Knižní TOP za rok 2014

17:05 Ivcca 17 Comments


Milí zlatí,

doufám, že se zase brzy dostanu do svého klasického tempa co se čtení knih a psaní článků týče :) Nový rok jsem začala klasicky pěkným frmolem. Jen jsem se vrátila z hor (kde to bylo mimochodem naprosto skvělé) a rovnou jsem se mohla začít učit na zkoušku z makroekonomie (hotovo!) a z mikroekonomie (odehraje se ve čtvrtek).
Jsem tedy vážně ráda, že jsem si teď našla chvíli času, posadila se k počítači a sepsala pro vás mé knižní shrnutí roku. Vybrala jsem 6 nejlepších knih, které jsem přečetla a zároveň 3 nejhorší.

• • •

Jdeme na to! A začnu těmi, které se mi minulý rok nejvíce líbily.

• • •

DIVERGENCE

Divergence je teprve druhou dystopií (po Hunger games), kterou jsem četla a možná právě proto se mi tolik líbila. Dlouho jsem se k ní neměla, bála jsem se, že ji budu srovnávat s právě zmíněnými HG a že nebude ani zdaleka tak dobrou knihou. A opak byl pravdou, je minimálně stejně dobrá. Celé postapokalyptické Chicago jsem si naprosto zamilovala, příběh mě zcela pohltil a myslím, že za jeden den jsem měla přečteno. Tuto knihu zkrátka neodložíte! Snad se někdy dostanu i k re-readingu.



DÍTĚ ČÍSLO 44

Tuto knihu pasuji nejlepší detektivkou loňského roku. Něco tak napínavého a překvapivého jsem dlouho nečetla. O Sovětský svaz se zajímám a proto na mě zasazení děje do tohoto prostředí působilo jako pořádné lákadlo. Během čtení stačíte jen tajit dech a kousat si nervózně ret. Ať jsem namáhala mozkové buňky, jak jsem chtěla, na rozuzlení jsem nepřišla a o to více překvapená jsem nakonec byla. Tohle si vážně musíte přečíst.



LABYRINT: ÚTĚK

Labyrint se stal mou srdcovkou a to jak ve své knižní podobě, tak ve filmovém zpracování. Oblíbila jsem si postavy i originální dystopické prostředí. Je to neuvěřitelně svěží kniha, držící se po celou dobu toho správného tempa. Český překlad za originálem trochu pokulhává, ale i tak mám tuto knihu moc ráda.




MUŽ JMÉNEM OVE

Jedno veliké překvapení loňského roku. Kniha, ze které jsem byla v počátku pěkně v rozpacích a nakonec si mě jednoduše získala. I kdyby vás chvíli nebavila, nesmíte se vzdát a musíte ji dočíst, protože v sobě skrývá mnoho úžasných myšlenek a byť se to během čtení občas zdá nemožné, věřte mi, že na konci vám vykouzlí úsměv na rtech, kterého se jen tak nezbavíte.




PÁN MUCH

Tohle klasické dílo mě smetlo jako tornádo. Síla myšlenek obsažená v tak tenounké knize překračuje hranice mého chápání. Autor vytvořil uvěřitelný příběh s hlubokým mravním ponaučením, který slupnete jako malinu.





MAYBE SOMEDAY

Maybe Someday bylo velikým překvapením a mnohonásobně převyšuje ostatní YA knihy. Líbilo se mi na té knize snad úplně vše, do hrdinů jsem se vžila a naprosto chápala jejich rozhodnutí. Užívala jsem si každý okamžik čtení. Zkrátka romantika, která nepostrádá myšlenku a originalitu.





• • •
A bohužel jsem se dopustila i nějakých těch přehmatů. Které knihy vám opravdu nemohu doporučit?
• • •

HLEDÁNÍ ALJAŠKY

Asi jsem ojedinělý úkaz, ale Hledání Aljašky mě vůbec neoslovilo. Mí pravidelní čtenáři to jistě ví, protože o tom mluvím skoro pořád. A tak jen zopakuji po sto páté, že mi ta kniha přišla vážně trapná a nudná, bez jakékoliv hlubší pointy.




NENÍ PŘÁNÍ JAKO PŘÁNÍ

Přečíst tohle byl také slušný porod. Hold ze mě a Alexandry Potter kámošky nebudou. Naprosto nechápu, co kdo na této autorce vidí. Myslela jsem si, že dokážu přečíst vše, ale v tomhle jsem se trochu sekla. Kniha mi přišla nudná, i když věřím, že někoho tyhle romantické příběhy baví číst. Já to nejsem.



NA HRANĚ ZAPOMNĚNÍ

Na tuto knihu jsem se tak strašně moc těšila. Má dokonalý název, dokonalou obálku, proč jen ten obsah byl takový, jaký byl? Brzy se o ní více rozmluvím v recenzi, ale teď alespoň ve zkratce - začátek byl slibný, ale pak to byla jedna velká nuda a já musela místy přeskakovat odstavce. No a ten konec? Proooooč? Tohle byl vážně hloupý nápad.



Jaké nejlepší a nejhorší knihy jste za minulý rok přečetli vy? :)
I.

17 komentářů:

  1. Neni prani jako prani se mi naopak libilo :)
    Giveaway

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý má jiný vkus no :) Mě to tolik nechytlo.

      Vymazat
  2. S Dítětem číslo 44 naprosto souhlasím, ostatní, až na Divergenci, jsem nečetla. Ta se mi ovšem nelíbila tolik.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná, že bych na to teď měla jiný názor, když už je člověk těmi YA prakticky přesycený. Těžko říct. Četla jsi i ty další díly s Leem? :)

      Vymazat
  3. Já teda četla jen Oveho a Pána much, ale obojí bych všem velmi doporučila, takže s Tebou souhlasím. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda :) Ještě mě napadá Manželovo tajemství, to se mi také dost líbilo, jestli jsi četla :)

      Vymazat
  4. Taky bych se potřebovala dostat do čtecího tempa, protože nějak všechno nestíhám, ale snad to za chvíli přejde. Na druhou zkoušku držím palce, ale určitě to zvládneš levou zadní :) S Labyrintem souhlasím, je to skvělá, akční kniha a já teď zrovna čtu druhý díl, který mi však bohužel zatím připadá o něco slabší (pořád je ale skvěle napsaný). S Ovem taky souhlasím, i když se mi první polovina knihy nelíbila. Ale potom mě ten konec úplně dostal a teď bych si knihu ráda přečetla podruhé :) Co se týče těch, co tě zklamaly, je škoda, že se ti nelíbilo NA hraně zapomnění. Mě se teda ten první díl líbil celkem dost, když přehlédnu trochu nesmyslné situace. Ale i tak mi to přišlo jako krásný zamilovaný příběh. Aljašku teď budu číst, tak doufám, pevně doufám, že se mi bude líbit. Nechci být zklamaná i ze třetího díla Greena (Papírová města na mě totiž moc velký dojem neudělala). Skvělý článek, v blízké době chystám taky podobný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za palce! Jsi moc hodná a jsou potřeba. To je škoda, já se na něj také chystám a přesně toho jsem se bála. S Ovem naprosto souhlasím! A hned po dočtení jsem si znovu přečetla ten konec a opět jsem zatlačovala slzičku :) Na knihu Na hraně zapomnění již brzy napíši recenzi, tak uvidíš, proč přesně se mi nelíbila. A držím palce s Greenem! Třeba to do třetice všeho dobrého vyjde. Děkuji za krásný komentář :)

      Vymazat
    2. Jo a moc se těším na Tvůj článek!! :)

      Vymazat
  5. Já se do tempa dostala na Nový rok a přesně včera z něj zase vypadla. Namísto knížek teď hodiny sedím nad knižními blogy. :D Divergence se mi také dost líbila, ale zbylé díly už mě tolik nechytly. Spousta lidí má ale opačný názor, tak jsem zvědavá, co si o tom budeš myslet :) Labyrint mě při čtení strašně bavil a přišel mi neskutečně napínavý, ale film mě trochu zklamal. Vadilo mi, že prostřednictvím Thomasových útržkovitých snů dost brzy prozradili, o co se jedná. Pána much mám letos číst do školy, tak jsem fakt ráda, že se ti líbil! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já přečetla celou trilogii :) A souhlasím, také se mi ty další díly tolik nelíbily, proto jsem je tu neuvedla. Ale třeba Aliance se mi docela líbila, což moc lidem ne :) To máš pravdu, že to bylo docela rychle vyzrazeno.. Ale odpustila jsem jim to, za ty krásné herce :D Doufám, že budeš z Pána much alespoň z poloviny tak nadšená, jako já! Těším se na Tvou recenzi :)

      Vymazat
  6. Divergenciu som nečítala, no po skúsenosti s Hrami o život sa do nej ani nejak nehrniem :D Rebríček nemám, ale medzi najlepšie knihy minulého roka by sa Hunger Games nedostali. Naopak, asi by tam trónil Shakespeare so svojím Hamletom a Coriolanom, Tolkienov Hobit, ktorý je klasika a dvakrát v priebehu pár týždňov som si minulý rok urobila re-reading :D, Angličanka od Daniela Silvu (plus jeho ostatné knihy, ktorých re-reading som si dala) a takisto Nesbovky :)
    Boh múch bola posledná kniha, ktorú som minulý rok čítala, a musím povedať, že ma až tak nezaujal. Pripravujem však recenziu :)
    Kam zmizla Aljaška som nečítala, no prečítala som si Na vine sú hviezdy a hoci to bola celkom fajn kniha, nie som z nej vôbec taká nadšená, ako vyzerá väčšina knižného sveta :D Možno ešte vyskúšam Papierové mestá.
    A... kde je štvrtá najhoršia kniha? Ktorá by to bola? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, taková klasika :) Od Daniela Silvy jsem nic nečetla, ale Nesbo mě letos také docela potěšil, i když jsem od něj přečetla jen jednu knihu a to Přízrak :D Nezaujal tě Pán much? Tak to jsem moc zvědavá na recenzi, mě se to líbilo vážně moc. Jé dostala jsi mě!! :D Bylo tam ještě Crescendo, ale nakonec jsem ho umazala, protože tu trilogii stejně moc lidí nezná. Nahoře jsem ale zapomněla upravit číslo :D Jdu na to teď.

      Vymazat
  7. Není každý den posvícení a občas se bohužel pouštíme i do horších knih :) Aljaška mě taky nebavila, Na hraně zapomnění mě pobavilo v tom smyslu, jak to bylo často hrozně špatné, až k smíchu :D
    Alexandru Potter jsem odsoudila už rovnou ani jsem od ní nic nečetla (což normálně nedělám), ale bylo mi jasné, že to není nic pro mě :)
    Labyrint mě též bavil, Divergence zrovna tak :)
    Pána much jsem četla už dávno, ale vím, že mi taky vyrazil dech :)
    Maybe someday si nechám na nějakou dobu, kdy budu mít čas ideálně celý den číst, abych si to užila :) Muž jménem Ove mě láká, ale přemýšlím o audioknize :)
    Super shrnutí, vy mě snad všichni donutíte ho taky sepsat, nebo co!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to máš pravdu, že jsem se u Na hraně zapomnění hooodně nasmála :D Zrovna nedávno, když jsem byla ve fitku, tak jsem si říkala, že bych si k běhání na páse mohla pořídit nějakou audioknihu do uší :) Ale bojím se, aby mě to takhle bavilo. Tak nad tím ještě popřemýšlím.

      Vymazat
  8. Nejlepší knihy:
    Odyssea od Homéra
    Proměny od Ovidia
    Kytice od Karla Jaromíra Erbena
    Drákula od Brama Stokera
    Rosemary má děťátko od Iry levina
    knížky ze série Zeměplocha od Terryho Prattcheta (Muži ve zbrani, Nohy z jílu, Noční hlídka, Sekáč)

    Nejhorší knížky pak byly:
    série Upíří deníky (Probuzení, Souboj, Návrat, Soumrak, Zajetí, Osvobození, Před půlnocí, Zoufalství + ještě pořád mě čekají další síly)

    OdpovědětVymazat
  9. Ehm, chyba!
    Do těch upířích deníků nepatří všechny knížky od Zajetí, ty jsem četla už letošní rok + čekají mě další díly XD

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!