Kniha vs. film: Divergence, aneb vážně jsem se bála

18:45 Ivcca 8 Comments

Ano, bála jsem se co z toho bude a to hodně. Režie se zhostil Neil Burger, který se proslavil hlavně Iluzionistou. Ale víte jak to chodí, když se někdo pokouší převést na stříbrné plátno skvělou dystopickou knihu. A tak mi před zhlédnutím filmu vířilo v hlavě snad milion otázek - Neudělají z toho moc velký slaďák? Dá se vůbec všechen děj vtěsnat do 139 minut? Atd..


Na Databázi knih má Divergence hodnocení 90%. Filmová verze je na ČSFD hodnocena 68%.

A jaký je můj názor??


Knižní Divergenci miluji, je to jedna z mých nejoblíbenějších dystopických sérií (detailnější recenzi možná připravím v budoucnu) a tudíž jsem byla velice zvědavá na její zfilmovanou verzi. Ve svém hodnocení se podívám na kvalitu filmu jako celku, na obsazení a samozřejmě se nevyhnu porovnání s knihou :)

Obsazení

Jako první bych zmínila Tobiase Eatona. Čtyřka je můj největší oblíbenec (alespoň takový, jaký je v prvních dvou dílech dystopie) a musím říct, že při zjištění, že do jeho role je obsazen Theo James, jsem trochu zuřila. Tohle pro mě prostě není Tobias, dle mého názoru je moc uhlazený, má moc světlé vlasy a není ani tak zatraceně sexy, jak by měl Tobias být :D
Myslím, že o něco přijatelnější by v jeho roli byl Jai Courtney, který si ve filmu střihl roli Erica. Také to není úplně dokonalé, ale kdyby byl o něco mladší, tak bych ho určitě v Tobiasově roli přijala lépe.
Navíc mi Jai Courtney opravdu neseděl do role Erica!! Eric má být přece úlisný a protivný od pohledu :D A Jai je docela fešák, takže mi dělalo potíže ho nesnášet od pohledu tak, jako jsem nesnášela knižního Erica.
Jai Courtney alias Eric

Theo James alias Tobias "Four" Eaton, Shailene Woodley alias Beatrice "Tris" Prior

Filmová Tris mi do příběhu docela sedla.
Samozřejmě mám mnoho výtek ještě k dalším postavám - například Trisin bratr, Christina,... Ale to je jasné, že naše představy jsou ty "nejlepší a jediné správné" :D

Film
Film se víceméně drží své knižní předlohy, i tak mi místy přišlo, že se trochu moc vleče, ale chápu, že to, co Veronica Roth vykouzlila na papíře, je setsakramentsky náročné převést do filmu. Režie vám předkládá jednu událost za druhou jako na běžícím páse, tudíž mi místy přišlo, že by to mohlo být více konzistentní.
Co musím ocenit a vyzdvihnout je jednoznačně kamera, převážně záběry pod sérem strachu, neohrožení pochodující v armádě a nejen tyto scény. Neil Burger vytvořil příjemně temnou atmosféru, doplněnou skvělým prostředím a nakonec si dle mého názoru za tento počin zaslouží pochvalu.
Nejedná se o nijak světoborný film vysokých kvalit, ale s ohledem na to, že zfilmovat takový fenomén, jako je Divergence, je opravdu výzva, se to docela povedlo.

Zcela objektivně film hodnotím 2-3 hvězdičkami


Film vs. kniha
Tak v první řadě myslím, že žádného fandu Divergence tento film nezklame a věřím, že se ani nezařadí po bok zpackaných pokusů o zfilmování knižních legend.
Celkem pevně se drží své předlohy, takže se nebudete muset rozčilovat, že autoři něco podstatného vynechali nebo předělali k obrazu svému. Je to příjemný relax a zajímavé porovnání vaší fantazie a fantazie "lidí od filmu".

Převedení knihy na filmové plátno hodnotím 3-4 hvězdičkami = stojí to za zhlédnutí :)



A jak jste na tom s filmovou Divergencí vy? Líbila se vám? A chcete, aby byly zfilmovány i Rezistence a Aliance?



P.S.: Přijde vám zvláštní, že film hodnotím nadvakrát? Je to proto, že by si někdo mohl myslet, že skutečnost, že jsem četla knižní předlohu (a jsem do ní naprostý blázen), by mohla můj úsudek zkreslit. Je zkrátka rozdíl, když film vidí někdo, kdo o příběhu nemá šajn a když ho vidí fanoušek, který si už automaticky věci dává do kontextu se spoustou ostatních skutečností - příběh má pak větší hloubku a tudíž i hodnocení je vyšší. První hodnocení tedy berte jako objektivní úsudek velkého filmového fandy a ten druhý berte jako hodnocení zážitku, který u filmu čeká všechny knižní maniaky.

8 komentářů:

  1. Jeee a ja zrovna pri pohledu na filmoveho Ctyrku omdlivala :D :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Tak to se máš, třeba mu také přijdu časem na chuť :D :)

      Vymazat
  2. Já jsem četla knihu, viděla film, ale stejně jsem si připadala, jako bych viděla jen ten film. U knihy jsem si pamatovala jen něco, a proto jsem recenzovala spíše z pohledu člověka, který viděl jen film. Pár věcí jsem tam nepochopila, ale je to opravdu povedený film. Dokonce to u mě vyvolalo stejné emoce jako kniha. S herci jsem byla naprosto spokojená. S tvým Tobiasem bych naopak nebyla spokojená já, protože se mi absolutně nelíbí. :D Ale sto lidí, sto chutí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář a máš naprostou pravdu, vždycky bude někdo s výběrem nespokojený :))

      Vymazat
  3. Mně se film hodně líbil :) Knížku jsem četla asi před rokem a teď se chystám na Rezistenci. Trochu se toho bojím, protože jsem četla názory, že další dva díly už nejsou tak dobré jako Divergence...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rezistence mi přišla napínavější, pořád se něco dělo, ale také mě tam hlavní postavy občas trochu vytáčely. A Aliance? Doporučuji Ti si o ní radši nic nezjišťovat, protože se o ní šíleně spoileruje. Nicméně já s ní byla spokojená. Přináší převratné informace a já na konci brečela jak želva :)

      Vymazat
  4. pekny clanek, film se mi libil, zklamana jsem z nej nebyla, s obsazenim filmu souhlasim, me osobne to tak vyhovuje....a knihy jsou proste skvele

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!