Chocolate book TAG

15:17 Ivcca 13 Comments

Miluji čokoládu a miluji knihy. Člověk, který vymyslel tento tag, musel být génius!

Určitě jste se s Chocolate book tagem již setkali, nicméně i tak v krátkosti představím o co jde. Máme celkem osm druhů čokolád / čokoládových sladkostí, přičemž každá je samozřejmě specifická svou chutí, některou máme více rádi, některou méně. A podobně je to i s knihami.


Bohužel nevím, kdo tento čokoládový tag vymyslel, takže ho zde ani nemůžu zmínit a poděkovat mu za zajímavý nápad.

A teď:
Čokoládu do ruky! Začínáme.

• • •
1. TMAVÁ čokoláda (kniha, která pojednává o temném tématu)

Takových knih bych vyjmenovala hned několik. Vyberu ale tu, která pojednává o aktuálním problému - Útěk z tábora 14. V této knize autor líčí situaci v pracovních táborech v Severní Korei. Je to silné kafe, velice temné téma a nutnost k přečtení pro každého, komu svět není lhostejný.




2. BÍLÁ čokoláda (vaše oblíbená kniha - milá / pozitivní / humorná)

O myších a lidech. Což je asi trochu zvláštní volba, jelikož tato kniha rozhodně není nijak humorná a výraz "pozitivní" k ní také zcela nepasuje. Ale je milá, velice se mi líbila a stala se jednou z mých oblíbených. Takových, které ve vás zanechají krásný hřejivý pocit. Chudáka Lennieho si prostě musíte zamilovat. Je má oblíbená, protože mi připomíná, jak důležité je mít sny a dobré přátele. Jak důležité je si pomáhat.


3. MLÉČNÁ čokoláda (kniha, která je tak absolutně boží, že jste ji nedokázali odložit a museli číst dál a dál)

Takových knih je hodně, napadá mě například Divergence. Moc jsem se na ni netěšila a pak ji přečetla opravdu skoro na jeden zátah. Je to jako tornádo. Pohltí vás a nemáte šanci se odpoutat. Takže pokud se najde někdo takový, kdo ji ještě nečetl (to snad ne!), kupte si jí, rovnou zrušte všechny plány a následující dva dny (možná jen jeden bude stačit) a s chutí do toho!




4. Čokoláda s KARAMELOVOU NÁPLNÍ (kniha, u jejíhož čtení jste měli pocit, že jste celí ulepení, jak sladká byla)

Pro mě jednoznačně Nespoutaná. Měla jsem tuto sérii ráda, ale z posledního dílu mě málem bolely zuby, jak byl přeslazený.


5. KIT-KAT bez oplatky (kniha, která vás v poslední době nejvíce překvapila)

Asi to bude Muž jménem Ove. Na přečtení této knihy jsem se velice těšila, ale když jsem začala, nemohla jsem potlačit zklamání. Už jsem byla za půlkou a román mě stále moc nebavil, měla jsem chuť ho odložit, ale skousla jsem zuby a vydržela. A potvrdilo se mi malé pravidlo, kterým se snažím řídit - nikdy neodkládej knihu, která tě nebaví - co kdyby se na posledních stránkách změnila v tu nejlepší knihu? Ove rozhodně není "nejlepší" kniha, ale jejím nedočtením byste přišli opravdu o hodně. Veškeré důležité myšlenky jsou ukryté až téměř na jejím konci, respektive nenápadně prostupují textem po celou dobu, ale jejich skutečný význam odhalíte až na samém konci. Hezká kniha o tom, jak krásný a krutý může život být.


6. SNICKERS (kniha, ze které jste šíleli)

Na tuto otázku odpovím rovnou na dvakrát. A sice kniha, ze které jsem šílela nadšením a kniha, ze které jsem šílela a rvala si u ní vlasy zlostí.

Nadšením jsem šílela (a to jistě nebude žádné překvapení) u Labyrintu. Jak já tu knihu miluji!! Měla jsem menší výtky ke konci, ale vzhledem ke zbytku příběhu? VŠE ODPUŠTĚNO! Tato kniha mě naprosto pohltila svou originální atmosférou a prostředím, oblíbila jsem si většinu postav. Už teď vím, že to bude dlouho má srdcovka.

Naopak v negativním slova smyslu jsem šílela nad Hledáním Aljašky. Já vím, že je to poměrně oblíbená kniha a možná je problém ve mě. Já však Johnu Greenovi nevěřila ani slovo. Vše mi to přišlo jako dobře propočítaný tah na bránu, ždímání slziček a počítání peněz na kontě. U první kapitoly jsem uhodla zápletu celé knihy (ono to ostatně není tak náročné díky tomu odpočítávání - moc možností není) a jakmile se děj přehoupl přes polovinu, stal se z toho usmrkaný, citově plochý románek. Ne, ne, ne. Možná se to bude líbit vám, ale mě tato knížka, ke které jsem přistupovala s velkým očekáváním, neuvěřitelně zklamala.




7. HORSKÁ ČOKOLÁDA SE ŠLEHAČKOU A MARSHMALLOWS (kniha, kterou byste si vybrali pro poklidné čtení)

Analfabetka, která uměla počítat. Tuto knihu mám spojenou s pohodou začátku prázdnin, jelikož to byla první kniha, kterou jsem četla po úspěšném složení státnic. V té době jsem si říkala, že potřebuji nějakou humornou knihu na oddych a oslavu znovu získaného klidu. V této rovině má očekávání splnila. A dokonce se u ní i příjemně pobavíte.





8. BONBONIÉRA (série, o které si myslíte, že je v ní něco pro každého, a proto by mohla zaujmout široký okruh čtenářů)

Jelikož v zadání je napsáno "série", musím zde znovu použít Labyrint: Útěk. Protože tato kniha má co nabídnou opravdu velké spoustě čtenářů. Bez ohledu na věk či pohlaví. Je to chytré, chytlavé, napínavé, akční, nepředvídatelné, je to WOW.



P.S.: Čokoláda focení bohužel nepřežila.

I.

13 komentářů:

  1. Na Labyrint se určitě vrhnu - ihned, co ho seženu (našetřit si je celkem problém :D).. Ale definitivně jsem se rozhodla, jestli si přečtu Hledání Aljašky - Ne! Už Hvězdy mě nebavily a přišlo mi to prvoplánové - prostě hra na city, takže tady to bude asi něco podobného, co jsem si přečetla tvůj názor na knížku, tak se jí radši rovnou vyhnu :D Ale jinak skvělý TAG - čokoláda a knihy, dvě moje velké lásky <3 :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se na něj vrhni :) Co se týče Greena, tak Hvězdy si ještě přečtu, jsem zvědavá, jestli to bude to samé. A jsem ráda, že to konečně někdo cítí stejně jako já!

      Vymazat
  2. Už jsem se s tímto tagem setkala a je opravdu boží, přemýšlím, že se taky zapojím! :) Sice s tebou moc nesouhlasím - Divergence se mi nelíbila a Muž jménem Ove mě naopak pohltil od samého začátku -, ale jinak je to pěkné zpracování a nafocení! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Určitě se zapoj, jsem zvědavá, jaké knihy vybereš Ty.

      Vymazat
  3. Labyrint je dokonalá kniha, která by opravdu mohla bavit každého, nebo by si s v ní aspoň něco našel. A překvapením taky byla. Čekala jsem od ní hodně, ale tolik zase ne.. opravdu mě mile překvapila. Souhlasím taky s Divergencí a Ovem. Obě dvě jsou to úžasné knihy :)
    Jinak tag jako první do české blogosféry přinesla Verunka z Knižního přátelství, která ho přeložila z angličtiny. Aspoň teda myslím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přijde my, že zrovna my dvě máme docela podobný vkus na knihy :) Nejlepší je, když člověk nemá příliš velká očekávání a pak ho kniha úplně odrovná. Takové mám nejraději. Jinak děkuji za informaci, dohledám si to a článek poupravím :)

      Vymazat
  4. čokoladu nelubim ale TAG je skvelý, musím si už aj ja nejaký podľadať, dlho som žiadny nerobila :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, to jde, nemít rád čokoládu? Pro mě je to skoro závislost! :D Určitě udělej nějaký tag, mě baví je číst, často tak přijdu k mnoha zajímavým knihám, které jsem do té doby neznala.

      Vymazat
  5. Mňamózní článek! :D
    Půlku knih jsem nečetla...ale napravím to...výhledově ....snad :D
    Aljaška mě taky nebavila, ale Hvězdy naopak miluju :) Divergenci ani nemusím komentovat (♥). Stejně tak Labyrint, ze kterého momentálně šílím :)
    O myších a lidech mám také moc ráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen co přečteš těch ostatních 2941156 knih na to read listu? :D Jsem ráda, že nejsem jediná, kdo to tak s Aljaškou měl. A na Hvězdy se ještě chystám :) Nerada bych se o něco ochudila kvůli jednomu nezdaru s daným autorem.

      Vymazat
  6. Krásně zpracované. Líbí se mi Tvůj výběr knih. Labyrint si určitě musím přečíst. :-) A hezké fotky. Jsem ráda, že se focení u knižních bloggerů rozmáhá... :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!