
Budu ráda, když se tagu také zúčastníte, protože jsem nesmírně zvědavá na odpovědi ostatních!
I.

16 komentářů:

  1. Mě naopak Vampýrská akademie přišla stále lepší a lepší, snad jen pátý nebo kolikátý díl trošku slabší, ale jinak super a Rose jsem si oblíbila.
    Super tag :)
    Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je dobře, sto lidí, sto chutí :) Děkuji!

      Vymazat
  2. Neeee :D Proč nemáš ráda Cath :D Neříkám, že je super skvělá a boží, ale ta knížka jako celek je naprosto skvělá (kromě úryvků s fanfikcí, které mě nebavily).
    VA a Hledání Aljašky máme stejně :) Nadpozemskou, kterou zmiňuješ hned několikrát jsem nečetla, tak nemůžu soudit :)
    U Pána much asi tuším :(
    Eragona a další čtyři díly má ségra, ale já je taky ještě nečetla.
    Nástroje smrti jsou protahované, ale já k nim mám i jiné připomínky, proto jsem je nezařadila :)
    Rose a její "beze mě si nikdo ani nedojde na záchod" mě neskutečně iritovalo. Vždyť Lisu považovala málem za svůj majetek a ne kámošku...grrr!
    Krásné a rychle zpracované odpovědi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jen průběžné hlášení dojmů :D Třeba na konci změním názor. Už se do toho musím opřít a konečně to dočíst. Jinak ta fanfikce mě tam taky moc nebaví.
      Koukám, že máme hodně podobné názory na to! :) Děkuji za pochvalu a hlavně za inspiraci!!!

      Vymazat
  3. Tak tohle je super tag! S pár věcmi souhlasím, ale většinu ani neznám, ale krásně jsi to vysvětlila proč :) A Hledání Aljašky mě taky netankovala, přišlo mi to takové o ničem :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítej v klubu :D Dalm Greenovi ještě jednu šanci (Hvězdy nám nepřály), ale moc nadějně to nevidím.

      Vymazat
  4. Skvělý tag a odpovědi! Na spoustu věcí mám stejný názor, teda skoro na všechny. Hlavně u VA, protože tam to opravdu pokazili ten konec. Ten začátek byl tak geniální a ten konec úplný fiasko. Což byla opravdu škoda (Ale i přesto mám tuhle sérii ráda). Stejně je to i u Nástrojů. Já bych skočila původním třetím dílem a konec. Jak se autorka rozhodla to natáhnout, tak to šlo do kytek :/ Jo a Eldesta si přečti! Přečti se celou tuhle sérii, protože je prostě boží! :D Ne ale opravdu, je škoda si to nepřečíst, myslím, že bys mohla o dost přijít :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprostý souhlas s tou VA! Hlavně díky Adrianovi na tuto sérii budu vzpomínat vždy v dobrém :D Tedy na Eldesta mě dost lákáš... Že bych to přece jen ještě přehodnotila? :) Děkuji moc za názor!

      Vymazat
  5. Skvělý tag i tvé odpovědi :) Tris mi v Divergenci taky pěkně lezla ne nervy tím, jak se pořád po hlavě vrhala do nebezpečí a všem naslibovala hory doly..A přečtení si Eldestu neodkládej, je to skvělá knížka :) Ale musím se přiznat, že mám doma už příšerně dlouho nepřečtenou Inheritanci, kterou pořád odkládám.Ale proto, že až ji přečtu, příběh nadobro skončí a já se nebudu mít na co těšit..A tak si ji pořád šetřím na později..:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Tedy další doporučení Eldesta? No věřím, že na té sérii něco je :) Ale musím si nejdřív sehnat jedničku.

      Vymazat
  6. Tak Hledání Aljašky jsem nečetla, ale pokud bych já vyplňovala tento TAG, tak bych napsala Hvězdy nám nepřály - díky této knize si už nic dalšího od něj nepřečtu.. Jinak je škoda, že sir nepřečetla toho Eldesta, je to sice nejslabší díl této série (podle mě), ale jinak mám tuhle sérii ráda..
    www.fantasy-maniak.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se do něj asi nakonec pustím, když ho tu všichni tak chválí, ale těžko říct kdy. Takových knih k přečtení!! :) No říkala jsem si, že si ty Hvězdy ještě přečtu, ať neodsoudím autora po jednom dílu. Ale mám takové neblahé tušení, že mi dva si prostě do noty nepadneme.

      Vymazat
  7. Už dávněji jsem se rozhodla nečíst Fangirl. Vidím, že jsem udělala dobře :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Objektivní názor dodám, až to dočtu! :D Tak uvidíme, sama jsem zvědavá :)

      Vymazat
  8. Tak tohle je super TAG, ty otázky mě moc pobavily :D ale přiznám se, že asi na polovinu z nich bych nedokázala najít odpověď :) takže se budu jen kochat u ostatních :)

    OdpovědětVymazat
  9. Jezis tento TAG je totalna bomba :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!