Nedočtené knihy (ale vážně jsem se snažila!)

21:30 Ivcca 22 Comments

Jak jste na tom s dočítáním knih?
Snažíte se zatnout zuby a dočíst knihu až do konce, i když vás moc nebaví? Nebo ji prostě odložíte s tím, že nemáte tolik času, abyste ho trávili u nudných knih?
Dřív jsem dočetla každou knihu, kterou jsem otevřela. Pořád jsem si říkala "Co když mě tohle dílo ještě něčím překvapí? Nemůžu ho přece objektivně hodnotit, když ho nepřečtu celé." A někdy to za to vážně stojí. Sama jsem sice takový zvrat ještě nezažila, ale už jsem párkrát od někoho slyšela znuděné naříkání nad knihou, kterou se však donutili dočíst a následně překvapeně uznali, že to byla jedna z nejlepších knih, jaké kdy četli.
Každopádně má snaha nevydržela věčně a nyní se nezdráhám knihu odložit. Tedy alespoň když mám neodbytný pocit, že už mě prostě ničím překvapit nedokáže. To je pak akorát člověk s každou další přečtenou stránkou otrávený víc a víc. Asi takhle.


Hned v úvodu bych ráda upozornila, že rozhodně o žádné z knih uvedených níže netvrdím, že jsou špatné. Nic a nikoho nehaním, jen vyjadřuji svůj osobní názor a subjektivní pocity. Sto lidí, sto chutí.

A jaké knihy se mi nepodařilo dočíst, ať jsem se snažila sebevíc?

• Upíří deníky
Zde jsem boj vzdala velice rychle. Hlavní hrdinka byla na facku už od prvních stran a děj byl nudný už v prvním díle - co se jako bude dít v těch dalších sto třiceti pěti, které vyšly?

• Cirkus Les Memories
Já na ty české autory moc nemám štěstí. Snažila jsem se, vážně jsem se snažila! Ale autorčin styl psaní mi byl na míle vzdálený a vůbec celá tahle kniha šla naprosto mimo mě. Dočíst to prostě nešlo.

• Deník Bridget Jonesové
Někdy před rokem mě osvítilo a já si řekla, že bych měla doplnit své čtenářské vzdělání a přečíst si tuhle slavnou humoristickou knížku. Výsledek? Nesmála jsem se ani jednou, naopak mi to přišlo nudné a místy až trapné. Když už byl asi po padesáté použit obrat "vyžahla jsem dvě deci bílého", okamžitě jsem knihu musela zavřít a schovat do nejtemnějšího kouta knihovny (jak může holka vypustit z pusy slovo jako vyžahla?! Od-por-ný). Nikdy víc!

• Fangirl
První anglická kniha, kterou jsem si koupila. Angličtinu má snadnou, vřele doporučuji začátečníkům, ale bohužel děj je stejně jednoduchý, jako zmiňovaná angličtina. Zvládla jsem přečíst asi jednu třetinu a to jsem se do čtení pokaždé nutila. Možná se děj ještě rozběhne a třeba by mě to i začalo bavit... Jenže to prostě nešlo a důvodem byla i hlavní hrdinka - byla mi protivná až na půdu.



• Ready Player One
Na tuto knihu jsem se neskutečně těšila a má očekávání byla astronomicky vysoká. Aby ne, Ready Player One je chválen na každém rohu a každý na něj pěje ódy. Možná, že právě díky tomu humbuku kolem, jsem si představovala nějakou naprosto nadpozemskou dobrodružnou jízdu. Prostředí oldschoolových herních automatů a kaskád mě ale nepohltilo a obecně je mi zkrátka cizí, takže se asi není čemu divit, že mě příliš nechytla ani kniha, kterou jsem po polovině odložila nedočtenou s tím, že se k ní jednou vrátím.

• Prozřetelnost
Tohle byl hodně velký omyl. Nalákala mě anotace a čekala jsem alespoň průměrnou paranormální romanci. Výsledek byl ale hodně rozpačitý. Měla jsem pocit, že čtu knihu pro dvanáctiletá děvčata a psychické pochody hlavních hrdinů byly také víc než pofidérní.

Jak jste na tom vy s dočítáním knih? Snažíte se dokončit každou načatou knihu nebo je odkládáte jak na běžícím páse?
Udělala jsem chybu s některou z knih, které jsem nedočetla?

I.

22 komentářů:

  1. Skvělý článek :) Dříve jsem taky dočetla každou knihu, kterou jsem otevřela i když mě nudila. V pár případech se vyplatilo je dočíst, ale většinou ne..I teď se snažím knihy dočítat, ale když vidím, že to prostě není kniha pro mě, odložím ji :) Protože místo ní můžu věnovat čas jiným, lepším knihám :) A dokud bude můj wishlist tak dlouhý, jako je teď, nebudu se nad knihou trápit, když mi opravdu nesedí. Za poslední rok jsem vzdala dočtení tří knih, třeba Kukuřičného města :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Naprosto s Tebou souhlasím, toho času prostě není tolik, abych ho mohla ztrácet čtením nudných knih. Můj wishlist se také blíží nekonečnu položek :D A na Kukuřičné město se teprve chystám, jsem zvědavá, jak padne do noty mě.

      Vymazat
  2. Tak to já naopak jsem vždycky knížku odložila, když mě nebavila a teď se snažím donutit se to dočíst :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě by to asi deprimovalo, kdybych knihu okamžitě odložila, tak potom vidět ta kvanta rozečtených knih :D

      Vymazat
  3. Ja se do toho nikdy nenutila, pokud me to fakt hodne nebavilo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak je to asi nejlepší :) Teď už to mám stejně.

      Vymazat
  4. Upíří deníky jsem taky celkem brzo vzdala a to jak knižní předlohu, tak i samotný seriál..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se týče seriálu, tak jsem viděla jen pár dílů, protože se to jedním časem líbilo mamce a doma si to pouštěla. No, nijak mě to neoslovilo.

      Vymazat
  5. Tak ja vzdy doctu, i kdyz se obcas hodne nutim. Denik Bridget Jones je vazne hrozny, Upiri deniky jsem precetla komplet a nejlepsi dily jsou ty posledni.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K posledním dílům se asi vážně dočíst nedokážu :( A jsem ráda, že máš na Bridget stejný názor!

      Vymazat
  6. Tak holka...jsme na tom úplně stejně!! Přesně tyto knihy jsem též odložila a ze stejných důvodů! A mezi námi, Hůlovbou nesnáším od doby, co jsem s ní četla rozhovor, kde nazvala své fandy v podstatě za otravné nevzdělance. Je to už dýl ale byla v tom rozhovoru tak sprostá, i k reportérovi. Chovala se jak nějaká bezdomovkyně, dokonce tak i vypadá.
    Česká autorka, co mě baví - Soukupová. Pod sněhem je úžasná kniha, zkus ji:).

    A holky...pokud jste v půlce a nic se v knize neděje, nestyďte se odkládat. Nenuťte se dočítat. Náš čas je drahý..:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem vážně nevěděla, že je Hůlová navíc takhle protivná. No určitě se k té její knize vracet nebudu. Děkuji za tip na Soukupovou, určitě zkusím :)

      Vymazat
  7. Taky jsem nedočetla Fangirl. Tedy, pořád ji mám ve statusu rozečteno, ale nejspíš to nedočtu, vůbec mě to nebaví. A asi budu žít i bez toho, abych věděla, jestli spolu začnou chodit a jestli svět zjistí, že píše fanfiction. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to se statusem u Fangirl úplně stejně :D Zápletka by mohla být zajímavější a složitější, shrnula jsi to skvěle.

      Vymazat
  8. Upírske denníky ma viac bavili v seriálovej verzii, asi pri 10. časti knižnej som to zavrela a viac neprečíala, už to nemalo, čo ponúknuť. :) No a Fangirl, som na tom podobne. :) nemám dočítanú takisto aj tretí diel Mary Dyer v angličtine a viacero kníh

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mary Dyer vůbec neznám. Jinak věřím, že alespoň v seriálové verzi mohou být ty Upíří deníky koukatelné, ale na knihu jsem vážně neměla nervy.

      Vymazat
  9. Já se tedy přiznám, že většinou dočítám či knihy jen na nějaký čas odkládám, že se do nich pustím později (případ Sophiiny volby a Až delfín promluví). Problém je u mě v tom, že se ráda překonávám (aneb proč jsem četla extrémně nudný Mein Kampf a proč čtu aktuálně otřesný Korán), navíc vím, že mi každá přečtená knížka něco přinese, i když je nudná. Na druhou stranu - takové knihy nedokážu číst jako jediné, ve stejnou dobu musím číst něco zábavnějšího, tak to pak střídám a o to víc pak dokážu ocenit dobrou knihu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sophiina volba je to dílo, u kterého bych věřila, že jako komplexní celek má co nabídnou, takže bych se také určitě snažila dočíst.. V tom Ti naprosto rozumím. Samozřejmě i Mein Kampf nebo Korán bych díky všeobecnému přehledu ráda přečetla, obávám se ale, že to minimálně v nejbližší budoucnosti nedám :D

      Vymazat
  10. Když tak nad tím přemýšlím, většinu knih se snažím přečíst nebo je aspoň odložit s pocitem, že se k nim určitě něky vrátím. Zrovna teď mám jeden recenzní výtisk, do kterého se vůbec, ale vůbec nemůžu začíst, bohužel ten fakt musím přečíst, no mámpřesně takový pohled jako je v gifu nahoře :D Ale tak uvidíme, třeba mě kniha ejště překvapí.
    Další moje odložená kniha je Aliance já se do ni zkrátka nemůžu začíst. Už i Divergence a Rezistence se mi příliš nelíbili, ale nějak jsem je přelouskala a uznala, že nejsou až tolik špatné. Ovšem Alianci jsem začala číst někdy nakonci ledna a jsem asi v 8.kapitole :D
    A ještě jedna moje fakt hodně dlouho odložená kniha je Nekonečný příběh, tu mám odloženou už od dětství, vždy přečtu pár kapitol, ale pak mě to hned omrzí. :D
    A knihy, které mě opravdu nebaví, tak ty prostě vrátím do knihovny nebo někomu daruju :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U recenzních výtisků je ten háček, že člověk prostě musí, ať chce nebo nechce :D Tak snad se do té knihy ještě začteš. Divergentní trilogie mi naopak přišla dost čtivá a měla jsem ji přelouskanou za chvíli :) Děkuji za komentář.

      Vymazat
  11. Určitě víš, že já se nežinýruju a když mě to nebaví, tak na to prdím :D Ze zmiňovaných jsem četla jen jednu Bridget Jones, která mě ovšem nepobouřila tak jako tebe, ale ani ve mě nezanechala žádnou výraznější stopu.
    RPO miluju a mrzí mě, že jsem to se svým nadšením přehnala tak, že ses mi dokonce bála říct, že ti to přijde pitomé :D :D Nechápu, ale.... ach...jak můžeš!!! :D
    Fangirl mě bavila, jen jsem nepochopila, jak se lidi, co se pořád snaží tvářit, že knihomolové a blogeři jsou normální lidi, kteří mají nějaký život a tak podobně mohli zase masově ztotožňovat s Cath :D Byla megadivná. Jako postava hrozně fajn, ale že bych se k ní přirovnávala? Ani omylem :D
    Perfektní článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak je to nejlepší, už to taky chápu :D To RPO mě takyy mrzí :( Asi jsem nějaká divná :D Jsem ráda, že se mnou souhlasíš a nejsem jediná, komu Cath přišla divná. Děkuji moc za komentář :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!