Kniha vs. film: Labyrint: Útěk

16:44 Ivcca 14 Comments


Vynikající knižní předloha a víc než zdařilý trailer slibovaly opravdu fenomenální podívanou. A ve výsledku jsem nebyla daleko od pravdy, když jsem čekala něco opravdu výjimečného.

Přejděme rovnou k věci. Labyrint: Útěk má samozřejmě vedle převažujících silných i nějaké ty slabší. Nicméně, co musím hned na úvod vyzdvihnout je perfektní herecké obsazení. Zároveň jsem si celou dobu užívala kameru, která spolu se skvěle zvolenou hudbou navodila přesně tu atmosféru, jaké jsme se dočkali i v knize. Zoufalství, nevědomost a záběry z temného bludiště, při kterých se vám tají dech a jen křečovitě svíráte sedačku. Napětí průběžně prostupovalo celým filmem a pomalu se stupňovalo, čímž se autoři úspěšně vyhnuli hluchým místům. Skvěle to odsýpá a zvyšující se tempo vám nedovolí chvíli odpočinku.

Konci bohužel neprospělo napěchování do několika málo minut. Celou dobu filmu se připravujete na rozuzlení, ale to je poněkud ukvapené. Jedna informace střídá v rychlém sledu druhou a je toho možná až moc. Což mi ostatně přišlo i u knihy, takže jsem to i trochu čekala a byla zvědavá, zda to autoři filmu trochu nepoupraví.

Obsazení


Herecké obsazení je jednoznačně jedním z největších plusů tohoto filmu. Všichni, ano opravdu všichni herci mi přišli jako naprosto geniální volba! Herec ztvárňující Gallyho dokázal, že si umí hravě poradit nejen s rolí přihlouplého teenagera (Millerovi na tripu), ale i s rolí záporáka, rváče a zlouna, jakým je Gally. Perfektně se do své role vžil a já mu věřila každé slovo a každý pohyb. Newt byl také skvělou volbou a i když jsem si prvně říkala, že by se na jednoho z lídrů hodil možná trochu "prostorově výraznější" herec, jakmile jsem film viděla, okamžitě jsem si ho zamilovala. Stejně tak Alby budil respekt a působil stejně přívětivě, jako ten knižní.


Krásná Teresa, kápo běžců Minho, nemám co dodat, opět vynikající trefa. No a Thomas byl také dobrou volbou, jelikož na Dylana O´Briana se nejen že velice dobře dívá, ale jeho herecké schopnosti mi až vyrazily dech. Věřím, že nás od něj čeká ještě mnoho skvělých filmových výkonů. Do obrázkové koláže jsem zapomněla zahrnout Chucka, ten věrně odpovídal knižní předloze a rychle si ho oblíbíte.

Na to, že se jedná o velice mladé herce jsme se dočkali opravdu kvalitních a hlavně uvěřitelných výkonů. Kéž by se i v Čechách v případě angažování dětských a mladistvých herců dbalo víc na jejich talent, než na jejich známosti.

Film vs. kniha

Základní dějová linie je stejná a my se nedočkáme žádných velkých změn oproti knižní předloze. Tedy samozřejmě těch úprav je tam hned několik, ale nikdy to není nijak zásadní a musím uznat, že pokaždé to bylo dobře zvolené a prospělo to příběhu s ohledem na tak málo prostoru, který film nabízí. Dokonce to i jako celek působilo krásně logicky (což mi dosvědčil i můj doprovod, který knihu nečetl). O to víc mě mrzí, když si čtu recenze na čsfd.cz, ve kterých spousta lidí křičí, jak byl konec nelogický a jak ho vůbec nepochopili a vesele za to snižují hodnocení (Ehm.. A jste si jistí, že za to může film?).

Abych to shrnula - film si užijete stejně dobře jako knihu! Připomenete si, proč jste si tento příběh tak zamilovali a já už se nemůžu dočkat, až se na film v budoucnu znovu podívám. Pořád váhám, jaké hodnocení si Labyrint: Útěk zaslouží. Má očekávání byla možná o něco vyšší, ale pořád nemůžu říct, že bych se nedočkala všeho, co od správného filmu očekávám. Dobře, za tu skvělou atmosféru, herce a speciální efekty - 80 % je tvých, Labyrinte.

80 %

Behind the scenes

Jistě poznáváte scénu před vchodem do bludiště - naštvaný Gally sráží Thomase k zemi (ta byla mimochodem FENOMENÁLNÍ).



Bonus na konec...

A samozřejmě, že to nejvtipnější se odehrává mimo kameru!
Chtěla jsem se trochu odlišit od všech těch předcházejících recenzí (a že jich bylo!). Užijte si to!
P.S.: Dospěla jsem ke dvou zjištěním:

  1. Dylen O´Brian je asi hodně vášnivý tanečník.
  2. Natáčení filmu vypadá jako ta největší zábava na světě.












Jak jste si film a knihu užili vy?
I.

14 komentářů:

  1. Byla jsem na predpremiere a moc se mi to libilo. Kniha uzasna lepsi nez film ale tak to proste byva. Kazdopadne se mi moc libi ty tvoje za scenou super ozvlastneni :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Málokdy se povede natočit film, který by zastínil i knižní předlohu :) Lepší to nebylo, ale i tak jsem byla spokojená. A děkuji za pochvalu.

      Vymazat
  2. Moc hezkej článek, ten konec je boží! :-) I když já se do kina nechystám a knihu si asi taky nekoupím. :-D No, ještě uvidíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Ale nevíš o co přicházíš, měla by jsi to někdy vyzkoušet :)

      Vymazat
  3. Z těch videí a gifů to vypadá fakt na brnkačku a velkou kpu srandy. Takhle bych taky chtěla natáčet film :D Já četla jen knihu, která se mi neskutečně líbila a na film se teprve chystám. Doufám, že se mi bude líbit stejně jako tobě, určitě jo. V tomhle nejsem vůbec náročná.. :) Ale ty videa mě pořád dostávají. Si to vyloženě užívají a určitě byli i skvělý kolektiv. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Strašně moc bych se něčeho takového chtěla taky účastnit, klidně jen držet světla :D Myslím, že se Ti film určitě bude líbit, já mám chuť jít na něj znova :)

      Vymazat
  4. Jak se mi líbil film i kniha už víš a to že jsem se kromě Dylana zamilovala přes plátno i do herce Minha, to už taky nebude žádná novinka :D
    Jinak se mi hrozně líbí, že je z těch herců správná parta a že si užívají skvělé chvíle i mimo kamery (stejně jako třeba cast BBT :)) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano ano, všechno vím :D Je to vážně úžasné, přitom u BBT k tomu měli hodně prostoru, protože přece jen natáčeli spooustu dílu. Ale takováhle parta po jednom filmu? To je vážně super. Slyšela jsem někde rozhovor s tou herečkou, co ztvárňuje Teresu a říkala, že nikdy neměla bratra a teď, po natáčení Maze runnera, jich má 12 :))

      Vymazat
  5. Pěkný článek :) A u bonusu jsem se opravdu hodně nasmála, přesně z tohohle důvodu bych klidně byla herečkou :D O Labyrintu jsem se zrovna dneska bavila se spolužačkou, byla na něm v kině a protože se jí to hrozně líbilo, začala číst knížku a teď je v půlce :) Já sama mám Maze Runner už docela dllouho na wishlistu a když jsem se doslechla o Labyrintu, říkám si: ne, to číst nebudu, to teď čte každý. A teprve z tvé recenze jsem zjistila, že Labyrint a Maze Runner je totéž :D Cítím se teď trochu zahanbeně :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, čte to každý, ale to jen dokazuje jak je to skvělé :D Poslední poznámka mě pobavila, pravda :D

      Vymazat
  6. Krásný článek, jen tak dál....pobavila jsi mě.... :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!