Muž jménem Ove

20:18 Ivcca 15 Comments

Muž jménem Ove je svérázný román, ve kterém se autor zamýšlí nad mezilidskými vztahy a věčným kolotočem života. Román, ve kterém jednoduchá slova vyjadřují velké city.


Originální název: En man som heter Ove
Autor: Fredrik Backman
Žánr: Humoristický román
Počet stran: 336

Ovemu táhne na šedesát, bydlí v malém řadovém domku a v garáži parkuje modrý Saab. Jeho život má neměnný řád, každé ráno vstane ve tři čtvrtě na šest, provede inspekční kolečko (co kdyby někdo náhodou parkoval s kolem tam, kde je to zakázané) a nyní by se rád v klidu odporoučel z tohoto světa pryč. Vše šlo podle plánu a Ove už konečně mohl odejít za svou ženou na onen svět, to by se však nesměli přistěhovat noví sousedé v čele s "mamelukem", který neumí ani zacouvat s vozíkem bez toho, aby se Oveho schránka odporoučela k zemi. A tak Ovemu nezbývá, než sebevraždu odložit na další den.

Přestože je Muž jménem Ove prvotinou švédského spisovatele Fredrika Backmana, dokázal mu otevřít dveře do světa. Jen v jeho rodné zemi se prodalo více než půl milionu výtisků a své příznivce si úspěšně nachází i v České republice.

Kniha se na můj vkus dostává velice pomalu do správného tempa a příběh mě opravdu pohltil až za více než polovinou. Nyní ale vím, že by byla opravdu škoda to vzdát a knihu odložit. Nabízí toho totiž čtenáři víc než dost. V první řadě musím ocenit originální a vtipná přirovnání, která vám při čtení nejednou vykouzlí úsměv na rtech. Velice originální jsou i názvy jednotlivých kapitol.

"Kocour po něm loupl očima, ale neřekl nic."


Samotný Ove je svérázný, přesvědčený o své vlastní pravdě a hlavně milující řád. Ze začátku vám bude dost možná krajně nepříjemný, jelikož jeho dobré vlastnosti odhalujeme velice pomalu. Později však poznáváme, že to není až takový mrzout a pouze dává lásku najevo svým vlastním způsobem.

"Zemřela před půl rokem. Ove stále chodil po domě a zkoušel radiátory, jestli náhodou potajmu nezvýšila teplotu."


V kapitolách se střídají úseky z Oveho minulosti se současností. V jednu chvíli cítíte odpor a rozhořčení nad Oveho hrubiánským chováním, jelikož představuje ztělesnění mnoha typických lidských vlastností, jež nás v běžném životě vytáčí a neustálá mrzutost je jen jednou položkou z dlouhého seznamu. Ale v další chvíli vás obklopí líčení Oveho dřívějšího života, které vás místy opravdu dojme. A vše pomalu začíná dávat smysl.

Muž jménem Ove je román, kterému musíte dát čas, aby si vás získal a porozuměli jste sdělení, které vám autor předává. I přes pomalejší začátek toto dílo rozhodně stojí za přečtení. Vytrvejte a budete bohatě odměněni.

"Požehnaný není ten, kdo bere, ale ten, kdo dává."

90%



Za poskytnutí recenzní e-knihy děkuji Knihy.iDNES.cz
Knihu můžete zakoupit ZDE

15 komentářů:

  1. Oveho jsem sice nečetla, ale poslouchala jako audioknihu a moc jsem si to užila. Přečtení musí být taky silný zážitek a já se na něj znovu v jeho původní, knižní podobě, chystám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ještě žádnou audioknihu neposlouchala, ale je pravda, že zrovna u Oveho bych si to dost dobře dovedla představit :) Musím to někdy také vyzkoušet.

      Vymazat
  2. Musím si to přečíst! Je vás čím dál víc, kdo mě přesvědčuje o tom, že tuhle knihu potřebuji ve svém životě :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ze začátku jsem byla dost skeptická a musím říct, že jsem opravdu ráda, že jsem vytrvala a dočetla to! :) Je to krásný román se spoustou velkých myšlenek.

      Vymazat
  3. Yeah.. Muž jménem Ove, kniha kterou MUSÍM přečíst dřív, než umřu! :D Oleeee ... Už teď je na to nekonečně mnoho rezervací v knihovně. :( :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tedy musíš!! :D To čekání v knihovnách je hrozné no, většinou nevydržím a knihu si koupím :D

      Vymazat
  4. Krásná recenze! Nad Ovem hodně dlouho přemýšlím, a protožeho snad všichni chválí, tak doufám, že si ho někdy přečtu :-)
    Máš moc krásný blog!!!
    A chtěla bych poprosit o radu: (doufám, že to dobře popíšu a ty mě snad pochopíš)
    když más prostě blog (hlavní strana), tak jak mám udělat, aby se mi u přispěvků zobrazoval jen jakoby začátek, jak to máš ty???
    Omlouvám se, jestli jsem rušila :-( a předem moc Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) Jednoduše vlož v editoru zalomení (z výběru v horní liště) pod obsah, který chceš, aby byl viditelný na hlavní straně.

      Vymazat
    2. Promiň asi jsem úplně blbá - kde je editor? :-(

      Vymazat
    3. Normálně kde píšeš článek :) "Nový příspěvek" a tam máš lištu s různými nástroji (zarovnání, kurziva atd..) a na té to je.

      Vymazat
    4. Ježiš strašně moc Děkuju :-)

      Vymazat
  5. Ove je velmi zajímavá kniha a jak si napsala, potřebuje čas, aby si čtenáře získal. Já do první půlky knihu málem "hodila do kouta" ale vydržela jsem to a nakonec si Oveho i zamilovala. Je to úžasná postava a dost mě mrzel ten konec! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemůžu s Tebou než souhlasit! Naprosto přesně :) Ten konec byl zajímavý, mě to docela dojalo, jak to skončilo.

      Vymazat
  6. Mně se Ove líbil hned od začátku a nejvíc mě bavily scény s kocourem :D Myslím, že tuto knížky si může přečíst kdokoliv a najde si v ní to své :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, kocour byl vážně úžasný :) Bavilo mě, jak o něm mluvil, jako o lidské bytosti :D "Kocour ani náhrobek nic nenamítali".

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!