Vampýrská akademie 3: Stínem políbená

10:55 Ivcca 6 Comments

Třetí díl ságy z prostředí Akademie svatého Vladimíra přináší zajímavá odhalení a zároveň i mnoho nových záhad. A končí jak jinak než naprosto převratně.


Originální název: Shadow Kiss
Autor: Richelle Mead
Díl: 3/6
Žánr: Sci-fi a fantasy
Počet stran: 328

Zimu vystřídá jaro a čas maturit na Akademii svatého Vladimíra se nezadržitelně blíží. Stejně tak praktické zkoušky noviců. Což je poměrně oblíbená činnost - 6 týdnů musíte střežit vám přiděleného Moroje a chránit ho před Strigoji, za které se vydávají školní strážci. Nicméně vše je zahaleno stínem nedávné tragické události, během níž jeden žák školy umřel ve spárech Strigojů. Dvou Strigojů, které Rose následně zabíjí a vyslouží si tak své první molnijské značky. Konečně se dočkala své první opravdové bojové zkušenosti, ale realita je něco, na co vás nějaká škola nepřipraví a Rose zůstává tímto zážitkem poznamenaná. Navíc se jí začínají dít opravdu podivné věci. Může za to otřesená psychika nebo to má něco společného s tím, že je stínem políbená?

Začátek knihy se nese v temném stínu posledních událostí. Rose je poznamenaná ztrátou blízké osoby a pomalu začíná pochybovat i o svém duševním zdraví. Občas vídá zvláštní přízraky a nedokáže rozeznat, zda se jedná o realitu nebo její představivost. Jenže my čtenáři jsme si již zvykli, že nic není náhoda.

Děj se opět ihned rozjíždí a na rozdíl od dvou předchozích dílů se zde setkáváme se spoustou náznaků a záhad, které nám v první chvíli vrtají hlavou, ale postupem času začínají dávat smysl a děj je díky tomu alespoň trochu zamotanější. Konečně také dostáváme odpovědi na otázky o tom, kdo je Rose a co všechno znamená její pouto s Lissou a nejen to.

Na začátku knihy mě Rose pořádně štvala, jelikož se začala chovat jako rozmazlený spratek, který si jednoduše musí vše vydupat. Postupem času se naštěstí uklidnila a její chování se i tak trochu vysvětlilo. Dále se rozvíjí i její vztah s Dimitrijem a také s Christianem, kterého poznáváme z trochu jiné stránky a musím říct, že jsem si ho celkem oblíbila. Hlavně pro jeho věčné sarkastické připomínky.


Dočkáme se i nervy drásající bitvy a hlavně pořádně šokujícího konce. Jedno se Richelle Mead musí nechat, je opravdu odvážná a nedělá jí problém ukončit celý díl takto převratně. Hlavně ke konci nechá příběh naplno prostoupit temnotou a po dočtení? Tak nějak nevíte, co máte očekávat od dalšího dílu, ale lačně se na něj vrhnete, abyste už tuto hádanku konečně rozluštili.

85%

6 komentářů:

  1. kocka ty citas rychlo ako drak :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Třetí díl je bombastický :) Jak říkáš, nelze než kroutit hlavou nad epickým koncem a popadnout další díl a číst a číst! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Třetí díl je poslední, který jsem si užila na plno a neřekla jsem o něm ani jedno špatné slůvko. Další díly už se mi bohužel nelíbí tolik, ale doufám, že tobě se líbit budou! Chtěla bych, aby se ti líbily... :) Krásná recenze . A ten konec to bylo opravdu něco..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsi hodná, děkuji :) U čtyřky jsem docela trpěla u toho zdlouhavého začátku, ale konec byl jak tornádo! :) Tak uvidíme, co ty dva poslední díly.

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!