Blogerovy benefity

19:12 Ivcca 21 Comments

K sepsání tohoto článku mě inspirovala Melinda, která nedávno v jednom svém článku psala o motivacích blogera. Po přečtení jsem nějakou dobu přemýšlela nad tím, proč to vlastně dělám já. Nebo spíše se ty věci snažila pojmenovat.
Váháte pořád nad tím, zda se do něčeho takového pustit? Ano, rovnou vám říkám, že to stojí spoustu a spoustu času a úsilí, ale stoprocentně to za to stojí.

A co jsem díky blogování získala já?

• Svůj vlastní vesmír

To je asi ten důvod, proč si většina z nás blog založila. Je to skvělé mít místo, kde jste svým pánem, kde můžete konstruovat a sdílet své myšlenky. Místo, které vypadá přesně tak, jak vypadat má, kde se vám do toho nikdo nevrtá, kde si píšete co chcete, jak chcete, kdy chcete. Jedním z hlavních důvodů, proč jsem si blog založila bylo, že nemám moc dobrou paměť (teda, jak na co) a už zhruba po měsíci zapomenu děj přečtené knihy. Tady mám ale všechny své myšlenky a pocity zaznamenané a kdykoliv se k nim můžu vrátit. Mám přesný přehled o tom, co a kdy jsem přečetla a jak se mi to líbilo / nelíbilo.

Uznání ostatních •

Pochvala za odvedenou práci, to je ta největší motivace. Je to něco, co mě osobně dokáže neuvěřitelně nakopnout a pomůže mi si uvědomit, proč dělám to, co dělám. Tak například.. Mou recenzi na knihu Pět dní si našla a přeložila samotná autorka Julie Timmer a rozhodla se napsat mi email a poděkovat za "krásnou recenzi a milá slova o její knize". V životě, V ŽIVOTĚ by mě nenapadlo, že mě někdy osloví autor knihy (která se mi navíc opravdu líbila), jen aby mi mohl poděkovat za mou recenzi, když bych mu nejradši poděkovala já za to, že tu knihu napsal.
I když to ze začátku možná moc nevnímáte, s blogem automaticky přijde i pozornost okolí. A i když to není stěžejní věc, kvůli které byste si ho vytvářeli, poznáte, že je to něco, na čem se člověk stane časem až závislý. Každého pravidelného čtenáře, a že v tom mám opravdu přehled, který pravidelně komentuje mé články a komunikuje se mnou, si neuvěřitelně vážím. Psát své názory je fajn, ale ještě lepší je dostávat se do konfrontace s ostatními, získat reakci, jiný názor. To rozšiřuje naše obzory, to nás posouvá dál a motivuje. Každý je občas na dně a má chuť všeho nechat. Ale každý milý komentář od ostatních čtenářů mu pomůže si uvědomit, proč to všechno vlastně dělá a že to za to stojí.

• Knihy zadarmo

Spolupráce s nakladatelstvími jsou také takovou formou ocenění vaší práce (nebo by alespoň měly být). Když jsem si blog zakládala, neměla jsem ani tušení, že něco jako spolupráce s nakladatelstvími existují. Ani když jsem to zjistila, tak jsem se do toho moc nehrnula, ale pak jsem narazila na nějaké konkurzy, řekla si proč ne - a vyšlo to :) Knihy včetně nejaktuálnějších novinek zdarma jsou pro knihomola jak volná vstupenka do cukrárny pro tlouštíka.

Poznáš spoustu stejně "postižených" jedinců •

Tohle je věc, která mě neuvěřitelně překvapila. Pamatuji si svůj první knihomolský sraz, bylo to skvělé! Poznáte osobně lidi, u kterých vám přijde, jako byste je už dávno znali, protože si čtete jejich články, díváte se na jejich videa a podobně. A všichni jsou tak neuvěřitelně fajn! Jsem ráda, že mi blog přinesl něco tak cenného, jako dobré známé i ty, které si i po tak krátké době dovoluji nazvat přáteli :)

• Tvůj seznam knih k přečtení se změní z "Nepřečtu do konce života" na "Nepřečtu za tisíc životů"

Nevím, jestli je tohle zrovna benefit. Každou chvíli narazím na nějakou skvělou recenzi vychvalující určité dílo do nebes. A pak člověk přijde do knihkupectví a jen si říká "aha, to je ta kniha co jsem na ní četla tady a tady recenzi", zkrátka si v hlavě nosíte obsáhlou databázi knih, které vám někdo doporučoval a ten seznam se prodlužuje každým dnem, každou další vydařenou recenzí od blogera, který má stejný vkus na knihy, jako vy. Ale pořád lepší, než nemít co číst! :D

Rozvoj osobnosti •

Ruku na srdce, jak jste se tvářili, když jste si po nějaké době přečetli svou první recenzi? Já jsem se málem skácela pod stůl, přišla mi naprosto příšerná! Jak si takovou pseudorecenzi někdo vůbec mohl přečíst? (Neříkám, že teď jsou mé recenze dokonalé, to nechť posoudí zase mé budoucí já :D )
Když se člověk několikrát do týdne věnuje psaní, prostě ho to musí určitým způsobem posunout dál. Nejen, že si umíte lépe utřídit myšlenky, ale naučíte se i dívat na knihy z jiných úhlů, rozšíříte si slovní zásobu, zlepší se vaše vyjadřování. To je zkrátka zákonitý vývoj.

• Seberealizace

Na svém blogu se seberealizuji hned v několika směrech. Prvním je samozřejmě psaní a sdílení mých názorů, ale zároveň se zde projevuje například moje záliba ve fotografování a v grafice. Jednoduše - člověk dělá to, co ho baví. A to je v životě to nejdůležitější.

Nové možnosti •

Tenhle blog nemám ani půl roku a přinesl mi toho tolik. Někdy i naprostou náhodou - člověk narazí na konkurz do nakladatelství a řekne si - proč to vlastně nezkusit? I když by o tom jinak neuvažoval. A nakonec se spolupráce od recenzí posune až k psaní článků. No jak jinak byste se k něčemu takovému dostali? Nebo narazíte na konkurz, jehož hlavní pointou je sepsat povídku - a tak nad tím jen tak přemýšlíte a najedou vás napadne zápletka, začnou se vám před očima rýsovat hlavní postavy a pak si sednete a tu povídku skutečně napíšete (moje první mimochodem, pokud nepočítám nějaké povinné práce ze škol). Už jen to vám otevře nové obzory, i když ji třeba nakonec nikam neodešlete. Protože jak můžete vědět, že vás něco baví, když jste to ještě nikdy nezkusili?

Přemýšlíte nad tím, jestli si založit blog a neodhodlali jste se? Udělejte to! Vždycky ho můžete smazat, ale nejhorší je litovat toho, co jste neudělali. Kašlu na všechny, kteří si myslí, že tu píšu nějaký náctiletý blogísek, já vím co dělám a když na vás někdo bude zlý nebo se vám bude smát za zády kvůli tomu, že děláte to, co vás baví, tak je to jen proto, že on sám na to nemá dost odvahy, dost odhodlání. Vždycky se najde někdo, kdo bude odsuzovat to, co děláte. Svět je plný netolerantních a hloupých lidí. Nenechte se odradit jejich nedostatkem otevřenosti.

Stay yourself ♥

Děkuji, že vás mám!

I.

21 komentářů:

  1. Perfektně sepsáno! Nemůžu nesouhlasit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásně napsáno, hezké postřehy :)
    Mě třeba pomáhá to, že jsem si to vzala jako sen a já si ráda plním své sny. Teď je to tedy úplně v tovární fázi, protože jsem ho měla mít s nejlepší kamarádkou, ale tam se událo mnoho věcí, a tak se stalo, že jsem na blog zůstala sama.
    Což je svým způsobem také dobré :) aspoň mám větší volnost.
    Každopádně za tvůj článek ti děkuji. Je energický, pozitivní a člověka nakopne a motivuje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, pokud je tento článek pro někoho motivací, jak je to pro mě největší odměna :) A možná budeš nakonec radši, že to děláš sama, alespoň nejsi nikým omezovaná a můžeš to dělat čistě podle sebe :)

      Vymazat
  3. Krásně jsi to vystihla a naprosto s Tebou souhlasím, se všemi těmi body. Spoustu kamarádů jsem získala, nehorázně se zlepšila i se mi navrátilo zpátky ztracené sebevědomí, ale nejlepší je stejně ten pocit zpětné vazby, lidí, které se ke mně vracejí, kteří díky mě začínají! :) A gratuluji k té přeložené recenzi, to se mi ještě nikdy nepovedlo, jsi šikovná! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc Barčo :) Myslím, že ty motivace mají všichni blogeři poměrně podobné. Ale jisté je jedno, získala jsem od toho mnohem víc, než bych kdy mohla tušit :) Děkuji za gratulaci, také mě to velice překvapilo a hlavně potěšilo.

      Vymazat
  4. Krásně jsi to napsala! :) Zatím jsem tedy na žádném srazu nebyla, ale rozhodně na nějaký plánuji jet, protože si to všichni strašně moc chválí a hrozně ráda bych poznala další bloggery. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se nějakého zúčastni, protože je to skvělé a poznáš úžasné lidi! Takže zahodit zábrany a doufám, že se na nejbližším srazu poznáme! :)

      Vymazat
  5. Krása, krása! :) Jako vždy jsi přesně vystihla vše podstatné a nemůžu jinak, než souhlasit :) Blog, je jedno z míst, kde se cítím doma, kde se cítím být sama sebou. Mohu tam vytvářet svůj vlastní koutek, přesně podle svých představ.
    Uznání potřebujeme všichni. Bez debat :)
    Knihy zadarmo jsou třešničkou na dortu :) Nemělo by to být to první, kvůli čemu to děláš, ale kdo tvrdí, že to kvůli knihám zadarmo nedělá vůbec, tak pěkně kecá :D
    Milých, stejně postižených lidí jsem poznala ranec a jsem za to ráda :) Vlastně jich spousta znám jen on-line, ale už je považuji za své dobré přátele. Znám toho o nich spoustu, vím co čtou, co mají rádi a co jim naopak vadí :) Prostě kdybych se s kýmkoli z těch lidí sešla, myslím, že se nám pusy nezastaví :) (už jsem to několikrát vyzkoušela :))
    Bohužel mezi dospělými lidmi pořád převládá ten názor, že blogísky jsou pro puberťáky a dávají se tam jen nějaké trapné deníčky, blýskavé obrázky z internetu a rádoby grafické výtvory plné barev...hmm...ale je fakt, že nejlepší je na takové názory kašlat. Přesto není příjemné, když ti někdo vmete do ksichtu takovouhle věc a otevřeně se ti vysmívá a jen ty víš, jak to vlastně všechno je a proč to děláš, ale ve své ublíženosti si to nedovedeš obhájit. A někdy to ani nejde. Každý, kdo si plní takto svůj sen si zaslouží respekt, hlavně za to, že se nebojí vykročit z řady a dělat něco jinak. Rozhodně to není věc, kvůli které by se ti měl někdo posmívat.
    Krásný článek :)
    Víš co je dalším benefitem? :) Když někoho inspiruješ ♥♥♥
    Díky, Ivetko ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se mnou souhlasíš :) A to vysmívání, to je vážně ubohost. Když tedy dotyčný vůbec najde odvahu říct ti to do očí, samozřejmě. Ale s tím se nedá nic dělat, alespoň se spolehlivě ujistíš, kdo je tvůj přítel a kdo jím rozhodně nikdy nebude. Dokázala jsi Kačko tak skvělé věci, že všechny tyhle závistivé řeči prostě ignoruj! My víme, jak jsi skvělá. Děkuji moc!!!!! Jsi prostě úžasná ♥ ♥ ♥ ♥

      Vymazat
  6. Naprosto souhlasím :D Mít blog je prostě super záležitost.

    OdpovědětVymazat
  7. Veľmi dobre spísané. :) Je to taký nový svet, kde ľudia zdieľajú tvoje nadšenie pre knihy. Samotná autorka si našla tvoju recenziu a poďakovala? To je od nej veľmi krásne a gratulujem k tomu :3
    Určite je prospešné mať blog. Nech ťa baví blogovať ešte dlhú dobu ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, člověka by ani nenapadlo, kolik lidí, co milují čtení, existuje a jak jsou fajn. Ano! Je to pro mě skvělé ocenění :) Moc si toho vážím. Děkuji, přeji to samé!

      Vymazat
  8. Krásný článek a hlavně pravdivý :)

    OdpovědětVymazat
  9. Souhlasím s tím seznamem knih. Když jsem se já v té knižní blogosféře ještě moc neorientovala, svůj seznam knih, jejichž zakoupení někdy plánuji, jsem měla celkem krátký. Když jsem zašla do knihkupectví, našla jsem si několik novinek a na seznam je připojila. Stihla jsem si knihy kupovat a číst, aniž bych zchudla a přestala žít. Ale teď?! Jest přímo nemožné v poklidu žít, stíhat to všechno číst a samozřejmě, stále utrácet prachy za nekončící zlatíčka, která prostě potřebujem. Jójo, aspoň, že ty recenzáky existujou. Bez nich bych byla fakt nahraná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak :D Dřív jsem skoro nevěděla co si koupit a vyhledávala tipy na internetu. Teď se těm tipům snažím spíše vyhýbat.

      Vymazat
  10. Perfektný zoznam, našla som sa v každom jednom bode :) Hlavne v tom, že sa nahromadili knihy a štve ma, že ich nestihnem prečítať všetky. Jednoducho je ich príliš veľa a ja chcem skúsiť každú jednu z nich, lebo každá je niečím zaujímavá :D A som rada, že som vďaka blogu spoznala toľko nových ľudí. Teraz by som si zrejme život bez blogu nevedela predstaviť :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!