Esej o tragédii

19:03 Ivcca 16 Comments

"Vejdi, přítele najdi a přítelem se staň." - motto Irvingovy školy

Originální název: The Tragedy Paper
Autor: Elizabeth LaBan
Žánr: Young Adult
Počet stran: 320

Duncan je studentem posledního ročníku Irvingovy školy. Je tradicí, že každý student, který ukončí čtvrtý ročník, nechá ve svém pokoji nějaký dárek pro budoucího čtvrťáka, který jeho pokoj zdědí. A ten jeho měl minulý rok Tim, sedmnáctiletý albín a jako dárek mu zde nechal sadu CDček, na které nahrál svůj příběh. Duncan se prostřednictvím těchto nahrávek dozvídá o komplikovaném vztahu mezi Timem a Vanessou, o jeho nelehkém životním údělu a také o tragických událostech loňského roku. Poučí se Duncan z Timových chyb a pomůže mu jeho příběh k sepsání závěrečné školní práce, eseje o tragédii?

"Tragédie je divadelní hra nebo literární dílo, v němž hlavní postava - to jest tragický hrdina - velmi trpí a řítí se do záhuby. Toto utrpení a záhuba jsou způsobeny vlastními chybami nebo slabostmi hlavního hrdiny a jeho neschopností čelit údělu, který mu byl určen."


Příběh je tvořen dvěmi paralelními liniemi a seznamuje nás tak s příběhy dvou chlapců, Tima a Duncana. Tim Macbeth je albín a minulý rok byl studentem posledního ročníku Irvingovy školy. Jeho příběh je nám vyprávěn prostřednictvím CD nahrávek, jež od něj Duncan obdržel darem a nyní si je přehrává ve svém počítači. Děj je tedy v případě Tima vyprávěn v první osobě. A pak je tu Duncan, o rok mladší a studující stejnou školu jako Tim, jehož příběh se odehrává v současnosti a je vyprávěn ve třetí osobě.

Co se týče samotných postav, mají toho mnoho společného, jejich příběhy se vzájemně prolínají a ovlivňují. Tim je albín a jen těžko se smiřuje se svým postižením, kvůli kterému se ocitá spíše na okraji společnosti. Je samotář a kvůli albinismu ho trápí také časté potíže s očima a nepříjemné bolesti hlavy. Nicméně se jedná o velice citlivého a v jádru hodného chlapce, který měl tu smůlu, že k němu osud nebyl příliš shovívavý. Je inteligentní, velice všímavý a číst jeho příběh se stalo velice příjemným zážitkem. Řekla bych, že o Duncanovi se nedozvídáme tolik, jako o Timovi. Čteme jeho životní příběh, ale jinak je popis jeho osoby velice plochý a stručný. Což je nesmírná škoda. Jeho pasáže tak za Timovými trochu pokulhávají. I přesto mi oba dva byli sympatičtí, ale žádný mi vyloženě nepřirostl k srdci.


"Někdy je těžké, ba dokonce nemožné odhadnout, jakou relevanci bude rozhodnutí mít, dokud není po všem."

Ústřední roli v knize hraje motiv zapovězené lásky a celý příběh pomalu spěje k určité tragické události, o které samotný čtenář dlouho nemá žádné bližší informace. Popisy v knize jsou poměrně strohé, nejsem sice fanoušek zdlouhavých popisů okolí, ale nějakou střední cestu autor může najít vždy.
Kniha řeší typické problémy středoškoláků, ale styl, jakým je příběh napsán a podán působí mnohem dospěleji, než to bývá u Young Adult románů zvykem. Oba příběhy se mi četly velice dobře, autorka používá jednoduchý jazyk, žádná složitá souvětí či výrazy. Zároveň jsme svědky určité úvahy o tragédii, o lidském osudu a relevanci lidských rozhodnutí, která se po celou dobu rozvíjí na pozadí příběhu. A je pravda, že vás autorka donutí zamyslet se nad těmito pojmy a jejich rolí v životě. V závěru musím říct, že tento příběh je hezky promyšlený, najdete v něm i hluboké myšlenky a myslím, že ve vás zanechá svou stopu ještě nějakou dobu po dočtení.
Tak jsem to měla já.
Opravdu jsem se v duchu vracela k otázkám, jež rezonovaly v Duncanově hlavě. Po přečtení nebudete jásat nadšením, to po takovéto knize nejde. Přesto vás příběhy obou chlapců zasáhnou a já osobně byla moc ráda, že jsem si Esej o tragédii přečetla. Má očekávání se jednou naplnila.

85%



16 komentářů:

  1. Skvela recenze :) tuhle knihu uz so chci dlouho precist :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Miško :) Určitě si jí přečti, stojí to za to, je to příjemné počtení.

      Vymazat
  2. Nijak mě nelákala. Až doteď! Ty to prostě umíš tak podat, že se mi chce honem vyskočit a letět si ji koupit a přečíst ji, nejlépe hned! :D
    Rozhodně uvážím její přečtení :)
    Díky za nalákání :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zároveň bych chtěla pochválit nový design! Povedl se ti! :)

      Vymazat
    2. Melindo, kamarádko, možná se cítím maličko uraženě!! :D

      Ivcco... má pravdu, no. O:)

      Vymazat
    3. Ale Kačč, má milá, ty víš, že jsi moje oblíbená svérázná a kritická blogerka, která to se umí se slovy a jejíž recenze jsou záběrem na bránici! :D

      Vymazat
    4. Haha :D Děkuji moc holky. A Kačko, taková pochvala na recenzi? Já se tu úplně červenám :) Děkuji ještě jednou.

      Vymazat
  3. Je to dokonalá kniha, kterou jsem si zamilovala. Mě naprosto ohromila a dojala svým příběhem. :) JSem ráda, že se i tobě líbila. Krásná recenze, i fotky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viď? To jsem ráda, že to vidíš stejně :) Někde jsem někoho viděla přirovnávat ji k Hledání Aljašky, ale tohle mi přišlo mnohem více uvěřitelné a zkrátka takové "lidské". Děkuji za pochvalu recenze a fotek :)

      Vymazat
  4. Olele.. dlouho jsem nevěděla, jestli si nějakou recenzi přečíst nebo to nechat být (a od knihy se překvapit). nakonec jsem přečetla a nelituju. Hehe. Mám chuť se do ní pustit co nejdříve, really! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, to já ráda ostatní lákám na dobré knížky :D Snad Tě tedy Esej nezklame!

      Vymazat
  5. Četla jsem a e-knihu jsem si zamilovala. Chci si ji pořídit i ve skutečné podobě a přečíst si ji někdy znovu, protože myslím, že příběh budu vnímat úplně jinak, když budu vědět, jak to celé bylo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ji pořiď, tato kniha se v knihovničce neztratí :)

      Vymazat
  6. Tak dneska jsem si Esej přinesla z knihovny a odložila ho na někdy jindy..Ale když teď čtu tvoji skvělou recenzi, mám chuť se do něj pustit hned teď ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám radost, že jsem Tě takto navnadila :D Snad se Ti také bude líbit, těším se na recenzi :)

      Vymazat
  7. Veľmi veľa recenzií na túto knižku. Po pravde nevyzerá vôbec zle. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!