Abeceda knihomola #F

17:48 Ivcca 6 Comments


Tři asociace týkající se knih a literatury.
~ F ~

Dnes pro vás mám šestý díl projektu a tři asociace začínající na písmeno F. Autorkami projektu jsou Marky a Kristý.

Frajeři
Knižní frajeři jsou fajn. Jsou krásní, inteligentní, čtou Shakespeara a Dostojevského. Mají jen jednu malou chybu - a sice, že tak trochu neexistují v reálném světě. Ale i lamači dívčích srdcí ze stránek našich knih mají svá úskalí. Moje první knižní "láska" byl Tobias alias Čtyřka z Divergence. Černovlasý, modrooký, svalnatý a potetovaný (zabte mě). Kombinace geneticky pravděpodobná asi jako to, že teď vyjdu ven a z nebe budou pršet koblihy. Skvělý charakter ale autorka nedokázala udržet a z Tobiase se stal podpantoflák. Děsila jsem se jen okamžiku, kdy vezme banjo a začne brnkat svojí vyvolené pod oknem. Nemám ráda tu osudovost a idylické věčné lásky, které v knihách skoro každý propaguje. Líbí se mi páry dokonalé právě svou nedokonalostí.

Fetišismus
Fetišismus v "knihomolských" kruzích není ničím zvláštním - od mazlení se v knihkupectví se sametově hebkými vazbami knih až po rozplývání se nad vůní nového papíru. Knihy máme pořád v hlavě a díváme se na ně tak trochu jinak než obyčejní "smrtelníci". Ti nás občas musí mít za blázny, když omylem vyslechnou část naší konverzace v knihkupectví. Jako například, když se Melinda v Luxoru (natěšená na náš blížící se výlet do Londýna) začala rozplývat nad představou, jak si s sebou vezme knihu Řeky Londýna, vyfotí ji s Big Benem a pak to postne na instagram. Poblíž stojící nakupující se na nás podívali s dost pohrdavým výrazem a přemýšleli, jestli nám je třináct nebo jo. Přitom když jste knižní bloger, váš mozek se tak nějak sám od sebe přehodí do blogerského módu a vy se na svět díváte trochu jinýma očima. A občas to vytržené z kontextu působí opravdu komicky.

Formát
Paperback nebo hardcover? Každá z možností má své výhody a každý má svého favorita - formát knihy, který kupuje raději. Někdy rozhodne hezčí design jedné z možností, jindy nemáme náladu tahat v kabelce obří tři kila vážící knihu a tak raději sáhneme po verzi s měkkou vazbou. Někdy ale nechápu zvláštní rozhodnutí vydavatelů, kteří třeba bez problému vydají sedmi set stránkovou knihu v paperbacku, takže jen co ji otevřete, okamžitě se celá rozpadne. Co je pro mě však nejhůře stravitelné, je špatně zvolený formát písma. Přehnaně malá písmena roztažená až k samým okrajům, aby se jich na stranu vešlo co nejvíc - gratuluju, ušetřili jste sice pár listů papíru, ale ztratili minimálně jednoho čtenáře, protože nic se nečte hůř než knihy, jejichž vydavatel evidentně šetřil papírem.

Jste rádi, že je Abeceda knihomola zpět na mém blogu?
Kdo byla vaše největší knižní láska?
A máte nějaké vtipné příhody z knihkupectví?

6 komentářů:

  1. S tímto projektem se setkávám asi úplně poprvé a musím uznat, že je to vážně zajímavý nápad.
    Nejvíc mě asi zaujalo, jak popisuješ fetišismus... i když všechny zmíněné body - kdo by to neznal :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dělalo ho hodně blogerů, ale vím snad jen o jednom, kdo to dotáhl až do konce :D Byl to docela hit někdy minulý rok, teď už to opadlo, tak je možné, že jsi to přehlédla.

      Vymazat
  2. Ahoj, páči sa mi článok, teším sa na ďalšie "písmenká" :-) Mimochodom, vôňu kníh musí mať rád snáď každý a paperbacky zase naozaj rada nemám a pokiaľ sa dá, vždy sa im radšej vyhnem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji moc, to mám radost :) Také nemám ráda paperbacky, to se radši pronesu :)

      Vymazat
  3. Fetišismus :D Známý to zlozvyk :D
    Čtyřka je v knize popsaný takhle? Tak to bych to taky milovala, měla bych si to už přečíst :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to by jsi tedy měla! :D Zamiluješ se na první "pohled", to Ti garantuji.

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!