Kniha vs. film: Město z kostí

17:35 Ivcca 9 Comments

Po slibném začátku se mé nadšení během sledování tohoto filmu snižovalo geometrickou řadou. Kam byl pohřben všechen ten potenciál?

Na Mortal Instruments všichni čekali se zatajeným dechem. Já se k přečtení série dostala poměrně nedávno a tudíž i film jsem zhlédla dávno po jeho uvedení do kin. Nebudeme si nic nalhávat, tržby ani zdaleka nedosáhly vysněných částek a víte co? Ono se není čemu divit.


Začátek filmu je velice slibný, opravdu jsem byla po prvních 10-ti minutách přesvědčená, že mě čeká jedna z těch lepších filmových adaptací. Děj  se rozbíhá rychle, vše v taktovce s knižní předlohou. Když na scénu přišel první démon, spadla mi dokonce brada údivem. Jelikož se nejednalo o žádnou počítačově vyumělkovanou příšerku, která je všem spíše k smíchu. Přeměna psa v démona a jeho následné pohyby a útoky byly výsledkem opravdu brilantní práce se speciálními efekty.

Postupem času ale mé nadšení pomalu opadávalo. Pro potřeby filmu si tvůrci některé pasáže poupravili, ale kvůli tomu ztratily svou logičnost a divák, který knihu nečetl, musel opravdu kroutit hlavou (například plánovaný únos Simona, který byl ale v knize nechtěný kvůli jeho proměně v krysu).



Upřímně, čím se film blížil ke konci, tím se z toho stávala větší a větší slátanina. Dočkali jsme se hned několika totálně kýčových scén (Jako pardon, ale scéna, kde Jace vezme kousek portálu a pak skrze něj Clary hladí po tváři? Měla jsem chuť vypíchnout si oči.) a konec příběhu byl úplně předělaný. Upřímně jsem se v něm ztrácela a připadala jsem si jak největší trotl, kterému nic nedošlo. Konec byl dle mého názoru opravdu hloupý, absolutně mi unikla jeho pointa a byl nehorázně překombinovaný. Už jsem se modlila, aby film skončil, jenže autoři přidávali další a další otřesné scény, jednu kravinu přebíjeli druhou, ještě větší a mě už nezbývalo nic, než zoufalý smích a nevyřčená otázka "PROČ?".

Obsazení
Clary
Alek

Clary si zahrála Lily Collins, která je opravdu nádherná a lehce v rozporu s knižní hrdinkou. Ale film potřebuje nějaké lákadlo, což by asi malá pihatá zrzka zcela nesplňovala. Jace Wayland by samozřejmě měl být ještě mnohonásobně přitažlivější, než herec Jamie Campbell Bower, ale jinak je to volba docela podobná románové předloze. Ostatní charaktery mi přišly skvěle obsazené, s výjimkou Aleka, kterého jsem si představovala vyššího a herec mi k němu zkrátka vůbec nepasoval.

Jace
Film vs. kniha

Podle mého názoru film vrhl na knihu stín té klasické romantické pohádky pro puberťáky. Což mě opravdu velice mrzelo, protože Mortal instruments jsem si docela oblíbila a nečetlo se to vůbec špatně. Kýčové scény udělaly své (například vyumělkovaná scénka ve skleníku) a my tak před sebou máme dílo, které se nedočkalo závratné slávy a po zhlédnutí už na něj určitě nebudete mít znovu chuť. Tu si raději spravte znovu přečtením knižní série.

40% (a to by mi ten film měl ještě děkovat)

Viděli jste film Město z kostí?
Jak se líbil vám?

Přeji všem krásný víkend!
I.

9 komentářů:

  1. Já jsem film viděla nedávno a to dlouho po dočtení knihy, takže mi to zas jako taková hrůza nepřišla. Ona, ten konec a některé scény jsou úplně jiný, ale mě se to celkem líbilo. Ale asi bych změnila názor, kdybych si teď přečetla knihu. :) Jinak hezky napsaný článek, máš to hezky systematicky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to se dívala právě hned druhý den po dočtení knihy, takže jsem byla plná nadšení a možná to zapříčinilo, že mě pak film pěkně zklamal :) A děkuji za pochvalu.

      Vymazat
  2. Film jsem neviděla a po tom, co jsem o něm slyšela ze všech stran se asi ani nechystám :D Lily Collins co tak koukám na fotky není úplně k zahození, ale na fotkách z filmu mi přišlo, že má strašlivě creepy obočí a hrozně mě to při koukání na ni rušilo :D
    Představitel Jace mi přijde vyloženě slizký :D (zahrál si i v HP! Já věděla, že je mi ten ksicht povědomej! :D). No, asi zůstanu u knih :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? To vůbec nevím, jdu dohledat, koho tam hrál :D No a Jace by měl být tak o 34363435% přitažlivější :P To je jasné.
      Zlaté knihy!!

      Vymazat
  3. Mňa ten film z nejakého dôvodu aj tak dosť bavil, ale je fakt, že koniec dosť zlátali z ničoho a niektoré scény boli nechutne presladené (skleník, portál)... proste americké filmy.:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím s Tebou souhlasit :D Jsem zvědavá, jestli se bude nakonec natáčet i druhý díl. Třeba by byl lepší :)

      Vymazat
  4. Určitě si nejdřív přečti knihy :) V tomto případě jsou opravdu mnohem lepší než film.

    OdpovědětVymazat
  5. Ja som knihu ešte nečítala ale podľa toho ako ju moji známi v okolí hodnotia by som asi povedala že je kniha obľúbenejšia a lepšia ako film :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc lidí v mém okolí ani film nevidělo, takže s Tebou musím souhlasit :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!