STVOŘENÍ NOCI - tag

18:13 Ivcca 13 Comments


Halloween už je sice pryč, ale pochmurná podzimní nálada, která nás obklopuje, přímo vybízí k psaní článků o temných stvořeních číhajících v zapadlých uličkách, až půjde kolem nějaký zbloudilý turista. Muhehe...
A hlavně ke čtení takových knih!

Creatures of the night book tag je teď poměrně populární u zahraničních booktuberů a já jsem se rozhodla ho počeštit a přivést do naší blogosféry. Spočívá v tom, že ke každému stvoření noci jmenujete jednu knihu, ve které na danou postavu narazíte. Doufám, že se budete bavit a připravte se, protože právě začínáme!

Jaká jiná série hemžící se upíry si zaslouží tento prostor, než právě ta, kterou jsem dočetla jako poslední? Ano, je to Vampýrská akademie! Sextalogie vyprávějící příběh mladé dhampýrky Rose Hathawayové a její morojské přítelkyně Lisy Dragomirové. Vampýrská akademie je nesmírně zábavná, akční a svět upírů je zde opravdu velice komplexní a rozmanitý. Čekají vás zde pořádně krvelačné bestie.



Stmívání mají všichni spojené hlavně s upíry, nicméně zde vystupují i vlkodlaci. Jen se mě prosím neptejte, na co jsem myslela, když jsem fotila zrovna první díl z celé rozsáhlé tetralogie, když je jediný, ve kterém vlkodlaci nevystupují.



Žádnou knihu se zombie tématikou jsem nečetla, ale je pravda, že pár těch zombie se objevilo například v knize Řbitov zviřátek od mistra hororu Stephena Kinga. Tento horor jsem četla, když jsem byla menší a v tu dobu mi přišel poměrně děsivý. Těžko říct, jak bych se na to dívala dnes.
Duchařiny nečtu, takže pokud mi paměť dobře slouží, jediné místo, kde jsem se s duchy "setkala" byly Bradavice v Harrym Potterovi. A pochybuji, že se mi v budoucnu do rukou dostane jiná kniha s duchy. Co vy, četli jste nějaké takové knihy vyjma Harryho?


Vybrala jsem knihu Dračí oči: Čarodějka, i když jsem ji ještě nečetla. A to ji mám doma už více než tři měsíce. Kniha vypráví o princezně Eleně, která se vydává do kouzelného lesa za elfy, aby se zde s jejich pomocí naučila ovládat magii, jež jí koluje v krvi. To zní víc než zajímavě, že?


V sérii Mortal instruments dostaly víly zcela jinou podobu, než na jakou jsme většinou zvyklí. Éterické, něžné a dobro konající bytosti? Pche, v žádném případě! Cassandra Clare udělala z víl pěkně krvelačné bestie, které jsou všechno, jen ne hezké a milé. Osobně mám ráda, když někdo boří zaryté představy o určitých postavách a nebojí se vytvořit své vlastní.
I zde zmíním sérii Mortal instruments, kde se s démony setkáváme hned v prvním díle - Městě z kostí. Démoni jsou zde pěkné potvory všech možných vzezření. Setkat se s nimi tedy rozhodně nechcete. No, kdyby mi měl stát po boku Lovec stínů jako právě Jace Wayland, asi bych pár setkání s nimi přežila. A pokud jste tuto sérii nečetli, tak obzvláště první díl je skvělý a rozhodně doporučuji.
Knihu Pád andělů od autorky Susan Ee jsem také ještě nečetla. Četla jsem sice jiné knihy s andělskou tématikou, ale tuto jsem vybrala právě proto, že ji mám v knihovničce a mohla jsem přiložit i ilustrační foto. Spisovatelka si pro nás připravila příběh o andělech apokalypsy, kteří sestoupili na zem a kompletně změnili chod našeho světa. Podle hodnocení, která jsem měla možnost číst, se jedná o pěkně surovou knihu, kde se dočkáte všeho, jen ne romantiky.



Hostitel je kniha, kterou také napsala Stephenie Meyer, autorka tetralogie Stmívání. Mimozemšťané zde přijdou na zem a rozhodně ne s nějakými přátelskými úmysly. "Duše", jak se tito tvorové nazývají, používají lidské tělo jako hostitele. Na první pohled nepozná okolí dotyčného žádný rozdíl (snad vyjma podivného kroužku kolem zorničky), ale pravdou je, že mimozemšťan vaše tělo ovládá a vy nemáte možnost se bránit a získat své tělo zpět.


Žádnou knihu vyprávějící o nějakém superhrdinovi jsem nečetla. Jen se mi jednou dostal do rukou komiks o Batmanovi, což je jeden z mých nejoblíbenějších superhrdinů. I když tyto komiksy a knihy moc nečtu, miluji jejich filmová zpracování a mám zhlédnuté snad opravdu všechny!

Co vy a temná stvoření noci?
A co se týče nominací, nebudu nominovat nikoho konkrétního, pokud máte chuť tento tag udělat, hurá do toho!
I.

13 komentářů:

  1. Ty jo, to jsou ale kukadla! Tady někdo papal moc mrkvičky :))) Supr, tos dělala ve Photoshopu, nebo to jsou čočky? Hm, sem si uvědomila, že jsem nečetla žádnou knížku se zombíkama.. a asi ani s vílama.. jo ale s duchama jo, Cantervillské strašidlo, to bylo božííí :)) Krásně sis s tím vyhrála :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S ničím se to nesmí přehánět hold :P Ani s mrkvičkou. Jinak je to udělané v Photoshopu :) Takovéhle čočky by si u mě doma nenašly uplatnění. Já se chystám na Červený vrch, což je prý super zombie knížka :) Děkuji za pochvalu.

      Vymazat
  2. Batmana miluju! :) Na hostitele se už chystám nějaký ten pátek (spíše rok!) a Hřbitov zvířátek četla mamka a říkala, že je to na ní až moc psycho. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo, King je psycho na každého podle mě :D Mě Hostitel tolik nezaujal, ale třeba se Ti bude líbit. Sto lidí, sto chutí :)

      Vymazat
  3. Duchové jsou samozřejmě v sérii o Charley Davidson :) (První hrob napravo, Druhý hrob nalevo...). Tu si přečíst musíš!!! :) A u zombíků si musíš doplnit znalosti třeba pomocí Červeného vrchu :)
    Obdivuji, že jsi ke každé kategorii vybrala něco, já nevím, jestli bych to zvládla, proto ještě promyslím, jestli tenhle TAG taky sepíšu :) Pěkné odpovědi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu si samozřejmě musím přečíst, po tvé skvostné recenzi! :) A Červený vrch mám také v plánu, snad ho najdu pod stromečkem :D Já myslím, že by jsi to určitě zvládla. Člověk se jen musí pořádně zamyslet, také jsem si ze začátku říkala, že jsem nic s těmito stvořeními nečetla.

      Vymazat
  4. Super tag! Hostitela som drzala v ruke vcera ale nakoniec som si ho nevzala,... nevadi :-D Inak mam dotaz z kategorie jazykove okienko - aky je rozdiel medzi slovami řbitov a hřbitov? Lebo u Kinga sa kniha volala řbitov zviratek a ked teraz citam inu knihu po cesky tam je napisane hřbitov...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Mě Hostitel moc nezaujal :D Takže nemůžu říct, že by jsi prohloupila tím, že sis ho nekoupila. Jinak Řbitov zviřátek se to jmenuje, protože to tak často vyslovují malé děti :) Ale česky je to správně "Hřbitov zvířátek" :)

      Vymazat
    2. Aha uz tomu chapem, dakujem :-)

      Vymazat
  5. Úplne skvelý tag:) Skvele si to tu zhrnula so skvelími odpoveďami :)

    OdpovědětVymazat
  6. Jé, to je skvělý tag! Máš zajímavé odpovědi, někde bych odpověděla stejně, třeba u vlkodlaků a démonů, ale třeba někde zase ne - duchové. U některých jsi mě i celkem překvapila, ale u první otázky mi to bylo hned jasný :D Ale komu taky ne..
    Nevadí, když si tag "půjčím?" :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, to jsem ráda, že se Ti líbí :) Stoprocentně se do něj pusť, už se moc těším, jaké odpovědi vymyslíš Ty :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!