Krásná katastrofa

11:31 Ivcca 10 Comments

Hazard, alkohol, zakázané zápasy a zakázaná láska.

Originální název: Beautiful disaster
Autor: Jamie McGuire
Díl: 1/2
Žánr: Společenské romány
Počet stran: 373

Abby Abbernanthy právě přestoupila na novou vysokou školu, aby se udržela co nejdále od své temné minulosti plné hazardu a alkoholu. Chystá se začít znova na místě, kde ji nikdo nezná a kde vůči ní nikdo nebude mít předsudky. Osud ji svede dohromady s Travisem Maddoxem, rebelem, který se vyžívá v zábavě, sexu a tajných zápasech, ve kterých je mimochodem považován za jednoho z nejlepších. Problémy řeší nejčastěji pěstmi a s pověstí si hlavu moc neláme. Představuje vše, před čím Abby utekla ze svého domova. Dvojice si mezi sebou vytvoří velice specifické přátelské pouto, kde ale končí přátelská náklonnost a začíná láska?

Krásná katastrofa patří mezi knihy, které vás zaujmou na první pohled. Její minimalistická obálka dává čtenáři příslib příjemného čtení a i já se nechala zlákat a po knize sáhla, aniž bych měla nejmenší tušení o jejím obsahu. Ten mě poměrně překvapil a byla jsem mírně zklamaná, jelikož tyto příběhy příliš nevyhledávám. I přes mou počáteční skepsi musím uznat, že mi Krásná katastrofa připravila celkem příjemnou zábavu.

Obálky ve světě. Můj favorit je druhá zprava.
Co jsem nechápala od začátku do konce byly psychické pochody obou hlavních hrdinů. Travis Maddox je zajímavý charakter, nicméně zvláště v druhé polovině knihy se choval jako maniak a já osobně bych v mnoha situacích vzala nohy na ramena a utekla od tohoto člověka tak daleko, jak by to jen šlo. Jeho extrémně majetnické chování a absolutní posedlost Abby, která mě odrazovala, však naši hlavní hrdinku přitahovala jako vosu med. Nevím, jak reálné by to bylo ve skutečném světě, ale lidé jsou všelijací, takže nakonec - proč ne. Každopádně "krásná katastrofa" je velice vypovídající definicí tohoto páru.

Děj mi bohužel přišel velice nejednotný, zápletky přicházely chronologicky za sebou a občas byl příběh lehce krkolomný. Celé to uměle udržované napětí mě obtěžovalo, jelikož člověk stejně ví, jak vše nakonec dopadne. I když kniha není příliš dlouhá, přišlo mi, jak když ji čtu celou věčnost.

Tento román sází na klasiku a autorka se tím nijak netají. Milostný příběh dvou lidí, kterým jsou do cesty kladeny překážky. Je to dobrý průměr, který se hodí jako oddychové čtení , nicméně ostatní romány podobného ražení převyšuje svým úžasným humorem. Hlavní hrdinové mluví, jak jim pusa narostla, ale knize to nedává vulgární nádech, spíše naopak to hezky podtrhne onu humornou stránku Krásné katastrofy. Mě osobně tento styl psaní bavil a vyhovoval mi. Opravdu jsem se u čtení knihy několikrát velice dobře zasmála a humor hlavních hrdinů a jejich originální hlášky si budu pamatovat ještě dlouho. Pokud hledáte příjemné oddychové čtení a zamilované cvrlikání, sáhněte po této knize!
60%

10 komentářů:

  1. A já myslela, že se ti to líbilo :) Ale to co se ti líbilo, jsi asi vypíchla na konci - humor a styl :) Knížka mě celkem láká, po přečtení Červeného vrchu, ale neřadím ji na svůj akutní seznam k přečtení :)
    Pěkná recenze :) Ze světových obálek se mi líbí stejná, jako tobě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to žádný literární skvost, ale náramně jsem se u toho bavila! :D Musela jsem to hodnocení dát trochu nižší, abych byla objektivní. Chování hlavních hrdinů mě občas trochu děsilo, ale myslím, že jinak by se ti kniha také mohla líbit! :) Určitě ji nevyřazuj ze seznamu knih k přečtení.

      Vymazat
  2. Krásnu katastrofu zbožňujem. Neviem prečo, nejako mi prirástla k srdcu, aj keď má svoje chyby :) Ja som nemala rada Abby .. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý máme svou srdcovku :) A Krásná katastrofa má nepopiratelně svoje ojedinělé kouzlo.

      Vymazat
  3. V první řadě krásná recenze a obálka knihy. Už i ta by stála za to mít ji v knihovně :) Jinak jsem podobné hodnocení čekala, i když jsem knihu sama nečetla. Viděla jsem ovšem jiné recenze a myslím, že se všichni tak nějak shodnou, že je to takový průměr :) Ale někdy i tyhle průměry jsou skvělé, protože člověk si u nich odpočine a na chvíli příjemně zabaví :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za krásný komentář a za pochvalu :) Jak již jsem psala Melindě, není to literárni skvost, ale myslím, že čtení by sis také užila :) Pokud si k Tobě Krásná katastrofa najde cestu, uřčitě se jí nebraň.

      Vymazat
  4. Moc pěkná recenze Ivčo. Většina recenzí se shoduje, že je to takový spíš průměr. Divila by ses, jak se některé ženy chovají, jsou takové, které zkrátka přitahují především ty hajzlíci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Máš pravdu, že někdy se člověk nestačí divit, co jsou některé ochotné podstoupit. Typický samaritánský syndrom.

      Vymazat
  5. Sice nesouhlasím, já knížku nenávidela a ohodnotila jí 1,5 hvězdičky, to ale nemění nic na tom, že tvá recenze je super. :) Jsi fakt talentovaná! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Ty jsi tak hodná :) Moc si toho vážím. Škoda, že Ti kniha nepadla do noty.

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!