Pět dní

15:07 Ivcca 10 Comments

Mara a Scott se nikdy v životě neviděli, neznají svá pravá jména ani bydliště. Přesto jsou si velice blízcí díky anonymnímu internetovému fóru. Oba však pojí ještě jedna skutečnost - jen pět dní zbývá do okamžiku, kdy se jejich životy nenávratně změní.
Dva lidé, dvě rodiny, dva odlišné osudy, jejichž příběh spojuje dohromady kniha, kterou neodložíte, dokud neotočíte její poslední stranu.

Originální název: Five Days Left
Autor: Julie Lawson Timmer
Žánr: Společenské romány
Počet stran: 368

Mara je úspěsná mladá žena, její právnická kariéra se slibně rozjíždí, žije se svým pohledným manželem Tomem v útulném domku a společně vychovávají adoptovanou dceru Laks. Tato zdánlivá idylka se však bortí jako domeček z karet dnem, kdy je Maře diagnostikována Huntingtonova choroba, zákeřná a nevyléčitelná nemoc, která jí den za dnem bude brát sílu, koordinaci, paměť a nakonec ji zcela upoutá na lůžko. Mara se definitivně rozhodne nebýt svým nejmilovanějším přítěží a odejít z tohoto světa, jakmile se příznaky její nemoci zhorší. Na druhé straně stojí Scott, který se se svou těhotnou manželkou rozhodl dělat poručníka malému Curtisovi, chlapci, jehož matka skončila ve vězení za přechovávání drog. Scottovi se rychle krátí čas, jež mu byl s milovaným synem, kterého přijal za vlastního, vyhrazen.
Zbývá posledních pět dní, pět dní během kterých oba přijdou o někoho milovaného. Pouhých pět dní, než se jejich životy zcela změní.

Kniha je rozdělena na pět částí, z nichž je každá věnovaná jednomu dni, který zbývá do podstatné události v životech našich protagonistů. Děj se rozpadá do dvou paralelních vypravěčských linií, které nás střídavě zavedou jednou do světa Mary, podruhé Scotta. Obě dvě jsou značně emotivní, přesto však celý příběh působí upřímně a já autorce věřila každé slovo a každou myšlenku, kterou na papír přenesla. Nikdo nemá v oblibě romány, které čtenáře citově vydírají a snaží se z něj pouze ždímat slzy a vyvolat lítost nad lacině dojemným příběhem. Byla jsem velice příjemně překvapena při zjištění, že to rozhodně není případ Pěti dnů.

Život umí být krutý a lidé musí být silní, aby s jeho nástrahami dokázali bojovat, vyrovnat se s nimi a aby zvládli jít dál. Mara ani Scott se však neutápějí v sebelítosti, nechávají vás s nimi prožívat jejich nekonečnou lásku k rodině a obrovskou statečnost v momentech, kdy bychom ji my sami možná hledali jen stěží. Vše je tak reálné a uvěřitelné a vy víte, že tohle se může stát kdekomu a že někteří lidé podobné osudy prožívají právě teď, když vy čtete tyto řádky. Hlavní postavy jsem si oblíbila, chápala jejich chování, rozhodnutí a soucítila s nimi. Knihu však velice obohatily i vedlejší postavy a já upřímně uznávám, že takovou rozmanitou plejádu propracovaných charakterů a odlišných lidských životů jsem ještě v knize podobného rozsahu nepotkala. Ať už vezmeme v úvahu ochotného taxikáře, který vstoupil do Mařiného života jen před pár dny a za tu dobu jí stačil nabídnout větší pochopení, než byl schopen kdokoliv jiný, Scottovu manželku, ochotnou poskytnou Curtisovi nový domov, zároveň však zoufale toužící po svém vlastním klidu a po svých dětech a nebo Curtisova bratra Braye, který je nucen ve velmi mladém věku rozhodovat o otázkách zásadních pro jeho budoucnost. Celý příběh je napsán s citem a s lehkostí, navzdory vážnosti tématu, o kterém pojednává. Zdánlivě ospalý začátek se rychle dostává do správného tempa a po překročení poloviny již čtenář knihu zaručeně neodloží.

Nemá cenu opakovat již stokrát vyřčené, tato kniha si mě získala, dojala mě k slzám a čtení jsem si užila navzdory několika hrubkám, které čtenáře opravdu praští do očí. Určitě bych doporučovala poctivější korekturu, ale zmíněných hrubek je v knize jen pár, takže mě to při čtení nijak neomezovalo. Dílo se stoprocentní jistotou doporučuji k přečtení a jsem přesvědčená, že si své fanoušky najde napříč celým věkovým i názorovým spektrem. Pět dní je hořko-sladký román o rozmanitosti lidských osudů, který vám kromě jiného připomene, proč si vážit vlastního života.


90%
Za poskytnutí recenzní e-knihy velice děkuji obchodu Knihy.iDNES.cz


10 komentářů:

  1. Jsem ráda, že se Ti kniha také líbila, přesně jak říkáš, není to kniha, která je plánovitě vyděračská a já si jí moc oblíbila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem byla ráda, protože jsem se na knihu dívala s trochou skepse a obav, ale když jsem začala číst, tak se všechny rozplynuly. A myslela jsem si o sobě, že jsem poměrně emočně odolná, co se knih týče, ale evidentně ne, Pět dní mě dostalo :)

      Vymazat
  2. Ty jo, po tvé recenzi chci knížku ještě více (a to už i předtím jsem se na ní fakt těšila). Hrozně se ti to zase povedlo! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji!!! :) Jsem moc ráda, že jsem k jejímu přečtení konečně dostala možnost a teď už jen všem doporučuji udělat totéž. Snad se Ti také bude líbit.

      Vymazat
  3. No já se nestačím divit! Díky moc za tip, zítra si ji definitivně pořídím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám radost! Doufám, že se ti bude také líbít. Už se těším až bude recenze :)

      Vymazat
  4. Děkuji mnohokrát za milý komentář! :) Od tebe si ho opravdu cením, tvůj blog čtu už delší dobu.
    Ke knize: netuším, zda by mě takový příběh bavil, posledně jsem četla Leu - taky takové šílené gradující drama a moc mě to nevzalo, ale recenzi jsi napsala velmi čtivě, takže cílené čtenáře určitě zaujmeš, o tom nepochybuji :)
    Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš vůbec zač! Tady můžeš děkovat jen sobě a těším se na Tvé budoucí články :)
      Určitě to není šálek každého, také jsem si tím nebyla jistá, protože většina knih podobného žánru jdou typické citové vyděračky. Ale tahle ne, proto mě nejvíc zaujala.

      Vymazat
  5. Pět dní mám na svém vánočním seznamu a nemůžu se dočkat, až se do nich pustím. Recenzi jsi napsala nádherně :) Recenzovat takové knihy není snadný úkol, ale ty ses s ní poprala se ctí a vážně jsi mě přesvědčila, že budu bulet, jako želva :D
    Mám ráda emočně vypjaté knihy. Není lehké je napsat tak, aby nevyzněly jako prvoplánová kapesníčková smršť, jsem ráda, že jsi u téhle usoudila, že patří mezi ty skvělé a upřímné příběhy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi povídej, také to nemám ráda a k podobným knihám jsem už předem kritická. Tohle je ale úplně jiné kafe. Autorka vše píše s takovou samozřejmostí a nenuceností. Hodně to graduje, v podstatě celou dobu se ve mě všechno svíralo a několikrát jsem se musela kousat do rtu, abych udržela city. To se mi vážně nestává :D Snad se bude líbit i tobě!!!

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!