Cop - Laetitia Colombani | recenze

16:45 Ivcca 8 Comments


Cop vypráví příběhy tří žen, které sice žijí na rozdílných kontinentech, ale pojí je nepřízeň osudu, se kterou se musejí potýkat. Smita žije v malé indické vesnici, patří k dalitům, nejnižší společenské vrstvě. Jejím údělem je každý den sbírat výkaly z pozemků bohatších sousedů. A stejný osud má potkat i její dceru. Giulia je temperamentní italskou dívkou. Její rodina se už po staletí živí zpracováváním vlasů v malé rodinné dílně. Vyjde však najevo, že firma je zadlužená a její budoucnost nejistá. Sarah žije v Kanadě a je prototypem úspěšné ženy. Podařilo se jí prorazit skleněný strop a zaujmout vysoké postavení v právnické firmě, nepřejícím kolegům navzdory. Během soudních procesů je sebevědomou a neporazitelnou soupeřkou, zradí ji však to nejdůležitější, její vlastní zdraví.

Stejně jako cop spojuje a proplétá tři prameny vlasů dohromady, tato kniha proplétá příběhy tří žen. Byť se na první pohled zdá, že toho nemají moc společného, opak je pravdou. Smitha, Giulia i Sarah se potýkají s nepřízní osudu v různých podobách. Ať už jde o nepříznivé společenské postavení v zemi, kde žena slouží jako pouhý doplněk muže a nemá téměř žádná práva, dluhy ohrožující existenci rodinného podniku a nebo nepříznivou zdravotní diagnózu. Kromě toho je však pojí ještě jedna, mnohem důležitější věc, touha bojovat.

Cop by se dal považovat za feministické dílo, ženy vykresluje jako silné bojovnice, které se nevzdávají a nečiní ústupky. Pokud jim v cestě k dosažení jejich cíle stojí nějaký muž, nebojí se ho odsunout stranou, ať se jedná o ambiciózní kolegy nebo vlastního manžela, hrdinky Copu si jdou řekněme až tvrdě za svým.

Příběh je rozdělen do poměrně krátkých kapitol, kdy střídavě sledujeme osudy jednotlivých hlavních hrdinek. Prostředí vyspělého západního světa je stavěno do kontrastu s nejchudšími místy Indie, kde čas jako by se zastavil před stovkami let. A právě tento kontrast a rozdílnost v prostředí a životních stylech hlavních hrdinek, mě velice oslovil.

Byť je kniha poměrně krátká, autorka do ní zvládla vměstnat až překvapivě mnoho událostí a informací. Čtení plyne samo a čtenář s nebývalou intenzitou prožívá životní osudy všech tří žen. Bylo fascinující sledovat, jakým způsobem se vyvíjí uvažovaní a jednání postav a jak se jejich příběhy, ze začátku tak vzdálené a odlišné, pomalu přibližují a nakonec symbolicky spojují ve společné cestě za lepším životem. Tento příběh vám utkví v hlavě a budete nad ním přemýšlet ještě dlouho po dočtení.

95%

8 komentářů:

  1. Tak díky tobě teď o této knize začínám uvažovat, nikdy neuškodí oddych od odborné četby... :D Zvlášť s tím, když zůstane ten pocit zamyšlení, který u knih vyhledávám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, jsem moc ráda, že jsem Tě nalákala :) A myslím, že Cop bys určitě měla zvážit! Všechna ta chvála je zasloužená, dlouho jsem si knihu neužila tak, jako právě Cop.

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, i mě jsi na knihu nalákala. Slyšela jsem o ní už dřív, ale až teď jsem se poořádně zaměřila na to, o čem vlastně je. Budu se po ní muset podívat. (stejně jako všechny odeonky je jistě skvělá a téma rozhodně není všední...) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) Musím potvrdit, že Cop dokonce mezi ostatními Odeonkami vyniká. Vážně výjimečná kniha a rozhodně doporučuji.

      Vymazat
  3. Knížky z téhle edice většinou bývají téměř pětihvězdičkové. Takže se tvému hodnocení už z principu nedivím. :) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, jen jsem potvrdila to, co už stejně všichni čekali :D

      Vymazat
  4. Já jsem tak ráda, že jsme se do ní všechny pustily a že se nám tak líbila :) Moc hezká recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc <3 Bylo to fakt super! Víc takových knížek :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!