Easy

15:06 Ivcca 10 Comments

V mnoha ohledech se často cítíme zodpovědní za své blízké a za jejich blaho. Vždyť naši nejbližší bývají tím nejcennějším, co ve svém životě máme. Je vůbec možné vyrovnat se s ranami, které osud Lucasovi zasadil? Když nejtěžší ze všeho je odpustit sám sobě?
A co teprve Jacqueline, která o vlásek unikne znásilnění. Dokáže ještě někomu věřit tak, jako dřív a je to opravdu jen její věc, jak se v takové situaci zachová? Jak dalekosáhlé následky mohou mít lidská rozhodnutí?

Originální název: Easy
Autor: Tammara Webber
Žánr: Young adult
Počet stran: 308

Jacqueline je přesvědčena, že potkala lásku svého života. Po dvouletém vztahu svého přítele následuje na vysokou školu, i když by raději studovala na hudební konzervatoři. O to větší šok prožije, když s ní její přítel vztah ukončí dva měsíce po začátku semestru. Je smutná a konsternovaná a uzavírá se do sebe, společní přátele ji začínají ignorovat a ona se ocitá na okraji společnosti. S vidinou rozptýlení myšlenek se s kamarádkou vydává na večírek, ze kterého však odchází cestou přes opuštěné a špatně osvětlené parkoviště a v tu chvíli netuší, že tam není sama.

Situace, za které se Lucas s Jacqueline setkávají, rozhodně není ideální. Vlastně se do takové situace nechce nikdo dostat. Možná je ale pravda, že vše špatné je nakonec pro něco dobré. Kniha nám vypráví osudy dvou lidí, jejichž životy byly nenávratně poznamenány, i když u každého jiným způsobem. Román řadící se mezi knihy pro mladé dospívající je klasickým romantickým příběhem o strastech a slastech vysokoškolských studentů. Zároveň však nabízí pohled pod pokličku do nejniternějších lidských pocitů.

Ocitáme se v typickém americkém vysokoškolském prostředí, kterým nás provádí hlavní hrdinka Jacqueline, zkroušená z rozchodu a myšlenkami stále u své bývalé lásky. Byla mi sympatická a snadno jsem se do ní dokázala vcítit a pochopit její myšlenkové pochody (což mi u některých jiných hlavních hrdinek dává občas docela zabrat). Lucas je emo s piercingem ve rtu a se spoustou tajemství, z nichž některá vás překvapí a u jiných si jen po celou dobu čtení tiše klepete na čelo, protože jsou všem jasná už od první stránky.

Příběh je velice předvídatelný, ale s tím jsem upřímně počítala, protože to zkrátka k young adult knihám patří. Na jednu stranu tuto knihu považuji za čtení pro mladé a věřím, že ti si ji náramně užijí. Na druhou stranu ale pojednává o poměrně závažných lidských problémech a právě díky tomu by mohla zaujmout i starší čtenáře. Obzvláště oceňuji, že se na dané problémy dívá z mnoha úhlů pohledu a nutí vás přemýšlet nad tím, jak byste jednali vy a uvažovat, co je správně a co ne.

Příběh je psán jednoduchým, srozumitelným jazykem, jeho čtení si užijete a uteče vám opravdu rychle. Easy je příjemná jednohubka, která ke klasickému (ale stále oblíbenému) klišé přidá nějaký ten bonus navíc a vy jejího přečtení rozhodně nebudete litovat.

75%

10 komentářů:

  1. Zajímavé, dávám na seznam to read :)

    OdpovědětVymazat
  2. Čítala som ju dávnejšie, no ešte si čo to z nej pamätám. Páčila sa mi, aj keď mala svoju muchy. Príjemné čítanie :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si to čtení užila :) Myslím, že je to takový lepší průměr.

      Vymazat
  3. Krásné napsaná recenze, ale mě bohužel kniha nikdy nějak nezaujala a do jejího čtení se rozhodně nehrnu. Neříkám, že kdyby náhodou byl čas a kniha k dostání (o čemž pochybuji) tak bych si ji přečetla, ale sama ji vyhledávat nebudu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu :) Každý má trochu jiný styl, to je jasné. Uvidíš, třeba se Ti nakonec dostane do rukou a překvapí Tě.

      Vymazat
  4. Těším se, až si ji přečtu :) Kniha mě zaujala už dřív, ale po tvém doporučení ji řadím do prioritních knížek v seznamu k přečtení :)
    Slyšela jsem i její srovnání s Mořem klidu, které se mi líbilo hrozně moc, takže jsem natěšená ještě víc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ji přečti, jsem zvědavá, co na ni řekneš :) A Moře klidu mám zase díky Tobě v hledáčku já! :D

      Vymazat
  5. Pěkná recenze :)

    O Easy slyším poprvé od Tebe a přijde mi, že to není úplně můj šálek kávy. Uvidíme...

    OdpovědětVymazat
  6. Dneska jsem knihu přečetla podruhé... Vždycky za jedno odpoledne ^^.
    Kniha je neskutečně skvělá. Mám na ni také recenzi na svém blogu ^^.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!