Připravované tituly 2016

17:39 Ivcca 21 Comments

Milí čtenáři,
vítám vás v novém roce! Doufám, že jste si užili a přežili Silvestr a nakročili do roku 2016 úspěšně a zvesela. A čím začít spíš, než nějakou lákačkou na to, co nás v nadcházejících měsících čeká a nemine? V poslední soutěži jsem se vás ptala, co byste na mém blogu uvítali za články a jedním z podnětů, které jsem od vás dostala, bylo právě shrnutí knih, které letos vycházejí (jo, už jsem chtěla psát "příští rok"). Prošla jsem tedy ediční plány některých mých oblíbených nakladatelství a vybrala ty největší lahůdky, které já osobně mám v hledáčku a nenechám si je ujít. V seznamu naleznete vše možné od sci-fi až po společenské romány.

BARONET
Pád
Vyjde 9.3.
Jack Taylor odjakživa potřeboval k životu dobrodružství a adrenalin. Pro vládu testoval výzbroj a výstroj v nejrůznějších drsných prostředích, od vyprahlých pouští přes hlubiny oceánů po ledové vrcholky hor. Až mu byla i samotná Země malá… Dalším krokem v Jackově slibné kariéře je zvlášť extrémní kousek – na vlastní kůži vyzkouší možnost strategických výsadků z kosmu. A nejde o „pouhý“ skok ze stratosféry, jaký absolvoval Felix Baumgartner nebo Joseph Kittinger. Jack se chystá vrhnout se do prázdna až z nesmlouvavé žhavé termosféry, překonat rychlost zvuku a čelit řadě předvídatelných nebezpečí: vzplanutí v atmosféře, selhání výstroje či vlastního organismu. Jenže na to, co ho čeká dole na Zemi, ho žádný výcvik nepřipravil!

Na motivy knihy je chystán i televizní seriál. A zní to trochu jako Marťan, co říkáte?

Tajné sestry
Vyjde 2.3.
Madeline a Daphne si byly kdysi blízké jako sestry – dokud je nerozdělilo tajemství, které by je teď mohlo přivést do hrobu... Znaly jeho jméno, jméno muže, který brutálně napadl dvanáctiletou
Madeline v hotelu její babičky. Myslely si, že znají i jeho osud. Že už jim nikdy nebude moci ublížit... Přesto už jejich životy nikdy nebudou stejné... Madeline se vrací do Washingtonu po záhadné smrti své babičky. A ve starém, opuštěném hotelu – v místě, jež už nikdy nechtěla spatřit – obsahují poslední slova umírajícího muže varování: tajemství, o němž se s Daphne domnívaly, že je pohřbené navěky, bylo odhaleno. Nyní, po téměř dvaceti letech, musí Madeline a Daphne opět spojit své síly. Madeline nedůvěřuje policii, a tak zavolá Jacka Raynera, odborníka na bezpečnost. Navzdory tajemstvím a záhadám, jež ho obklopují, je Jack jediný, komu může věřit. Spolu s Jackovým bratrem Abem uzavřou čtyři mladí lidé spojenectví proti vrahovi, který se nezastaví před ničím, aby skryl pravdu...

JOTA
Sanctum
Vyjde 10.2.
Tři kamarádi, talentovaní a tak trochu netradičně pro vzdělání zapálení středoškoláci aspirující na univerzitní studium, Dan, Abby a Jordan, které známe z knihy Asylum, se snaží zapomenout na to, co prožili na letní přípravce v New Hampshire College. Hrůzné zážitky je pronásledují ve snech i v každodenním životě, ač si nepřejí nic víc než zapomenout. Leč neúspěšně. Někdo (či něco?) je kontaktuje a dává najevo, že „ještě není konec“. Trojice přátel se vrací na známá místa, aby odhalili tajemství, které, jak doufají, je jednou provždy osvobodí od minulosti. Odlupují jednotlivé vrstvy záhady jako cibuli (a občas je to skutečně i k pláči!), aby zjistili… Ale to už je na čtenářích. Napínavé pokračování knihy Asylum vás zavede na známá místa, ale ukáže je v novém světle. Vyprávění je opět ozvláštněno dobovými fotografiemi, které pomáhají navodit atmosféru, kdy se tři přátelé pohybují na tenké hranici mezi minulostí a současností, genialitou a šílenstvím.

Alan Turing: Enigma
Vyjde 29.1.
Alan Turing se zapsal do historie jako vynikající matematik a zakladatel moderní informatiky, jehož práce na prolomení německých kódů rozhodujícím způsobem ovlivnila průběh druhé světové války. Ještě před válkou přišel s konceptem univerzálního stroje, jenž se v roce 1945 zhmotnil do prvního návrhu programovatelného počítače. Turingův smělý rozlet na prahu počítačové éry však v roce 1952 zastavilo odhalení jeho homosexuality, které z něj učinilo kriminálního odsouzence a vystavilo ho ponižujícímu zacházení. Turing, ostudně zavržený okolím, svůj život o dva roky později dobrovolně ukončil a Velká Británie tak ztratila jednoho ze svých největších vědců a myslitelů. Obsáhlá, zevrubná biografie se opírá o bohatý poznámkový aparát, text doplňuje fotografická příloha.

KNIŽNÍ KLUB
Unwind: Bez šance
Vyjde 1.2.
Fascinují a temná dystopie ze světa, kde společnost zavedla nový zákon: Každé dítě má právo na život od chvíle početí až do věku třinácti let. Mezi třinácti a osmnácti je ale na rodičích, jestli ho vychovají až do dospělosti, anebo ho pošlou… rozpojit. Tohle nenápadné slovo znamená, že problémové děti, sirotci, anebo prostě ty, které v sobě mají příliš vzdoru, jsou odeslány do sběrných táborů, kde jsou jejich těla rozebrána a orgány předány těm, co je potřebují. Takže technicky žijí dál – alespoň to dětem říkají. Tři z nich, Connor, Risa a Lev, se setkávají v táboře a ani na okamžik nemají chuť žít dál…rozpojení. Jedinou šancí je útěk.

Vysoké hodnocení 4.19* na Goodreads.com.


Spálená obloha
Vyjde 1.2.
Stačí jen okamžik – a život se změní v peklo. A umí ho vykreslit nejen Gillian Flynnová... Rachel Jennerová zůstala na moment pozadu. Od té chvíle se její osmiletý syn Ben pohřešuje. Avšak co se vlastně onoho osudového odpoledne na jejich procházce v lese stalo? Rachel se zhroutí svět, navíc proti sobě poštve téměř celou veřejnost. Ani spolupráce s policií neprobíhá zrovna ideálně. Ubíhají minuty, hodiny, dny... neúprosně ukrajují šanci, že Ben je ještě naživu. Že se najde. A vrátí se zpět. Rachel zjistí, že nikomu nemůže věřit. Dá se však věřit Rachel? Sugestivní, originální psychothriller – bestseller vycházející v sedmnácti zemích – je určen všem, komu utkvěla v paměti atmosféra románů Ostré předměty a Temné kouty.


HOST
Tady byla Britt-Marie
Vyjde 30.4.
Román o tom, jak se lidé ztrácejí, zamilovávají a kopou do všeho, co je kulaté. Nejlepší věc, kterou můžete o vesnici Borg říct, je to, že leží u silnice. Britt-Marie je třiašedesátiletá žena, které bylo řečeno, že je pasivně agresivní, zpomalená a ukňouraná bába. Po čtyřiceti letech manželství opustila město a manžela, který ji podváděl. Borg zasáhla finanční krize, po níž tam zůstaly jen cedule s nápisem „Na prodej“ a pizzerie, která je cítit pivem. Britt-Marie nesnáší fotbal. Fotbal je to jediné, co v Borgu zůstalo. Tohle nevypadá na začátek krásného přátelství, to rozhodně ne. Ale když fotbalová přípravka v Borgu potřebuje trenéra tak zoufale, že se nakonec rozhodnou přijmout kohokoli, tak je detaily jako třeba ten, že ona opravdu, ale opravdu tu práci nechce, nezajímají. Tady byla Britt-Marie je román o tom, jaké to je mít předsudky (ne že by je Britt-Marie měla, to samozřejmě ne), o ukládání příborů ve správném pořadí (vidličky, nože, lžičky, v tomhle pořadí, ale Britt-Marie na tom přece netrvá!) a o přírodě vedle silnice. Je to příběh o druhých šancích, prvních výkopech a o tom, že soda vyčistí skoro všechno.

Fredrik Backman nám už dvakrát dokázal, že umí psát. Babička pozdravuje a omlouvá se a Muž jménem Ove jsou vynikající knihy.

Naslouchač
Vyjde 30.4.
Originální česká fantasy z fascinujícího temného světa.  Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit. V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Nejenže energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách, těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin. Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musí sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem. Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveného vzduchu za štítem, kterým sklenaři říkají Nasterea. Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Před pětadvaceti bojovníky, nepřáteli, kteří zotročili její lid. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.

Tulák
Vyjde 30.4.
Strhující debut plný úplatných a zkažených rytířů a ztroskotaných létajících lodí. A v centru děje stojí tajemná postava osamoceného Tuláka Svět je zničený, slunce se rozpadlo na dva kusy. Z Trhliny se vyvalila démonická stvoření, přivlastnila si svět a ničí vše, co jim přijde do cesty, zemi i lidi. Lidé svedli bitvu a prohráli. Rytíři a ochránci zemřeli. Nesmrtelní vůdci byli umlčeni. Už není naděje. Je jen Tulák. Tulák je zničený, zlomený muž: nemá jméno, nemluví. Ale opatruje poslední naději lidstva. O jeho vzácné břemeno ho chce připravit mnoho zlých sil. Co se událo, že se svět změnil v noční můru plnou démonů? Proč síly zla Tuláka tak neúprosně pronásledují? A co je vlastně Tulák zač?


Ódinovo dítě
Vyjde 30.4.
První díl fantasy trilogie Havraní kruhy. Představ si, že ti chybí něco, co všichni ostatní mají. Něco, co dokazuje, že patříš do jejich světa. Něco tak důležitého, že bez toho jsi nikdo. Nákaza. Pouhý mýtus. Hirka se v den svých patnáctých narozenin dozvídá, že je Ódinovo dítě – bezocasá zrůda z jiného světa. Opovrhovaná, obávaná a pronásledovaná. Člověk. Někdo si však nepřeje, aby její tajemství vyplulo na povrch, a hodlá to zajistit všemi prostředky. Zmatená Hirka musí uprchnout, protože jí jde o život. Existují však nebezpečnější stvoření než Ódinovy děti a Hirka není jediná, kdo prošel bránou mezi světy… Úspěšná norská trilogie Havraní kruhy se inspiruje severskou mytologií, ale přitom vytváří vlastní svébytný svět, kde být člověkem znamená ocitnout se ve zcela nezvyklé roli vyvržence. Hlavní hrdinka není „vyvolená“, dokonce nemá žádné zvláštní schopnosti. To, co ji odlišuje od ostatních, je děsivý fakt, že postrádá něco, co všichni ostatní mají.

Vesaliovo tajemství
Vyjde 31.3.
Záhady, lži, intriky, nečekané zvraty a překvapivé rozuzlení tkají předivo napínavého příběhu, v němž nic není takové, jaké se zdá, a nikdo není v bezpečí před svou minulostí Barcelona, jaro 1888. Město žije přípravami na Světovou výstavu. Radostnou atmosféru ale ničí strach, neboť v posledních týdnech bylo nalezeno několik bestiálně zavražděných dívek. Jejich zohavená těla připomínají lidem prastaré prokletí, jež visí nad městem. Záhadného vraha se snaží odhalit novinář Bernat Fleixa, který touží napsat skvělou reportáž. Do pátrání se zapojí i mladý profesor Daniel Amat, který po sedmi letech přijíždí z Oxfordu na otcův pohřeb, a student medicíny Pau Gilbert. Jejich pátrání není jednoduché, neboť vrah rafinovaně uniká, a navíc každý z trojice cosi tají. Hlavní stopou, jež je má k vrahovi dovést, je slavný Vesaliův anatomický rukopis, který by mohl změnit dějiny vědy a lidského pokroku. Po knize však touží i vrah, který chce za každou cenu odhalit po staletí skrývané tajemství.

SLOVART
Adaptace
Vyjde 28.1.
Zoya měla všechno – domov, přátele, rodinu… A pak lidstvo zdecimovaly války. Teď nemá nic. Přišla i o svůj domov. Ale přizpůsobila se. Vpřed ji pohání jen naděje, že ji vzácná mapa dovede do posledního útočiště na Zemi. Lidé zkoušení válkou a nemocemi se také přizpůsobili novému světu a bojují o každou minutu života. Osamělá dívka putující neznámou krajinou je pro ně snadnou kořistí. Když Zoje pomůže neznámý Šimon, poruší tím křehkou rovnováhu poválečného společenství a musí za to zaplatit životem. A tak se Zoye vydává na cestu zničenou krajinou s nadějí, že ji mapa po jejím mrtvém kamarádovi skutečně dovede před brány města, kde ještě vládne lidskost. Tedy měla by… Dystopická verze budoucnosti v nejnovějším románu Miroslavy Varáčkové Adaptace má až nebezpečně blízko k realitě, která může zabušit na dveře už zítra.

YOLI
Odvrácená tvář lásky
Vyjde 1.2.
Neptej se na minulost a nepočítej s budoucností... Dvě jasně daná pravidla. Jak dlouho ale můžou fungovat v lásce? Když se vysokoškolačka Tate Collinsová na čas přestěhuje ke svému staršímu bratrovi a seznámí se s jeho kamarádem, pilotem Milesem Archerem, není to rozhodně láska na první pohled. Není to dokonce ani přátelství, jen vzájemná prudká a neovladatelná touha. Miles kupodivu váhá déle než Tate, ale nakonec i on potlačí svoje zábrany. Už po prvním milování je zřejmé, že fyzicky si oba dokonale vyhovují. Oboustranná domluva zní jasně: on o lásku nestojí, ona na ni nemá čas, takže zůstanou jen u sexu. Jenže Tate brzy zjišťuje, že chce se záhadným, uzavřeným a posmutnělým Milesem prožít mnohem víc. Že chce porušit obě jeho pravidla: neptat se na minulost a nepočítat s budoucností. Jenže Miles sám už si není jistý, jestli je dokáže dodržet. Protože láska je silnější než pravidla, sliby a odhodlání. I když její odvrácená tvář je tak děsivá…

Odpusť mi, Megan
Vyjde 28.1.
Některá tajemství by měla zůstat skryta… Megan nemluví. A ani nemůže. Loni v létě se stalo něco hrozného a ona slíbila, že o tom nikdy nikomu neřekne. Trápí ji strašná vina. Přišla o kamarádku, odcizila se mámě a stala se terčem posměchu spolužaček. Nebýt Luka, neměla by už nikoho. A pak se na jejich škole těsně před závěrečnými zkouškami objeví Jasmine. Temperamentní, nádherná, upovídaná Jasmine. A chce se s Megan kamarádit. Díky ní připadá Megan život zase o něco barevnější. A nejen jí. Jasmine padne do oka i Owenovi, za kterým pálí holky z celé školy. Jenže pak se kolem nich začnou dít zvláštní věci. Že by to byla náhoda? Nebo jim hrozí nebezpečí? Megan by ráda znovu mluvila. Ale bojí se. Protože jestli se jí hlas vrátí, bude to znamenat jen jedno. Pravdu.

Upřímně? Je mi úplně jedno, jak dobrá tato kniha bude. Tuhle úžasnou obálku prostě musím mít doma!

Jaké nově vycházející knihy si určitě nenecháte ujít vy?
Co vás nejvíce láká z mého seznamu?
I.

21 komentářů:

  1. Tak z tvého seznamu mne nejvíce zaujaly knihy Naslouchač, Tady byla Britt-Marie a Unwind: Bez šance :-) A já sama se moc těším na Dveře z kamene, jestli to teda konečně vyjde :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dveře z kamene neznám a nemohu to ani najít nikde na internetu, o co jde? :) Já jsem nejvíc žhavá asi na Pád, co se mého seznamu týče.

      Vymazat
  2. Tak teď jsi mě hrozně potěšila, vůbec jsem nevěděla, že se bude Kód Enigmy překládat, koukala jsem po něm hrozně dlouho poté, co jsem viděla film, ale přiznám se, že jsem to teď trochu vypustila, takže vůbec nehlídala a tohle mi teď vážně udělalo obrovskou radost a už v lednu, no pááni. Kód Enigmy mě zasáhl a doteď si pouštím soundtrack, který je nádherný. Stejné pocity jsem měla z Teorie všeho (opět ten soundtrack naprosto dokonalý) a plna nadšení jsem se pustila do knížky a byla jsem celkem dost zklamaná, tak snad to tak nebude také v tomto případě :)
    Než jsem si začala číst článek, tak jsem si sama odpověděla jasně - chci hlavně nového Backmana :) Jinak jsem si zatím nic moc nehledala, přicházím na to postupně, vím, že vyjde spousta Petera Maye a další navazování sérií (Host má opět zkvostný edičák), ale jednotliviny budu objevovat postupně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, nenech si ho ujít! :) Já film ještě neviděla, ale strašně dlouho už ho mám v plánu a bohužel jsem se k tomu pořád nedostala. Teď dám ale možná přednost knize a přečtu si ji jako první :) Jsem na to moc zvědavá a doufám, že se mi bude taky tolik líbit. Teorii všeho už mám taky dlouho v počítači a pořád jsem neviděla. Stephena Hawkinga opravdu obdivuji, takže se na to moc těším. Ani jsem nevěděla, že je k tomu i kniha. Jinak Petera Maye jsem ještě vůbec nečetla, ale už bych to mohla prubnout letos, mám doma hned několik jeho knih :) A souhlasím, že edičák Hostu je velká paráda. Děkuji moc za krásný komentář!!!

      Vymazat
    2. Já mám tenhle typ filmů hodně ráda, tak doufám, že se příběh bude líbit i tobě :) A Benedict je záruka :)
      Stephen je opravdu obdivuhodný a ten film je taky moc pěkně udělaný. Já jsem nejrpve četla jeho Stručnou historii života, ale já přeci jen úplně neholduju fyzice, takže mě některé pasáže úplně nevzaly, ale když přeložili předlohu filmu, knížku jeho ženy Cesta do nekonečna, byla jsem moc zvědavá. Neříkám, že je špatná, ale asi by něco šlo vyškrtat, je dost zdlouhavá, ale více se věnuje Jane samotné a to, co prožila je taky hodně obdivuhodné :)

      Vymazat
  3. ahoj, pěkný přehled. Dovolil jsem si ho nasdílet na stránky naší komunity na Facebooku "Recenze knih a audioknih". Zde můžete sdílet i Vaše recenze, které pak umístíme na Timeline. Správce stránek Honza

    OdpovědětVymazat
  4. Jejda, to se penízky v mojí peněžence moc dlouho neohřejou :) Tulák, Unwind a Naslouchač vypadají skvěle! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihy jsou tím nejlepším, do čeho peníze investovat, takže žádné výčitky svědomí! :D Souhlasím, Tulák a Unwind mě hodně lákají.

      Vymazat
  5. Naslouchače, Tuláka a Adaptaci mám taky na seznamu :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Bez šance vypadá skvěle :) A Ugly love taky, už se jen těším :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas, už mám objednaný recenzák :D Snad nás to nezklame. S Ugly love ještě trochu váhám, asi počkám na recenze.

      Vymazat
  7. Naprosto souhlasím s komentářem Tereeezky M. Z Enigmy jsem také naprosto nadšená (z filmu, soundtracku i z toho, že se knížku odhodlali přeložit!). Chvíli jsem přemýšlela,zda si ji nezkusím přečíst v angličtině, ale teď si jisto jistě pořídím přeloženou verzi. Turingův příběh je opravdu dojemný (film jsem viděla třikrát a pokaždé jsem na konci brečela jako želva). Fakt se na knihu těšákuju!!!!
    Dále je zaujala knížka "Pád". Ano, máš pravdu, zní to opravdu jako Marťan, ale ten se mi také velice líbil (knížka, film byl podle mě v tomto případě slabší), tak dám šanci i této knize.
    Máš krásný blog, děkuji za každý příspěvek.

    Adéla z http://maly-velky-britofil.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tedy holky, vy jste mě na to nabudily, že se na tu knihu začínám pořádně těšit! :) Pád je i v oficiální anotaci tuším přirovnávaný právě k Marťanovi. A já Marťana miluji - výjimečně jsem v tomto případě byla nadšená i z filmu i z knihy. Takže na Pád jsem náramně zvědavá.
      Moc děkuji za krásný komentář a jsem ráda, že se Ti tu líbí <3

      Vymazat
  8. Odpusť mi, Megan ve mě vyvolává stejné pocity :D s tou obálkou ji prostě musím mít :D ještě mě docela zaujalo ódinovo dítě (to tedy spíše dějem, ta obálka mě spíše znechucuje, jsem asi slabá povaha na odřezané ocasy :D), já ještě netrpělivě čekám na ediční plán Odeonu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, uřízlý ocas je docela nechutnej :D Taky se mi nelíbí. Pravda, na Odeon bych zapomněla, to jsem také zvědavá s čím přijdou :)

      Vymazat
  9. Mě docela zaujal Tulák, o kterém jsme doteď ještě vůbec neslyšela. Vypadá vážně zajímavě. Ostatní knihy taky nevypadají špatně, ale tahle mě vážně zaujala asi nejvíc. Jinak já se v roce 2019, konkrétně teď v lednu, nemůžu dočkat na druhý díl Skleněného trůnu - do té série jsme se zamilovala :)
    × tichyodpor.blogspot.cz ×

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem Skleněný trůn ještě nečetla, ale nemohla jsem si nevšimnout, jak z něj všichni šílí :) Možná bych si ho taky měla pořídit.

      Vymazat
    2. Určitě ti doporučuji si ho přečíst, je to skvělá knížka :)
      Jinak se omlouvám za překlep, v předchozím komentáři mělo být samozřejmě 2016.

      Vymazat
  10. Wow... tak musím říct, že jsem dost překvapená, protože tu máš naprosto jiné knihy, než na které čekám já. Jediné společné je Ugly Love.. Ne že by ostatní knihy nebyly dobré - to vůbec určitě jsou, ale není to už dle anotace můj šálek kávy. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!