Prázdninové shrnutí

21:27 Ivcca 6 Comments

Milí čtenáři,
přiznávám se, během prázdnin jsem ve čtení nebyla tak aktivní jako ostatní. Člověk má pořád co dělat a na čtení jsem si kolikrát nevzpomněla pěkně dlouhou dobu. I tak se mi podařilo zdolat celkem osm knih. Jak můžete vidět na hodnocení na konci článku, měla jsem při výběru poměrně šťastnou ruku. Hned tři knihy jsem ohodnotila vysokými devadesáti procenty!

A čím, že jsem si to krátila volné chvíle během prosluněných prázdnin?
Vybrat nejlepší knihu prázdnin je těžké, protože jsem jich přečetla hned několik opravdu skvělých. Ale nejlepší pro mě bylo Příliš mnoho KateřinTato kniha se k letnímu volnu ideálně hodí. Skvěle jsem si u ní odpočinula a zasmála se. Vynikající práce, Johne Greene!
Abych ale nikomu nekřivdila, musím dodat, že při zcela objektivním pohledu byl nejlepší Bezbarvý Cukuru Tazaki. Už jen styl Murakamiho psaní, při kterém si opravdu užíváte každé jedno slovo, je obdivuhodný. Není to kniha pro každého a jedná se o složitější literaturu. Nicméně, i když byla knihou nejkvalitnější, tak pro mě, s přihlédnutím k subjektivním pocitům a hřejivému pocitu na srdci, který po sobě zanechala, vítězí právě zmiňovaných Příliš mnoho Kateřin.


Nejspíš nebude těžké uhodnout, která kniha byla nejsmutnější. Ano, na plné čáře vítězí Hvězdy nám nepřály. Trvalo mi dlouho, než jsem se přenesla přes počáteční neporozumění si s Johnem Greenem a vyzkoušela jeho další knihu. Ale nakonec jsem udělala dobře. Jestli je ještě někdo, kdo tento doják nečetl - neočekávejte nic světoborného, nového nebo originálního. Hvězdy nám nepřály je spíše průměrná kniha, ale je napsána velice citlivě a s vtipem. Psát příběh o rakovině je těžké. A psát dobrý příběh o rakovině ještě mnohonásobně těžší. Myslím, že Green se s touto úlohou popral, jak nejlépe mohl.

Pokud si chcete prožít trochu toho strachu, doporučuji sáhnout po Osvícení, u kterého vám občas bude tuhnout krev v žilách. Mrazivá atmosféra horského hotelu, správce s nalomeným duševním zdravím a notná dávka nadpřirozena! King ve své nejlepší formě.
Nemusím váhat ani minutu, jelikož touto knihou bylo jednoznačně Příliš mnoho Kateřin. Poprvé v životě jsem se u knihy smála nahlas - "smála" alias záchvat smíchu po kterém jste rádi, že si zrovna čtete doma a ne třeba v tramvaji. Geniální humor, hlášky a absurdní situace.
Poměrně jsem si oblíbila Charley z knihy První hrob napravo. Konečně nějaká spisovatelka, která se rozhodla pro "starší" hlavní hrdinku a knize to nesmírně prospělo. Charley je navíc vtipná, sarkastická a sebevědomá. Bavila mě.
Nejvíce mě zklamala Girl online. Nepřistupovala jsem k ní s velkými očekáváními, ale překvapilo mě, že je psaná pro hodně mladé čtenáře a právě z toho důvodu mi vůbec nesedla. Objektivně uznávám, že pro danou věkovou skupinu to není špatná knížka, Zoella se dotýká šikany a jiných problémů středoškoláků, takže pokud plánujete koupit knihu mladší sestře nebo dceři školního věku - proč ne.

Kompletní recenze si můžete přečíst po kliknutí na odkazy níže.

Osvícení » 90%
Girl online » 60%

Celkově se svým výkonem za léto nejsem příliš spokojená, samozřejmě jsem přečetla hodně málo knih. Ale na druhou stranu nelituji toho, že šly knihy do pozadí, aby udělaly prostor spoustě jiných skvělých zážitků v reálném světě. A ten má pro mě vždy přednost :)

Jak jste se ve čtení o prázdninách činili vy?
Neuteklo to léto nějak rychle?

I.

6 komentářů:

  1. Prvni hrob napravo vypada skvele, po tom mrknu. Hvezdy a Osviceni mam take rada. Ja ted docetla Papirova mesta a urco chci sehnat i Kateriny.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kateřiny Ti mohu jen doporučit, snad se Ti také budou líbit tak jako mě. A na Papírová města se velice brzo chystám :)

      Vymazat
  2. Na Kateřiny už se delší dobu chystám, stejně jako na Babičku.. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkné knihy jsi v létě přečetla. Já jich také spoustu chtěla přečíst, ale byla jsem na dovolené v Turecku a měla jsem celkem dost zážitků, kdy jsem knihu číst nemohla. Hvězdy nám nepřály jsem četla a máš pravdu, že jsou velmi dojemné. Příliš mnoho Kateřin a Deset malých nadechnutí mám taky doma a ještě letos bych je moc ráda přečetla :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Do Kateřin se určitě pust co nejdříve, jsou super!

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!