Manželovo tajemství

16:47 Ivcca 15 Comments

Měli bychom za každou cenu chtít znát pravdu nebo existují tajemství, která by raději měla zůstat skryta? Tři osudy, tři životní příběhy, které spolu souvisí více, než by se na první pohled zdálo. Kniha Manželovo tajemství je o těžkých životních rozhodnutích, která ovlivňují běh našich životů. Hlavní hrdinové činí tato nenávratná rozhodnutí pod tlakem zlosti, zoufalství i lásky a až čas ukáže, jak správná či špatná byla.

Originální název: The Husband's Secret
Autor: Liane Moriarty
Žánr: Společenské romány
Počet stran: 392

Představte si, že získáte možnost odhalit tajemství svého manžela, které před vámi chtěl skrývat až do své smrti. Přesně to se stalo Cecilii, našla obálku adresovanou jí samotné s nápisem "Otevřít jen v případě mé smrti". Co před ní její muž skrývá a je si jistá, že to chce vědět?
Tess je šťastně vdaná, má dítě se svým skvělým manželem a má sestřenici, která je zároveň její nejlepší kamarádkou. Tedy až do okamžiku, kdy jí manžel oznámí, že se do sebe se zmíněnou sestřenicí zamilovali.
Rachel před dvaceti osmi lety přišla o svou dceru, když byla brutálně zavražděna neznámým pachatelem. Upnula se k bezbřehé lásce ke svému malému vnoučkovi, toho se však nyní snacha chystá odvézt pryč, daleko od Rachel.

Možná jste již na tuto knihu četli mnoho rozporuplných názorů i recenzí. I já jsem k ní přistupovala se smíšenými pocity a byla jsem sama zvědavá, ke které skupině čtenářů se po jejím přečtení zařadím - zda k těm, co knihu doporučují, či těm, co ji zatracují. A ani nevíte, jak jsem nyní ráda, že můžu prohlásit, že správně je první zmíněná možnost.


Kniha nás přenese do světa tří žen. Postupně každou poznáváme, dostáváme se do jejich života, který ze začátku působí všedně a obyčejně, ale postupem času jsme vyvedeni z omylu. V prvních momentech čtení jsem byla trochu vyděšená, protože vyprávění se jako první chopila Cecilia a my jsme byli prostřednictvím nepochopitelných asociací vystaveni konfrontaci s jejími pocity, myšlenkami, střípky z jejího života a podobně. Upřímně nesnáším tento styl vyprávění, ale naštěstí se jednalo jen o záležitost první kapitoly a jakmile čtenář získal nějaké povědomí o vztazích a osobnostech hlavních hrdinů, děj již plynul hezky svižně, bez zbytečného odbíhání od jádra věci.


Člověk si poměrně rychle zvykne na zavedený vzorec vyprávění. Nějakou dobu se nic neděje, až začneme pomalu odpočítávat stránky do nějakého zvratu, přímo cítíme to "ticho před bouří". Zvrat samozřejmě přijde a to že pořádný. To čtenáře ohromě navnadí k dalšímu zběsilému otáčení stran, následně se situace zase uklidní a my už opět začínáme tušit příchod nějakého dalšího zvratu. Tento styl vyprávění na mě působil velice dobře a u čtení mě držel téměř nonstop. Celý příběh je napsán poutavě a já osobně jsem měla vyprávění všech tří hrdinek stejně ráda. Je možné, že některé aspekty příběhu pro vás budou předvídatelné. U mě to bylo půl napůl. Některé zápletky mi skoro vyrazily dech, ale speciálně konec knihy mi přišel poměrně předvídatelný a logicky odvoditelný. Ani to mi však čtenářský zážitek nezkazilo a když se nad tím zamýšlím, ani to snad nešlo vymyslet jinak a rozhodně ne lépe.

Konstrukce příběhu, myšlenka i provedení se autorce zkrátka povedly a mě tento román mile překvapil. Je to román o životě s prvkem detektivky a s vyhovující délkou. Co musím pochválit je epilog knihy, který si opravdu, ale opravdu přečtěte! Po dočtení nad jeho obsahem ještě chvíli budete přemýšlet. Vyzdvihnout si zaslouží i krásné grafické zpracování obálky. A já jen doufám, že u nás vyjdou i další knihy této talentované spisovatelky.

85%


15 komentářů:

  1. Bylo to super čtení! :) Tím to myslím Manželovo tajemství, i tvoji recenzi :) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, to jsem ráda! :) A společné čtení jsem si náramně užila. Měly bychom ho podnikat častěji.

      Vymazat
  2. Už dlhšie som na tú knihu pozerala, i keď som vlastne nevedela, o čom je (vďaka za informácie :D :)), a ani po tejto recenzii sa neviem rozhodnúť, i keď dojem mám zatiaľ celkom dobrý. Avšak keďže mám čo čítať pomaly do marca, budem sa nad tým zamýšľať až neskôr, či si ju kúpim, alebo nie :D
    Inak, na blog som konečne pridala tú recenziu Boha múch od Goldinga :) (http://mariam-vytvory.blogspot.sk/2015/01/recenzia-william-golding-boh-much.html)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, také mám milion knih na přečtení :D Ale doufám, že se pro tuhle nakonec rozhodneš, protože jsem moc zvědavá, jaký by jsi na ni měla názor. Děkuji za odkaz! Hned si ji jdu přečíst :)

      Vymazat
  3. Strašně jsi mě na čtení navnadila! :D Mamka rovna knížku čte, tak až bude hotová, možná se k ní vážně dostanu. :) super recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jupí, to mám radost! :) Určitě po ní hned sáhni a doufám, že se Ti bude líbit stejně jako mě :)

      Vymazat
  4. Díky tvojí recenzi, se na knihu těším ještě mnohem více, tvá recenze se krásně četla!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, to mám vážně radost! :) Snad se Ti bude líbit a určitě dej vědět až ji přečteš, ráda si přečtu Tvou recenzi.

      Vymazat
  5. Na túto knihu už pozerám asi dva mesiace a stále som nebola rozhodnutá, či si ju kúpim. Ale po tvojej recenzii, ktorá je vážne skvelá, by som jej rada dala šancu. Ďakujem za navnadenie. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) Šanci jí určitě dej a doufám, že se Ti také bude líbit.

      Vymazat
  6. Je vážně nádherná :-) Líbí se mi moc i kniha Obuvníkova žena podle obálky a líbí se mi na nich i velikost knih. Já si snad pro tu knihu dojdu do obchodu i když jsem se zařekla, že nebudu nic kupovat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mě zaujal ten rozdílný formát :) Určitě zajdi, tohle za to stojí. Doufám, že se Ti kniha bude líbit stejně, jako mě.

      Vymazat
  7. Tato kniha se mi četla dobře a příběh byl super:). Už se chystám na Alici:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se těším na Tvou recenzi! :) Pořád přemýšlím, jestli si ji přečíst. Ale asi jo, Manželovo tajemství bylo super.

      Vymazat
  8. Skvěle napsaná recenze! Tuto knihu jsem přečetla jedním dechem, hned jdu na její další knihu!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!