Svůdné zlo

18:10 Ivcca 6 Comments

Vymyslet originální paranormální romanci je v dnešní době opravdu těžké. Obzvlášť, když mají knihy tak velké konkurenty. Svůdná trilogie možná není tak známá, jako její "vrstevníci", nicméně jim slušně šlape na paty a dokonce bych řekla, že se jim v mnoha ohledech s hrdostí vyrovnává.

Originální název: The Sweet Evil
Autor: Wendy Higgins
Díl: 1/3
Žánr: Sci-fi a fantasy
Počet stran: 413

Anna chodí na střední školu v americkém státě Georgia. Není příliš oblíbená, poctivě studuje a večírkům se vyhýbá obloukem. Zkrátka na ní není nic výjimečného. Tedy až na jednu maličkost, kterou vnímá spíše jako přítěž - je schopna slyšet na vysoké vzdálenosti a i její ostatní smysly jsou mnohonásobně lepší, než tomu bývá u lidí zvykem. Zároveň však umí vnímat aury lidí. Nádherné barvy přelévající se od žluté radosti, přes růžovou lásku až do šedé nervozity a rudé touhy. Aura každého člověka překypuje barvami celého barevného spektra a neustále se mění ve vztahu k jeho pocitům. Jednoho dne Anna vyrazí se svým kamarádem Jayem poprvé v životě na rockový koncert. Zde zahlédne bubeníka Kaidana, kterého činí ojedinělým nejen jeho krása, ale hlavně rudý pulzující symbol na jeho prsou, jediné, co je z jeho aury Anna schopna zahlédnout.

Když jsem si prohlížela detail Svůdného zla na Databázi knih, zaujaly mě štítky přiřazené k této knize: démoni, drogy, peklo, romantika, strážní andělé, zlo.

Ano, opravdu vás všechny tyto věci při čtení čekají a to skvěle nakombinované, nijak nepřehnané a zkrátka přesně v tom množství, které vám připraví slušnou zábavu na poměrně dlouhou dobu (díky délce přesahující čtyři sta stran). Anně Whittové je šestnáct let a vyrůstá se svou náhradní matkou Patti v americkém státě Georgia. Nemá mnoho přátel, na své okolí totiž působí jako prvotřídní podivínka. Nezajímá se o kluky ani nenavštěvuje večírky, i když ji alkohol a drogy silně přitahují. Vystačí si jen se svým kamarádem Jayem, na kterého se může spolehnout za všech situací a který se jí marně snaží už nějakou dobu dohodit přítele. Anna se v průběhu knihy razantně mění, ze začátku byla možná až příliš "uťáplá", příliš čestná a čistá a ke konci byste ji skoro nepoznali. Tato proměna mi ale vyhovovala a hlavní hrdinka mi přišla mnohem reálnější. A pak je tu Kaidan Rowe, po kterém musí každá dívka šílet, ale zároveň ví, že není dobrý nápad, držet si ho u těla. Sebevědomý, trochu arogantní a opředený lákavou aurou tajemna. Všechny postavy, i ty, které do příběhu vstoupily až později, jsem si opravdu zamilovala a nesmírně mě bavilo, číst si o jejich osudech.


Autorka je v psaní velice zručná a během příběhu nechává postavy pomalu dospět, takže se stávají bližší i starším čtenářům. I když jsem od knihy měla smíšená očekávání, velice mile mě překvapila a já zjistila, že se od ní nemohu odtrhnout. Děj byl napínavý, jednotlivé zápletky byly skvěle vymyšlené a všechny části děje do sebe hezky zapadly. Možná tu a tam mi zbylo pár otázek a nejasností, ale zde se hold musíme smířit s tím, že kdyby měla autorka děj a jeho pozadí rozvést do nejmenších detailů, asi by se počet stran zdvojnásobil. Část knihy tvoří road trip přes polovinu Ameriky, což já osobně miluji a v příběhu to zafungovalo jako příjemné oživení.


Svůdné zlo jsem přečetla jedním dechem, nesmírně jsem si ho užila a mezi fantasy a paranormální romancí ho určitě řadím spíše k nadprůměru. Zasmějete se u trefných hlášek a užijete si zábavu, napětí, zoufalství i mnoho překvapení a nečekaných odhalení. A nakonec budete muset ihned sáhnout po dalším díle.
80%

6 komentářů:

  1. Sakra! Já Tě jednou unesu a zavřu někam, kde nebudou žádné knížky! :D

    O Svůdném zlu jsem četla a hooodně slyšela, ale až Tvých 80% se mnou dělá to tajemné a podivné chvění v nohou, které by určitě přímo zaparkovalo v nejbližším Neoluxoru. Ale jsou VÁNOCE proboha! Já už si nic kupovat nemůžu, nééé! :(

    Krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si ho můžeš přát pod stromeček :D Poslední dobou mám nějaké štěstí na samé super knihy!! Takže brzy čekej další a další lákání a pokušení. Muhehehe

      Vymazat
  2. Krásná recenze, jako vždy! Píšeš prostě úžasně! Mě tahle série nikdy nelákala. Ani nevím čím, obálky má hezké, jen mě asi nezaujal námět i přes to, že se na ně psalo hodně pozitivních reakcí :) I po tvoji krásné recenzi se mi do knihy prostě nechce. Nezaujala mě asi natolik, abych po ni sáhla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Strašně moc děkuji! Tohle se tak krásně čte a ani nevíš, jak moc mě to povzbuduje k dalšímu psaní :)
      Já se jí také dlouho vyhýbala a nejspíš bych si ji nikdy nepřečetla, kdybych ji nevyhrála v soutěži. Ale nemá cenu se do toho nutit :) Existuje i spousta lepších děl. Ale stejně si myslím, že kdyby ses do ní nakonec pustila, tak nebudeš zklamaná!

      Vymazat
  3. Krásná recenze!!! :) Čekala jsem ještě vyšší hodnocení, podle tvého nadšení :) :)
    Původně mě andělský námět vůbec, ale ani ždibíček nelákal. Ale tys to změnila a já se nemůžu dočkat, až vyjde třetí díl a já se bez výčitek pustím do prvního, abych si pak mohla dát maraton celé série, protože čekání jako u Monumentu 14 už prostě nesnesu :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zase musíme být realističtí :D Počkej si na recenzi na Maybe someday :D Tohle je andělský námět jen hodně zlehka nebo spíš pojatý naprosto jinak, než jak bys očekávala. Žádná křidélka pod tričkem a podobně. Už se těším, až se pustíš do čtení a budeš se se mnou dělit o své dojmy!! :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!