Marťan

22:12 Ivcca 8 Comments

Uvíznul jsem na Marsu. Nemůžu komunikovat s Hermesem ani se Zemí. Všichni si myslí, že jsem po smrti. Jsem v Habu, který byl navržen na jednatřicet dní.
Jestli se porouchá oxygenerátor, udusím se. Pokud se pokazí recyklace vody, umřu žízní. Když Hab přestane těsnit, jen tak vybuchnu. A jestliže se nic z toho nepřihodí, nakonec mi dojdou potraviny a zemřu hladem.
Je to tak. Jsem v hajzlu.

Program Ares již nějakou dobu vysílá pozemšťany na Mars. Mark Watney je členem mise Ares 3 a jsou tedy již třetí posádkou, která na rudou planetu vstoupí. Mise však musí být přerušena kvůli špatným podmínkám, posádka odlétá, ale Mark Watney zde shodou nešťastných náhod zůstává. Uvízl sám na celé planetě jen s omezenými zásobami jídla a téměř nulovými šancemi na přežití a návrat na Zem. Jenže se nehodlá vzdát a tvrdošíjně bojuje s nehostinnou planetou o přežití, přičemž využívá své rozsáhlé znalosti a technické dovednosti.

Knihu napsal Andy Weir - softwarový inženýr, milovník vědy a techniky a mistr v předmětech, jako je orbitální mechanika a relativistická fyzika. Je tedy logické, že při čtení narazíte na nějaké ty technické údaje a místy detailní informace z chemie, bakteriologie, fyziky, nutriční analýzy a dokonce i botaniky. Samozřejmě, že člověk nezasvěcený do těchto oblastí nemůže pochopit, jak že to vlastně funguje uvolňování vodíku z hydrazinu, ale s tím autor počítal a proto do knihy vložil jen tolik technických detailů, aby byl příběh věrohodný, ale zároveň aby se laik při jeho čtení neunudil k smrti. Což v mém případě rozhodně nehrozilo, naopak mě tyto technické detaily zajímaly a bavily. Co z knihy dělá nezapomenutelné a jedinečné dílo, je autorův osobitý styl humoru. Ani nespočítám, kolikrát jsem se smála u Markových výroků a úvah. Chytrý, milý a jednoduše geniální humor člověka, který stojí tváří v tvář smrti, ale přesto se dokáže na věci dívat optimisticky a brát svou situaci s humorem a nadhledem v takové míře, v jaké mu to tragické okolnosti dovolují. Marka si zamilujete pro jeho bezprostřednost a údernost výroků, kterých má v zásobě opravdu nespočet. Pro mě se jednoznačně stává jednou z nejoblíbenějších knižních postav. Jeho věčný sarkasmus a otevřenost z něj dělá člověka, se kterým se nenudíte ani na opuštěné planetě.

Moje konverzace s NASA ohledně recyklátoru vody byla nudná a plná technických detailů. Proto vám ji shrnu:
Já: "Očividně se něco ucpalo. Co kdybych ho rozebral a podíval se na vnitřní potrubí?"
NASA (po pěti hodinách rozjímání): "Ne. Posereš to a umřeš."
A tak jsem ho rozebral.


Dějem vás provází nejčastěji Mark, jehož pasáže jsou psány deníkovou formou, ve které vždy zaznamenává události, které se odehrály během jednotlivých solů (sol je časová jednotka používaná k měření času na Marsu a je asi o 39 minut delší než pozemský den). Jako další se zde střídá vyprávění ze Země z Houstonu a z Hermesu, lodi ve které Mark původně přiletěl spolu se svými pěti kolegy. Marťan je něco na způsob survival románu a Marka Watneyho můžeme přirovnat k Robinsonu Crusoe na cizí planetě. Na bezmála tři sta padesáti stranách sledujete jeho pokusy o zvýšení šance na přežití, která se ve výchozí situaci blíží k nule.

Máte před sebou knihu s naprosto originálním námětem, zajímavě pojatou a zpracovanou. Pustit se do takového příběhu chce hodně odvahy, nápaditosti, ale hlavně potřebných znalostí. Věřím, že Andy Weir se svou knihou zaslouží o značnou popularizaci vědy a po dočtení získáte alespoň základní přehled o fungování vesmírných misí. Autora chválím za to, že dokázal využít obrovský potenciál, který námět nabízí a děkuji mu za skvělé vesmírné dobrodružství, které jsem si náramně užila. Ke knize jsem přistupovala s obrovskými očekáváními, které jsem nabyla při čtení mnoha kladných recenzí a nadšených ohlasů a bála jsem se, jaká bude realita. V tomto případě však byla má očekávání naplněna a možná je Marťan ještě předčil. Už dlouho mě žádná kniha tolik nebavila. Má své naprosto unikátní kouzlo, které zaručí, že na ni jen tak nezapomenete. Jednoznačně ji řadím mezi své nejoblíbenější knihy. Musíte mít trochu blízko ke sci-fi, aby vás toto dílo bavilo a dokázali jste ho ocenit, ale věřím, že si čtení užijí i lidé, kteří se o vesmír a meziplanetární cestování příliš nezajímají, protože tato kniha není jen o boji s nehostinným Marsem, o vědě a o technice. Je v prvé řadě o nezlomné víře a vůli bojovat a nevzdávat se, i když vše vypadá naprosto beznadějně. A člověk musí bojovat až do posledního okamžiku, protože naděje, ta umírá vždy jako poslední.

100%


8 komentářů:

  1. Velmi velmi velmi sa tesim ze sa ti Martan pacil tak moc ako mne :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zrovna Tvá recenze byla jednou z těch, které mě k přečtení nalákaly! :) Takže Ti moc děkuji, protože jsem si Marťana absolutně zamilovala. Těším se na film.

      Vymazat
    2. Tak to som rada ;-) Na film sa tesim tiez ale nemam rada Matta Damona, dokelu preco zrovna on ma hrat Marka? :-D Ale tak mozno ma prekvapi a kvoli Martanovi si ho oblubim :-D

      Vymazat
    3. Já na Damona zatím nemám moc vyhraněný názor. Ale do té role mi docela sedí, tak se nechme překvapit :)

      Vymazat
  2. Tak to musím mít! Hned! :D sci-fi mám moc ráda, humor miluju :) vypadá to na vážně super čtení a já si knížku díky tvé krásné recenzi přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super!! :) Jsem ráda, že jsem tě nalákala a hlavně doufám, že ti Marťan také padne do noty. Moc děkuji za pochvalu.

      Vymazat
  3. Marťááááán !!!! Ooouuu yeah baby!! :D Som veľmi rada, že si po ňom siahla a vidieť tam na hodnotení tú stovečku, to poteší! Nie každému táto kniha sadne, tak som rada, že sa ti trafila do noty :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám úplně stejný názor! Ale mě naštěstí padla do noty úplně nejlépe jak to šlo. Určitě si ji někdy přečtu znovu a nemůžu se dočkat filmu.

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!