Losing It

14:16 Ivcca 12 Comments

Losing It je románem o životě, jak ho známe. Není to povrchní a přeslazený románek, naopak ukazuje vztah mezi dvěma bytostmi syrový a lidský, jaký ostatně je. Je ódou na lásku, která vás rozesměje i dojme a přesto, že vás možná ničím nepřekvapí, má v sobě tato kniha kouzlo, jež ji činí výjimečnou. Losing It je perlou tohoto žánru.

Originální název: Losing It
Autor: Cora Carmack
Žánr: Young adult
Počet stran: 248

Bliss Edwardsová studuje herectví na konzervatoři a už jen jeden semestr ji dělí od vysněného života na prknech, která znamenají svět. Bliss je pilnou studentkou, která má vše vždy dokonale promyšlené a její život by neměl chybu, nebýt jedné nepříjemné záležitosti. Je panna, což jí samotné nikterak nevadí, ale když se tuto skutečnost dozví její nejlepší přítelkyně Kesley, rozhodne se vzít její osud do svých rukou. Vyzbrojeni ultrakrátkými sukněmi a přiléhavými topy se vydávají do nejbližšího baru ulovit muže, který by Bliss tohoto "handicapu" jednou provždy zbavil. O pár hodin později už má ve svém bytě nahého a roztouženého poloboha, nicméně když má přijít na věc, zpanikaří a s trapnou výmluvou zběsile utíká ze svého vlastního bytu. Bliss uklidňuje sama sebe, že takový trapas za pár měsíců upadne v zapomnění, jaký je ale její šok, když zjistí, že svého nového učitele herectví nevidí poprvé. Před osmi hodinami ho nechala ležet nahého ve své vlastní posteli.

Losing It je prvotinou mladé americké spisovatelky Cory Carmack, která si ihned získala mnoho fanoušků a nyní se jejího překladu konečně dočkáme i v Čechách. Vedle nádherné obálky čtenáře zaujme i anotace, která dává příslib zajímavého, milého a možná i zábavného příběhu. A věřte mi, že toho v sobě skrývá ještě mnohem více. V jednu chvíli vám připadá, že se děj pomalu, ale jistě transformuje do klasického sladkého románku plného cvrlikání, nicméně o to více jste překvapení a potěšení v momentě, kdy zjišťujete, že tomu tak rozhodně není. Ano, kniha je o lásce, ale ukazuje ji takovou, jaká doopravdy je, jakou ji známe - sobeckou a přesto neuvěřitelně čistou a upřímnou. To vše dokresleno prostředním divadelní školy. Já osobně miluji umění a proto jsem si nesmírně užívala všechny ty citace ze Shakespeara a divadelní konkurzy, které příběh osvěžily a ozvláštnily. Stejně tak jako milý humor, který vás zaplavuje na každé straně. Bliss přitahovala trapné situace doslova jako magnet a já byla ráda, že se jen směji nad otevřenou knihou a nejsem na jejím místě.

Miluju ty chvíle před tím. Chvíle očekávání a naděje. Je to jako skočit z útesu, vědět, že to, co přijde pak, bude děsivé a nádherné, smysl života. Ten okamžik... byl omamný.


Hlavní postavy jsou velice sympatické a hlavně realistické. Román vám dává uvěřit, že se příběh odehrává ve skutečném světě, žádné nadlidské výkony a odvážní hlavní hrdinové bez jediné chybičky. Právě naopak, svou lidskostí a obyčejnými problémy vám přirostou k srdci. Uvidíte život studentů, umělců, zamilovaných bláznů a možná i trochu svůj vlastní. Bliss je chytrá dívka, která jde na všechno logicky a sledovat její nemožné chování a trapné situace, do nichž ji zavádí vlastní roztržitost, se stává více než zábavným. Je to zkrátka úplně obyčejná holka, ale přesto výjimečná, protože jako herečka se nestydí a naopak ráda vystupuje před ostatními, čímž se vymyká z klasického konceptu nevýrazných a stydlivých hlavních hrdinek. Nicméně mi chybělo, že nám autorka, kromě pneumatiky na břiše, příliš nepřiblížila její vzhled. Což se nedá říct o Garrickovi. Lepší než jeho zevnějšek však bylo to, co měl uvnitř. Skutečně jsem si ho zamilovala a zařadila ho okamžitě mezi své oblíbené knižní postavy.

I přes některé chybičky a předvídatelnost příběhu, které se zde lze jen stěží vyhnout, jsem si tento příběh opravdu užila, ponořila se do něj a odtrhla se až po dočtení poslední strany, což bylo za méně než půl dne. Musíte číst dál a dál a pak vás mrzí, že je příběh už pryč a já musím říct, že se ke svým oblíbeným postavám velice ráda někdy v budoucnu vrátím a těším se, až se znovu ponořím do jejich světa.

89%

Za poskytnutí recenzní e-knihy děkuji nakladatelství Jota.
Kniha vychází 26.11.2014

12 komentářů:

  1. Kniha vyzerá celkom fajn, možno si ju niekedy prečítam.:D Každopádne pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Přečtení mohu jen doporučit, mě osobně se moc líbila.

      Vymazat
  2. Krásná recenze, Ivetko ♥ Jako vždy :) A ten úvod je ze všeho nejlepší :) Jak ty to děláš? :) Takové obraty :)
    Na čtení jsem neměla tolik času, ale taky jsem ji zhltla hrozně rychle, vlastně mi to trvalo v součtu jen pár hodin, že by se to dalo spočítat na prstech jedné ruky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úvod vznikne většinou během jedné až dvou minut :) Prostě se nad tím snažím nepřemýšlet a popíši pocity, které ve mě daná kniha bezprostředně vyvolala. Děkuji, od tebe si pochvaly moc cením ♥ No jo, ty jsi rychlík, to je jasné :)

      Vymazat
  3. Achjoo.. samé skvělé recenze na tuhle knihu a já si ji stále nepřečetla :( Budu si ji muset co nejdřív sehnat, protože si myslím, že mi kniha naprosto sedne a bude se mi líbit. :) Úžasně napsáno, jako vždy ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ji pořiď, patří vážně k těm lepším v žánru! :) A moc děkuji za pochvalu!!

      Vymazat
  4. Jů, takhle vysoké hodnocení u romantické knížky? :) Na knížku jsem už četla dost recenzí, ale tvoje je první, která mě opravdu přesvědčila, že knížku musím mít! :D :) díky moc, hrozně mám tvůj blog ráda! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bývám kritická, ale tohle bylo zkrátka kouzelné! Náramně jsem si čtení užila, takže doporučuji! :) A já děkuji Tobě za podporu. Opravdu si toho moc vážím a jsem ráda, že to tu máš ráda :)

      Vymazat
    2. Mám! a moc! I tvá videa se mi moc líbí! A jen tak mimochodem - označila jsem tě do TAG, který jsem na českých blozích ještě neviděla - EMOJI book tag. Kdyby ses chtěla zapojit, budu ráda. :)

      Vymazat
  5. 90%?! Tak to MUSÍM mít! Tvoje recenze je napsaná skvěle! O Losing It jsem poprvé četla u Melindy a byla jsem trochu nahlodaná, ale po přečtení Tvojí recenze je to vyloženě must-have :)

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkná recenze. Vážně mě to nutí k tomu si Losing It přečíst víc a víc, chjo. :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!