Není přání jako přání

19:00 Ivcca 15 Comments

Romantika okořeněná trochou humoru potěší každého, kdo rád čte příběhy ze života obyčejných žen. S mladou rusovlasou fotografkou prožijete mnoho úsměvných situací, trapasů v lásce a nakonec i vytoužených úspěchů.

Originální název: Be Careful What You Wish for
Autor: Alexandra Potter
Žánr: Romány pro ženy
Počet stran: 312

Co kdybyste zjistili, že se vám splní každé přání? Přáli byste si světový mír nebo snad dostatek jídla pro všechny? A nebo něco docela jiného? Heather jednoho dne narazí před svým bytem v Londýně na cikánku prodávající na ulici štěstíčka v podobě větviček vřesu. Prší, Heather je promoklá na kost a mrzutá ze zjištění, že její nádherný soused má přítelkyni. Aby se ženy co nejrychleji zbavila, štěstíčko si od ní koupí. A opravdu, řada šťastných náhod začne její život prosvětlovat a dělat mnohem příjemnějším. Je to ale skutečně zapříčiněno vřesem nebo se jedná o pouhou shodu náhod? A jak velký pozor by si měl člověk dávat na to, co si přeje?


Román Není přání jako přání je jednou z devíti knih, jejichž autorkou je světoznámá Alexandra Potter pocházející z Velké Británie. A tam je také děj jejího románu zasazen, konkrétně do jednoho z nejkouzelnějších měst na světě - Londýna. Její dílo mi velmi připomínalo Deník Bridget Jonesové a to nejen místem, kde se příběh odehrával, ale i stylem humoru a tématem "opuštěné a zrazené" hlavní hrdinky. Sama autorka na zmíněnou knihu odkazuje přímo v ději a je tak dost pravděpodobné, že se tímto fenoménem při psaní nechala inspirovat.

Na první pohled vás kniha zaujme svou obálkou, která je dle mého názoru velice zajímavě vymyšlená a ihned mi asociuje podzim a čtení pod dekou u krbu. Potěšila mě i krásná záložka, která ke knize byla přiložená a nesla na sobě stejný motiv. To jsou zkrátka detaily a maličkosti, které pravému knihomolovi vždy udělají radost.


Kniha vás provází životem rusovlasé Heather s klidným a nevtíravým humorem, kterému sem tam porozumí opravdu jen ženy a vy tak na více než třech stech stranách s hlavní hrdinou prožíváte strasti spojené s prací, láskou i placením účtů. Ukazuje vám, že příliš dokonalý život nemusí znamenat štěstí a možná ani není o co stát. Hlavní hrdinku poznáváte důvěrně, jako by to byla vaše vlastní sestra, přesto jsem se však necítila do příběhu tolik ponořena a vnímala sama sebe spíše jako diváka. Schéma příběhu je klasické, přecházející od deziluze k plnění nejtajnějších přání. Vše je snadno předvídatelné a vy tak nečekejte nějaké inovativní myšlenky nebo něco nového a nečekaného. Není přání jako přání je romantický příběh, který vás pohladí svou hravostí a odnese vás do trochu nereálného, vysněného světa. Pokud máte romantiku ze života rádi a líbil se vám například příběh o Bridget Jonesové, věřím, že i toto dílo pro vás může být tím pravým na vyplnění dlouhé chvíle. Mě osobně bohužel tolik nezaujalo a myslím, že je určeno spíše starší generaci žen.

55%

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Kristián.

15 komentářů:

  1. Alexandra Potter mě prostě nikdy nelákala a asi se na tom nic nezmění :) Holt taky nemusím mít a číst všechno, že ano :) Pěkně sepsáno :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Tak tak, kór když má člověk po ruce třeba monument viď? :D

      Vymazat
  2. Bohužel jsem o knize ani autorce v životě neslyšela (trochu se stydím, ale na druhou stranu, nemůžu znát všechny autory :D ) Vypadá hezky, zábavně a příjemně. Jen trochu nechápu, proč dáváš tak málo procent, když knihu více méně vychvaluješ. Ale krásně napsaná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jasné, také spoustu autorů, na jejichž knihy vidím recenze, neznám. Vážně Ti přijde? Pro mě je to objektivní, kniha byla průměrná, čemuž podle mě 55% docela odpovídá. Byla milá, ale předvídatelná a trochu moc nereálná. Jak jsem psala v recenzi, nedovedla jsem se do toho vžít a ponořit, což je pro mě základ knihy a pak jsem schopna prominout i tu všidypřítomnou předvídatelnost :) No, snad jsem své hodnocení dostatečně objasnila :D

      Vymazat
  3. Knížka vypadá jako lehká oddechovka. Minimálně jednou do měsíce si vždycky ráda takovou knížku přečtu, i když předem vím, že jí nebudu hodnotit moc vysoko. :) Tahle vypadá jako skvělá volba na tyto dny! Super recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já klidně i víckrát, než jednou do měsíce, abych se přiznala :D Zvlášť třeba ve zkouškovém je to pro člověka příjemný únik od reality plné makro a mikroekonomie :) Děkuji!

      Vymazat
  4. Povedená recenze :) Knížku neznám, protože Alexandra Potter mě nikdy moc nezajímala.Možná to je omyl, ale obálky a anotace jejích knížek na mě vždycky působily hrozně sladce romanticky..:) Ale asi to budou milé oddechovky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Uvidíš, třeba se Ti někdy dostane do rukou. Je to typická romantika, to máš ale pravdu.

      Vymazat
  5. Pro mě zcela neznámá kniha, i když autorka mi zní povědomě. Navíc je hrdinka na mě trochu stará. No, asi po ní spíš nesáhnu. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak jako oddechovka dobrý, ale na nějakou literární cenu to asi nebude, že? Bylo mi to jasné už z hodnocení na Databázi.
    Na mě teď čeká "Já a pan Darcy", tak uvidíme... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě ne :) Dobrá oddechovka, ale pro mě existuje mnoho lepších. Jsem zvědavá, jaká bude ta tvá kniha a těším se na recenzi.

      Vymazat
  7. Od Alexandry Potter jsem četla "Já a pan Darcy" a "S Tebou už nikdy". A obojí bych hodnotila spíš hůř.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!