Abeceda knihomola #D

10:50 Ivcca 9 Comments


Tři asociace týkající se knih a literatury.
4. týden - D

Další týden a s ním čtvrtý díl projektu a tři asociace začínající  na písmeno D. Autorkami projektu jsou Marky a Kristý.

Dárky
Miluji dárky. Překvapivě. Nechápu, jak někdo může nemít rád překvapení, protože já je naprosto zbožňuji. A dárky v podobě knih mají zkrátka své kouzlo, protože pokud vám někdo věnuje knihu, hodně to vypovídá o vašem vzájemném vztahu. Protože knihu si dovolíte dát jen málokomu - co když se mu nebude líbit? Co když už ji má? Pokud je obdarovávaný navíc knihomol, máte to ještě tak stokrát těžší, protože pravděpodobnost toho, že ta která kniha už se v jeho knihovně nachází, rapidně stoupá. O to víc si pak vážím toho, když se člověk odhodlá a nějakou mi koupí. I kdybych ji měla, neprozradím to a budu mít upřímnou radost z jeho snahy.

Detektivky
Jak já je mám ráda! Dřív jsem je četla ještě více, než teď, ale pořád se k tomuto žánru moc ráda vracím. Jejich kvalita se navíc neustále zlepšuje a pro mě představuje mistra v tomto oboru Jo Nesbø (překvapivé, že?). Málokterý žánr nabízí tolik nepřeberných možností, jak člověku přivodit srdeční zástavu a zanechat za sebou namožené mozkové závity. A autoři kvalitních detektivek mají veškerý můj obdiv a respekt. Vymyslet tak propletené a zajímavé zápletky, to si žádá nejen notnou dávku talentu, ale i spoustu času.

Divergence
Skvělá kniha, příšerný film. Už je to nějakou dobu, co jsem Divergenci četla a byla to po Hunger games teprve druhá dystopie, která se mi dostala do rukou. Proto těžko hádat, jak by se mi líbila na druhé přečtení, když mám možnost srovnávat se spoustou jiných kvalitních dystopií. Zatím se tedy na re-reading nechystám a v hlavě si uchovávám příjemné vzpomínky na čtení téhle série. Pořádně se mi líbila asi jen první kniha. Existuje někdo, jehož snem v průběhu čtení nebylo žít ve frakci, jako byla ta Neohrožených? Platonicky jsem se zamilovala do Čtyřky (to jsme nikdo nečekal, vždyť je jen definicí toho, jak být sexy a navíc je po-te-to-va-nej), alespoň do té doby, než se z něj stal nudný podpantoflák a vůbec všechny postavy jsem měla ráda. Zajímavě vytvořený svět.

Do koho jste byli platonicky zamilovaní vy?
I.

9 komentářů:

  1. Jé, konečně někdo, komu se ten film nelíbil! Já ho viděla, když jsem byla nemocná, a pak mi z něj bylo ještě hůř! :D Obsazení bylo dobré, ale to prostředí se mi vůbec nelíbilo...
    Skvělé nápady, zvlášť s těmi dárky máš pravdu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě ani to obsazení moc nevyhovovalo. Na Rezistenci jsem se zatím ani neodvážila a snad jsem ještě neslyšela, že by se někomu ten film líbil. Škoda, tyhle filmové adaptace dystopií většinou dopadají katastrofálně, protože z toho režisér udělá film pro náctileté puberťačky :)

      Vymazat
  2. Miluju dárky! I když většinou si píšu knižní seznam, takže překvapení je menší, ale zase nejsem smutná, že se mi sešly dvě stejné knihy (nevěděla bych pak, který se vzdát).
    Detektivky miluju, ale hlavně ty klasický, zjistila jsem, že ty severský krimi mi moc nevyhovují.
    Divergence se mi taky líbila (film ne). Ale jen první díl. Pak už mi to přišlo čím dál horší. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si letošní Vánoce napsala seznam :D A je to super nápad a ulehčení pro obě strany. Jinak souhlasím, že první díl Divergence byl dobrý, pak už to šlo zkrátka z kopce.

      Vymazat
  3. Také se mi jako první vybavila Divergence. Myslím, že tato série se povedla a rozhodně patří mezi mé nejoblíbenější :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsem docela problém vymyslet tři asociace, abych byla upřímná :D

      Vymazat
  4. Dárky mám moc ráda a knižní dvojnásob, ale radši taky píšu seznam, aby mi někdo nekoupil to, co už mám, protože to by byla škoda. Navíc můj vkus se dost mění, takže je dost těžké se do něj trefit a asi by to zvládl jen někdo, kdo se pohybuje v blogosféře a prostě ví, co čtu a co je tomu podobné a kde se inspirovat :)
    Detektivky jsem napsala i do svých asociací, takže můj postoj k nim znáš :)
    Divergence - taky mám nejradši první knižní díl. Film mi nevadil, ale nevím, co z něj měl někdo, kdo knižní předlohu nečetl. Na Rezistenci se do kina asi nechystám, ale příležitostně si ji pustím - taky jsem slyšela spíš negativní ohlasy...
    Pěkné asociace, jen tak dál :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tobě bych se i já bála koupit nějakou knížku :D Asi bych vsadila na jistotu - Pusheeen :) A měly bychom se spolu podívat na tu Rezistenci! :) Udělat třeba nějaký filmový večer. Děkuji za pochvalu.

      Vymazat
    2. Pusheen!!!!! ♥♥♥ Ty mě tak znáš!
      Tak jo! To zní jako plán! :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!