Odpusť mi. Megan | Abbie Rushton

12:44 Ivcca 19 Comments



Od loňského léta Megan nemluví. Nemůže, protože ji tíží tajemství tak obrovské, že je potřeba za každou cenu zabránit tomu, aby se dostalo na povrch. Velice rychle se z ní stala třídní podivínka a terč posměchů. Jediný, kdo při ní zůstal stát, je její kamarád Luke. A také Jasmine, temperamentní a upovídaná dívka, která se právě přistěhovala do města. Z dívek se rychle stanou nejlepší kamarádky, ale kolem nich se začnou dít zvláštní věci. Je možné, že jsou v ohrožení? Dostihuje Megan děsivé tajemství z minulosti?

Horká novinka z dílny Yoli mě zaujala na první pohled a tak jsem se rozhodla podrobit tuto YA krásku svému kritickému pohledu. Jak dopadla? Odpusť mi. Megan je příběh zahalený rouškou tajemství. Hlavní hrdinka Megan je zvláštní, má totiž problém u knižních hrdinů velmi neobvyklý, je němá. Čtenář od začátku nemá tušení, jak k tomu došlo a může se jen domýšlet, co se asi Megan stalo děsivého, že ji to donutilo uzamknout svůj hlas hluboko v sobě. Příběh je vyprávěn v první osobě a vy tak máte možnost nejen být svědkem odehrávajícího se příběhu, ale zároveň nahlédnout do mysli hlavní hrdinky. Ta je vnitřně rozpolcená a často sledujete její dialogy a hádky s vlastním svědomím a s "něčím" neidentifikovatelným, co jí brání mluvit.

Na úkor mlčenlivosti hlavní hrdinky se do popředí příběhu dostává její kamarádka Jasmine, která je typickou knižní přítelkyní. Je bláznivá, nehlídaná střela, trochu naivní a velmi dobrosrdečná. Další, koho v příběhu poznáváte, jsou Meganini spolužáci ze střední školy, každý jak kdyby měl své vlastní tajemství. Sympatická mi byla Meganina matka, jinak se ale nedá říct, že by mi nějaká postava přirostla k srdci.

Nesnáším ten způsob, jakým vyslovuje její jméno, jako by ho ochutnával.
To, co se tvářilo jako velice zajímavé a originální osvěžení, se bohužel změnilo v lehké klišé. Setkáte se zde s mnoha aspekty, které vás nijak nepřekvapí, naopak vám možná spíš trochu rozladí náladu. Milostná linka je zde navíc, občas až násilně tlačená do popředí a jak to dopadne čtenář stejně tuší dlouho dopředu. I tak si ale nemohu pomoci a musím říct, že mě Odpusť mi. Megan celkem bavilo. U čtení mě drželo tajemství, kterému dlouhou dobu nemůžete přijít na kloub. Bohužel autorka nedokázala zmiňované tajemno udržet až do konce příběhu a do úplného vyvrcholení a unikalo jí až příliš mnoho náznaků a stop, díky kterým si čtenář snadno domyslel rozuzlení zápletky o dost dříve, než bylo žádoucí. Ano, zápletka není moc komplikovaná a bohužel ani ničím inovativní. Chybí tomu svěžest, místy dokonce uvěřitelnost a celé to na mě dokonce působilo trochu infantilně.


l když vás toto dílo naprosto okouzlí svou překrásnou obálkou, nemějte příliš vysoká očekávání i od příběhu. Pokud si chcete oddychnout a příliš nepřemýšlet nad složitým příběhem, Megan má potenciál vás zaujmout.
60%

19 komentářů:

  1. Někdy bych si to ráda přečetla, i když na přední pozice to read listu to nestavím. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě ta kniha láká už od začátku a po tvé recenzi ještě víc. Snad se k ní brzo dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda a už teď se těším na recenzi :)

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Knížku jsem právě nedávno dočetla :) Není to žádný zázrak, ale příjemně čtivá oddechovka, kterou jsem slupla jako malinu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! Mám na to stejný názor :) Bude recenze?

      Vymazat
  4. Skvělá recenze :) Na mě už Megan nějaký ten pátek čeká, ale když to není nijak složitý, asi se na ní vrhnu, co nejdřív - potřebuju teď nepřemýšlet :D Hrozně mi to tou anotací připomnělo Moře klidu, ale to bylo hodně silné a rozhodně bych to neoznačila za oddychovku :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! :) Asi sis jí měla spíš nejdřív přečíst a pak až koupit :D Víš, že opačně ti to moc neprospívá :D A rozhodně to není žádná náročná literatura, takže bych řekla, že ideální :) Mimochodem Moře klidu na mě už taky pěkně dlouho čeká ve čtečce :D

      Vymazat
  5. Tak táto kniha ma zaujala najmä svojou obálkou, v druhom rade tým, že hlavná postava nemôže rozprávať, no čakala som na tvoju recenziu, lebo to sa potom človeku hneď lepšie rozhoduje, že či knihu bude mať naďalej v hľadáčiku alebo na ňu zabudne :D Proste, ty svoj názor napíšeš tak šikovne a knihu zhrnieš tak dobre, že človek si vie urobiť vlastný názor bez toho, aby bol nejako veľmi ovplyvnený. Aspoň mne sa teda tak zdá :D :) No, a vyzerá to tak, že sa po tejto knihe už viac obzerať nebudem. Tak vďaka za pomoc :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Ti strašně moc, Mariam :) Tvůj komentář mi vážně udělal radost a vykouzlil mi jeden obří úsměv na tváři! Protože neexistuje větší motivace, než když někomu pomůžu v rozhodování nebo ho inspiruji k přečtení něčeho zajímavého. Jsem ráda, že si z mých recenzí něco odnášíš. No a to, že někdo třeba na mé recenze dokonce čeká - to je tak obrovská a nepopsatelně skvělá odměna, že se zmůžu jen na jedno - DÍKY :) <3

      Vymazat
  6. Pěkná recenze a krásné fotky! :)
    Do knihy jsem se chtěla pustit, ale nějak mě to opustilo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem ráda, že se Ti recenze i fotky líbí :)

      Vymazat
  7. Megan mám v plánu, dokonce už jí mám i doma, ale nějak nestíhám :/ Mimochodem, super recenze ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Obálku je Megan opravdu nádhernou. Nedávno jsem se rozhodovala mezi ní na Dopisy na konec světa, ale vyhrály Dopisy, protože jejich obálka je ještě krásnější :)

    OdpovědětVymazat
  9. Vykrádačka Moře klidu? :D Nebo nevím, hned jak jsme viděla, že ta holka nemluví, tak mě to napadlo. Obálka mě zas až tak nebere, ale možná, když bude někdy čas a chuť na něco jednoduššího, tak bych ji úplně nezatracovala. V popředí jsou ale jiné tituly, po kterých toužím mnohem víc.
    Zvědavá jsem hlavně na Jasmine, která evidentně příběh trochu zvedá. Nicméně príma recenze a fakt pěkné doprovodné fotky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti moc moc moc za pochvalu :) Trochu mě teď začíná štvát, že jsem si Moře klidu ještě nepřečetla, možná bych se na to pak dívala jinak :D I Pája výše zmiňovala, že jí to připomíná Moře klidu.
      Jasmine se mi líbila v tom, že to byla docela realisticky zpracovaná postava - žádná kamarádka snů, ale občas naopak svou výřečností a výrazností lezla člověku na nervy :D

      Vymazat
  10. Knížku se chytám číst a jsem na ní moc zvědavá

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!