Analfabetka, která uměla počítat

19:15 Ivcca 7 Comments


Jonas Jonasson představuje svou v pořadí druhou knihu a slibuje nám stejný přívětivý humor, jaký znáte ze Stoletého staříka.


Originální název: Analfabeten som kunde räkna
Autor: Jonas Jonasson
Žánr: Humoristický román
Počet stran: 414
Délka čtení: cca 4 dny

Černošská dívka Nombeko se narodila v 70. letech dvacátého století uprostřed chudinského slumu v Sowetu, poblíž Johannesburgu. Je negramotná, jako všichni ostatní, kteří zde žijí a svůj čas tráví vynášením (a počítáním) latrín. Přestože neumí číst, je velice zdatná v oblasti matematiky a její vášeň pro čísla ji přivede do mnoha absurdních situací a vlastně jí úplně celý život překope naruby. A tak se postupně od chudinského slumu, přes výzkumné středisko stavící jaderné hlavice, dostane až ke švédskému králi. Ale to už bychom trochu předbíhali.

Analfabetka spustila pořádný poprask. Což je přirozené, každý se ptal, zda i ona dosáhne takového úspěchu jako její "starší bratr" Stoletý stařík, který vyskočil z okna a zmizel. Já jsem Staříka nečetla, tudíž nemám možnost porovnání. Ani Analfabetku jsem neměla přímo v plánu, ale nakonec jsem po ní sáhla v období po státnicích, kdy člověk zkrátka potřebuje nějaké odreagování a smích po všem tom příšerném stresu. Číst jsem začala s velkými očekáváními díky spoustě kladných názorů. A opravdu, Analfabetka je svěží a příjemný román, ideální na oddych na pláži u moře. I přesto jsem však přesvědčena, že ji čtenáři poněkud nadhodnocují.




Hodnocení
Analfabetka nám nabízí příjemné čtení, rozhodně ale nemějte vysoká očekávání. Mnoho lidí tuto knihu označuje za "inteligentní román pro inteligentní čtenáře" - a ani bych se nedivila, kdyby ho někteří jedinci četli jen proto, aby vypadali o něco inteligentněji :) - Víte co tím myslím.
Nombeko jsem si jako hlavní postavu velmi oblíbila, je neuvěřitelně sympatická a inteligentní. Od druhé poloviny je román místy velmi vtipný, mnoho absurdních situací na hraně reálnosti vám zajistí hodiny dobré zábavy. Ale jen do té doby, než se příběh překlopí přes tuto pomyslnou "hranu". A netvrdím, že je to nereálné proto, že zde dívčina ze slumu cestuje s atomovou bombou skrz Švédsko, ale kvůli mnohem menším detailům. Např:
Spoiler
Jedním z těch situací, které mi opravdu hlava nebrala, bylo ukazování atomové bomby Švédskému králi. I přesto, že Celestine a Holger 1 už MILIONKRÁT překazili Nombeko (nebo Holgerovi 2) šanci zbavit se atomové bomby, je nechají sedět za volantem náklaďáku, na jehož korbě se nachází jaderná hlavice, aby dovnitř mohli zavést krále - to jako vážně?!
Konec spoileru

Text je protkán velkým množstvím zajímavostí z historie, což se mi obzvláště líbilo. Ale rozhodně se nemusíte děsit, nečeká vás zdlouhavá přednáška z dějepisu na každé druhé straně - informace vám autor předkládá postupně, vždy jen tak mimochodem a vy díky tomu máte možnost dokreslit si politické pozadí doby, ve které se příběh odehrává. Analfabetka nepředstavuje nijak náročné čtení, zasměje se u toho, zapomenete na problémy všedních dnů a oddaně procestujete s Nombeko půlku zeměkoule :) Bohužel posledních pár stran kniha ztrácí na tempu a já místy trochu ztrácela nervy a těšila se, až se budu moct přesunout k jiné knize. Má poslední výtka se tedy týká konce, na kterém mohl autor více zapracovat.
Abych ale nekončila kritikou, musím vyzdvihnout obálku, která se dle mého názoru velice povedla. V knihkupectví vás kniha okamžitě zaujme a nad prací grafiků tímto smekám.

Celkově Analfabetku hodnotím třemi hvězdičkami.


Slumy v Sowetu

7 komentářů:

  1. od knihy jsem čekala rozhodně více..chvílemi byla i nudná.. Stařík mě bavil rozhodně víc..ale obálku má knížka opravdu dokonalou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já si pomalu myslela, že budu jediná, kdo ji bude kritizovat :) A Stařík už na mě čeká ve čtečce, tak jsem vážně zvědavá.

      Vymazat
  2. Mě se knížka hodně líbila, hrozně moc jsem si jí užívala i přes to, že logicky trochu pokulhávala, ale myslím, že to tak trochu patří k věci, třeba ta předmluva je docela výmluvná. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář :) Myslím, že navzdory zmíněným mínusům Analfabetka za přečtení stoprocentně stojí - v mnoha chvílích jsem se vážně od srdce zasmála.

      Vymazat
  3. Mně popravdě ani tolik neseděl Stoletý stařík a tak se do ní moc neženu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nečetla jsem ani jednu knihu, ale jsem na ně zvědavá. Není to zrovna můj žánr, ake zkusit bych to chtěla, když o tom každý druhý píše.

    OdpovědětVymazat
  5. Za zkoušku člověk určitě nic nedá :) Je to vcelku příjemné počtení, ale pokud se jí vyhneš, tak také o nic zásadního nepřijdeš.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!