Útěk z teritoria smrti - Tom Isbell | recenze

20:46 Ivcca 19 Comments


Země se ocitla na pokraji zkázy a nová vláda vyhlásila Republiku Pravá Amerika. Bylo vyhlášeno stanné právo a všichni, kdo přežili, byli umístěni do přesídlovacích táborů. Nyní, o dvacet let později, objevuje trojice šestnáctiletých kluků temnou pravdu. Po celou tu dobu nesou cejch Podřadných. Společnost, která z nich má strach, z nich bez jejich vědomí vychovává objekty kruté zábavy. Jejich jedinou nadějí na přežití je utéct společně s dalšími přáteli do vysněného nového teritoria. Sadističtí lovci a vládní vojáci jdou ale v jejich stopách. Pod vedením kluka přezdívaného Kniha a dívky Hope osiřelí chlapci a dívky hledají lepší život a současně dokáží objevit to nejlepší v sobě samých – v boji se svými nejhoršími nepřáteli.

Útěk z teritoria smrti na první pohled působí jako zajímavá dystopie. V anotaci jsou zmíněné jakési hony na lidi pořádané v postapokalyptické společnosti na území státu zvaného Pravá Amerika. Po jaderném výbuchu známém jako Omega se lidstvo začalo dělit na ty "normální" a podřadné - lidi poznamenané radiací (větší nebo menší počet prstů, než je zdrávo, kratší nebo delší končetiny a jiné tělesné deformace). Tito podřadní se nacházejí v táborech, kde je i náš hlavní hrdina Kniha. Společně s několika svými přáteli a skupinou dívek z vedlejšího tábora se rozhodnou podniknout nebezpečný útěk na sousední teritorium. Hlavních postav bylo skoro třicet, bohužel mi však přišlo, že o nich nevím téměř nic. Měla jsem jen pramalou představu o tom, jak vypadají nebo jací jsou. Jediná postava, kterou jsem si oblíbila, byl Kočka, který se choval poměrně normálně a logicky. Naopak Kniha byl jeden z nejotravnějších hlavních hrdinů, s jakými jsem se kdy setkala.

V knize se nacházejí dvě dějové linie - jedna je vyprávěna v první osobě a je o Knihovi. Druhá linie je vyprávěna v třetí osobě a obsahuje příběh dvou sester Hope a Faith, které jsou spolu se svým otcem na útěku a skrývají se před lovci a vojáky. Dvě dějové linie jako by pocházely každá z jiné knihy. Zcela nelogicky je každá vyprávěná v jiné formě, což mě rušilo a zároveň v jedné linii jsou používána originální jména (Fait a Hope) a v druhé jsou jména hrdinů překládána do češtiny a občas zní opravdu šíleně (Kniha, Kočka, Nervák, Křeč,...).

Přes zvláštní uspořádání knihy jsem se dokázala přenést, není to nic zásadního, co by ovlivňovalo kvalitu celého příběhu. Přes co jsem se však už přenést nedokázala, byly logické mezery velké asi jako mezera v zubech Jaromíra Jágra po zásahu vysokou holí v nedávném nočním zápase NHL. Banda MacGyverů a Chuck Norrisů utíká z nějakého tábora, aniž by sami pořádně věděli proč. Co to je vlastně ta "Pravá Amerika" a proč se nikdy nikdo z chlapců v táboře nepozastavil nad zjevnou nelogičností proklamovaného účelu existence zmiňovaného tábora? Proč mají chlapci relativně volný režim a pohyb a dívky o pár metrů dál jsou drženy v zařízení obehnaném ostnatým drátem a hlídaném vojáky se samopaly? To jsou jen jedny z mnoha otázek, na které neví odpovědi nejspíš ani samotný autor této knihy.

Průběh všech akcí je tak zjednodušen, že jakmile vás to začne bavit, tak je najednou po všem. Na co se zabývat popisováním detailů vniknutí do přísně střeženého a ostnatým drátem obehnaného areálu, když to můžete shrnout slovy "Ále, našel jsem malou díru v plotě." Ano, kde se vzala, tu se vzala - díra v plotě. Hlavní hrdinové měli takové štěstí, že by v našem světě vyhrávali každý druhý den Sportku. Vždy, když se dostali do úzkých, tak se jim po ruce objevil předmět, který zrovna potřebovali. A nejsou to jen děti štěstěny, ale zároveň tak trochu géniové. Kdo jiný pěšky hravě utíká trénovaným ozbrojeným lovcům na čtyřkolkách a za dva dny se naučí střílet z luku líp než Katniss Everdeen? Kniha popírá fyzikální a biologické zákony a lidská psychologie je Tomu Isbellovi zjevně taky naprosto cizí. Vše je zjednodušené a naprosto nereálné. Při psaní knihy si zkrátka nemůžete dělat vše tak, jak se vám to zrovna hodí. Příběh musí mít logiku, nemůže se pokaždé objevit nějaké zázračné řešení bez vysvětlení. A když je zrovna hrdina v prekérní situaci, nestačí mi vybruslit z nesnází díky štěstí a souhře náhod. Tímhle mě zkrátka, pane Isbelle, nenakrmíte.

Útěk z teritoria smrti má znaky dobré knihy - děj plynul svižně a rychle, akce střídala akci a já měla přečteno opravdu v mžiku. Bohužel se zde ale nachází neúnosně moc hloupostí. Místy mi opravdu přišlo, že si snad autor myslí, že čtenář nemá mozek. Korunu tomuto panoptiku absurdit nasadil konec. Říkala jsem si, že po tom všem, co jsem s knihou zažila, už mě nic nepřekvapí. Ale mýlila jsem se. Každopádně nemohu říct, že bych se nepobavila, protože jsem se bavila náramně. Průšvih je, že pobavit rozhodně nebyl autorův záměr, ale jen vedlejší účinek jeho zvláštního příběhu.


30%

19 komentářů:

  1. Já úplně nerozuměl tomu, proč to Yoli vydává, protože nejen že to má fakt dost negativní hodnocení, ale především ta kniha není ani moc známá a bylo by plno jiných ideálnějších adeptů na vydání. Tahle recenze mi potvrdila jen to, o čem jsem již slýchával z Goodreads a já se Teritoriu tedy velkým obloukem vyhnu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím s Tebou souhlasit, člověka to úplně mrzí, když vidí, kolik skvělých knih by zasloužilo překlad. No a pak se tu objeví něco jako tohle. Na databázi knih jsem ale četla jen samé pozitivní reakce, což fakt nechápu - my četly současně s kamarádkou a nadávaly jsme společně. Když to objektivně zhodnotím - ne, nemohu Ti ji s čistým svědomím doporučit :D

      Vymazat
  2. Já o ní uvažovala právě kvůli anotaci ale jsem ráda, že jsem koupi odložila. Mimochodem, jsi bozi prirovnavac :D

    OdpovědětVymazat
  3. Nejsi první, kdo knížku v recenzi pohanil, takže díky, že jsem si mohla tvůj názor přečíst. Na začátku mě kniha hodně lákala, pak jsem po prvních komentářích začala uvažovat, že ji nejspíš vynechám, a teď jsem se definitivně rozhodla, že ji vynechám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem ráda, že jsem Ti pomohla v rozhodování se. Já jsem člověk, co se na všem snaží najít něco pozitivního, co by mohlo zaujmout jiné čtenáře, ale tady to šlo fakt těžko. A nesnáším, když ze mě někdo dělá blbce :D A to autor podle mě dělal, když vzpomenu na ty absurdity.

      Vymazat
  4. Heh áno, máš pravdu, ja som ku knihe bola ešte mierna. Ale súhlasím s tebou, keď sa tak spätne obzriem na celý ten dej a všetko.. Zle prevedená idea, inak by to za niečo mohlo stáť. Kočku som mala aj ja rada, ale preklad mien ako Kniha (Buchla) boli katastrofické..
    "logické mezery velké asi jako mezera v zubech Jaromíra Jágra po zásahu vysokou holí v nedávném nočním zápase NHL." - veľmi podarené :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, nápad je to super a je škoda, že se to autorovi nepovedlo. Já se na tuhle knihu opravdu hrozně těšila. Ale nedokázala jsem se pořádně začíst, když jsem ani nevěděla, proč se tohle všechno dělo, absence nějakého politického pozadí tomu podle mě hrozně chyběla. Tomu překladu jsem se šíleně nasmála už u Tebe v recenzi :D Ve slovenštině to zní fakt ještě stokrát šíleněji (příliš slovenštinu neovládám, takže jsem se s tím slovem setkala poprvé). Děkuji moc!!! :)

      Vymazat
    2. Hej to chýbalo aj mne, že vlastne ani nevieme čo je Omega.. :/ No ako preklad mien do slovenčiny stál za to :D

      Vymazat
  5. Ups, 30% není zrovna dvakrát hodně. Kniha mě lákala, ale ted už jsi nejsem tolik jistá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takhle přísná jsem snad poprvé. Vždy se snažím najít pozitiva, ale tady jich bohužel moc nebylo. Určitě mrkni i na jiné recenze a uvidíš. Já se také těšila, šla jsem do toho na blind a takhle to dopadlo :)

      Vymazat
  6. Anotace zní zajímavě, díky ní bych o knize uvažovala. Děkuji za recenzi, nebudu se po ní v knihovně hnát, ztrácet čas můžu i jinak :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ty jsi prostě génius, Ivet! :D Je mi ctí, že jsme mohly knížku číst spolu a "užít" si ji :D Protože tohle byl fakt malér.
    Z tvých přirovnání jdu do kolen a postřehy máme podobné.
    Na jednu stranu jsem fakt ráda, že jsem si ji přečetla, protože mám snadné rozhodování o jednoznačně nejhorší knize loňského roku :D Ale na druhou to byla fakt ztráta času

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říct, že díky tomu, že jsme ji četly společně a společně jsme se smály všem těm absurditám, tak jsem si to někdy opravdu náramně užívala :D Pokud bych na to byla sama a nemohla svou frustraci nikde ventilovat, byl by to asi mnohem horší zážitek. Děkuji moc <3 :)

      Vymazat
  8. Když jsme viděla fotku, říkala jsem si, že knížka vypadá vážně dobře a to mi vydrželo asi až do poloviny, anotace, pak se to ale nějak zvrtlo. Nějak nevím, jestli by mě tenhle příběh zaujal, když pak mluvíš o otravné hlavní postavě, logických mezerách a tak dále, nejspíš bych to prostě přelouskat nezvládla. Navíc u knih se směju ráda, ale ne tímto způsobem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To naprosto chápu :) Já se mohla trochu pobavit, protože jsme četly společně s kamarádkou, ale kdybych měla číst sama a dusit tu frustrovanost v sobě, to bych asi nepřežila :D

      Vymazat
  9. Tuhle knihu jsem zvažovala koupit dceři. Nuž, nekoupím :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Anotácia ma nelákala (nie som veľmi na post-apokalyptické príbehy), ale tvoja recenzia ma doslova odradila od tejto knihy. Za to som ale veľmi rada, že som si ju prečítala (a ospravedlňujem sa, že komentujem až teraz), lebo je to jedna z najlepších recenzií vôbec :D Fakt dlho som sa už tak nepobavila - posledné tri odseky sú hodné normálne zarámovania na stenu :D :)
    Inak súhlasím aj s predchádzajúcimi komentármi - o knihe som nikdy predtým ani len nepočula, je to prinajmenšom veľmi zaujímavá voľba na preklad a vydanie.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!