Girl online

22:18 Ivcca 12 Comments

Kniha Girl online je slavná hlavně díky své autorce, britské youtuberce Zoe Sugg, známé pod přezdívkou Zoella. Zoe je teprve dvacet pět let a rozhodla se vedle internetových aktivit prorazit i v literatuře. Jak se jí to s jejím debutem podařilo?

Girl online

Penny je mladá nevýrazná a stydlivá dívka. Od vrstevníků ji toho moc neodlišuje, snad jen čím dál častější záchvaty paniky. Rozhodla se založit si anonymní blog, na který by mohla psát svůj životní příběh. Ten se těší velké oblibě a její články pročítá několik tisíců lidí. Ve škole to Penny se svými spolužáky nemá zrovna lehké a proto se ji rodiče jednoho dne rozhodnou vzít s sebou do New Yorku. Tam poznává Noaha, na první pohled okouzlujícího člověka, který však před světem také ukrývá jedno tajemství. A toto tajemství může zásadně ovlivnit Pennin život.

Knihu Girl online znám jen díky její slavné autorce. O Zoelle toho příliš nevím a její videa nesleduji, když mi ale přišla nabídka na recenzní výtisk její prvotiny, rozhodla jsem se to zkusit. Neměla jsem o této knize téměř žádné informace a až po začtení se do příběhu jsem zjistila, že je určena spíše mladším čtenářkám. Jedná se o klasický young adult román, který v sobě skrývá mnohá klišé. Na druhou stranu autorka na knihu aplikuje ověřené postupy a lidi zkrátka tyto knihy baví.

Samotný styl psaní je velmi jednoduchý, možná až moc. Mě osobně příliš nepadl do noty, žádná rozvinutá souvětí a zkrátka nic, co by knihu odlišovalo. Za začátku chvíli trvá, než se děj vůbec rozjede a rozsah je možná trochu delší, než by bylo potřeba.

Líbí se mi myšlenka knihy o bloggerce, protože takových knih moc není a je zajímavé přečíst si příběh někoho, kdo má stejnou zálibu jako vy. Prokládání příběhu "autentickými" příspěvky z blogu je skvělý nápad a dodává to knize šmrnc. Kniha se zabývá typickými problémy středoškoláků a pro mladší generace může být dobrým vodítkem k tomu, jak překonávat problémy a nástrahy mládí a dospívání. O to účinnější pak slova jsou, když vzešla z pera Zoelly, kterou v dnešní době zná skoro každý dospívající.

Girl online

Ke knize určitě přistupujte jako k oddechovému čtení. Ale i takovéto oddychové knihy jsou občas potřeba. Takže, přibalíte si Girl online k vodě?

60%

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:
Knihu si můžete zakoupit zde.

12 komentářů:

  1. Tak si jenom potvrdila to, co jsem si už myslela :D Asi Girl Online vynechám, když vezmu v potaz kolik těch knížek, co si vážně chci přečíst, na mně čeká :D Ale jak říkáš, občas je nějaké to oddechové čtení potřeba a třeba se o prázdninách budu tak nudit, že se dostanu i k téhle knížce :D

    OdpovědětVymazat
  2. Už teda na knihu takú veľkú chuť nemám. :D Znie to dobre, aj príbeh znie fajn, ale je to proste asi len klišé na klišé, príbeh, ktorý som v inej podobe už určite čítala. :)
    Pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem byla zvědavá, ale bohužel mě kniha tolik nenadchla. Třeba Tobě padne do noty, vyzkoušej a uvidíš :)

      Vymazat
  3. Já bych si chtěla knihu přečíst jet tak ze zvědavosti. Leč od ní nemám žádné velké očekávání. Anotace mě poměrně zaujala, tak uvidíme .....

    OdpovědětVymazat
  4. Girl Online som nečítala a ani neplánujem. Recenziou si mi potvrdila, čo som si myslela :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem také měla takové tušení, že to možná nebude můj šálek kávy. Určitě najdeš spoustu lepších knih :)

      Vymazat
  5. Na tuto knihu jsem slyšela spousty smíšených názorů. A opravdu nevím, jestli mám chuť si příběh přečíst :/ Ale rozhodně děkuji za tvůj názor :)

    OdpovědětVymazat
  6. Občas mám nutkání si přečíst něco otřepaného a nebetyčně stupidního, takže myslím, že na Girl online jednoho dne dojde, už jen proto, že Zoellu (ať už to napsala nebo ne) mám fakt docela ráda :) Nic od toho neočekávám, možná to znechuceně odložím, ale přijde mi hloupé odsuzovat ji, aniž bych to zkusila :) Sáhnu ale určitě po anglické verzi, ať mám aspoň nějaké odůvodnění :D
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že anglická verze by mohla být super! :) Já se po tom autorství moc nepídila, kvalitu knihy to stejně nezmění. Ale je tam několik odkazů a "otisků", které si se Zoellou spojíš, takže určitě toho měla s knihou hodně co do činění, pokud ji přímo nenapsala. Můžu ti ji kdykoliv půjčit, v knihovně ji postrádat asi nebudu ;) Moc děkuji za komentář a pochvalu!

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!