Vampýrská akademie 6: Poslední oběť

14:53 Ivcca 15 Comments

Přinese nám poslední díl Vampýrské akademie epické zakončení? Nebo se jen zařadí mezi ostatní průměrné knihy tohoto žánru?

Originální název: Last Sacrifice
Autor: Richelle Mead
Díl: 6/6
Žánr: Sci-fi a fantasy
Počet stran: 440

Předchozí díl skončil opravdu zajímavě a zanechal nám mnoho a mnoho otazníků, které nyní společně rozluštíme v závěrečném dílu této sextalogie. Rose je uzavřena v cele za vraždu královny a čeká na svůj rozsudek. Dimitrij je také držen pod zámkem a jen málokdo věří tomu, že je neškodný a opravdu nepředstavuje pro moroje a dhampýry hrozbu. Jak se dostat z této zapeklité situace? Je na čase začít plánovat Rosin druhý útěk z Akademie svatého Vladimíra. Tím to ale rozhodně nekončí, naopak. To nejšílenější dobrodružství teprve čeká.

Poslední díl Vampýrské akademie je zároveň knihou nejdelší. Na bezmála pěti stech stranách nás čeká mnoho zajímavých zjištění, ještě větší zamotání příběhu a samozřejmě i finální rozřešení všeho, s čím jsme si mohli za celou dlouhou sérii lámat hlavu. Zkusím začít tím pozitivním. Na to, že se jedná o poslední díl takto dlouhé série, to vůbec není špatné v porovnání s jinými sériemi této délky. Autorka si připravila zajímavý příběh, který byl i reálnější než například děj páté knihy. Nesetkáme se ani s žádnými do očí bijícími nelogičnostmi a vše příjemně ubíhá.



Nicméně už jsem se necítila do děje tolik ponořená a nedělalo mi problém knihu odložit nebo začít číst nějakou jinou. Občas jsem dokonce cítila, že potřebuji pauzu. Už se to nečetlo "samo" a děj neodbíhal tak zlehka jako dříve. Setkáme se i se spoustou vaty, která zde vůbec nemusela být.
Kdo mě opravdu vytáčel doběla, byla Rose. Jak já ji začala nenávidět. Její charakter se změnil na kombinaci Chucka Norrise a MacGyvera uvězněného v těle malé hysterické a rozmazlené nány. Její nesmrtelnost byla místy k smíchu, stejně tak její neustálá roztržitost a pocit, že si bez ní  nikdo nedojde ani na záchod.
Přívěsek očarovaný kouzlem lásky z 1. dílu.
Dimitrij se přeměňuje tak trochu na ufňukánka a jediný, kdo si doopravdy a navěky získal mé srdce byl Christian Ozera a Adrian Ivaškov. I Lissu oceňuji za její čestnou povahu a rozhodnost. A hlavně ji obdivuji za její sílu bojovat a nevzdávat se, čelit povinnostem a chránit své bližní. Hlavně kvůli nim budu na sérii vzpomínat s úsměvem na rtech.

Setkáme se zde i s překvapivými zjištěními, nicméně valná většina "záhad" je silně předvídatelná a nestane se skoro (opakuji - skoro) nic, co by vás takzvaně dostalo do kolen.
Vampýrská akademie je příjemná série a do 4. dílu ji mohu všem vřele doporučit. První čtyři díly jsou skvělé a kvalitní knihy, které vám nabídnou spoustu zábavy a které slupnete při čtení jako malinu. Pátý a šestý díl nemohu s čistým svědomím doporučit.
Ale buďme upřímní, koho by nelákalo zjistit, jak to vše dopadne? A jak Rose nakonec vyřeší svůj milostný trojúhelník?

Pro mě má tato kniha bohužel až příliš mnoho "ale".




55%

15 komentářů:

  1. Přesně tohle je problém většiny sérií - první díly bývají napsány brilantně a pak to jde s kopce... ale stejně chceš dočíst a zjistit, jak děj vlastně dopadne :)
    Pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) Těším se, až se k VA dostaneš ty a podělíš se o názory :)

      Vymazat
  2. Krásná recenze! :) S Rose jsi vystihla moje pocity do puntíku! Chuck Norris v těle uřvané nány. To sedí... :D a to že má pocit, že se bez ní nikdo neobejde ani na vteřinu je přesné...
    Miluju VA a navždy bude mít místo v mém srdci a v pomyslném žebříčku oblíbených sérií, ale ke konci si to u mě některé charaktery nadobro rozlili...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) Přitom Rose byla ze začátku série vážně skvělá hlavní hrdinka. Také mě VA moc bavila, ale nejsem si jistá, jestli se k ní budu vracet někdy v budoucnu.

      Vymazat
  3. Mně osobně se poslední líbil víceméně stejně jako ty předchozí, ale já jsem vcelku nenáročný čtenář, takže je klidně možné, že nějaké mezery ten příběh má. Taky jsem Poslední oběť četla už před celkem dlouhou dobou, takže možná se mi jen vypařilo z hlavy, co přesně jsem si o tom myslela.
    Každopádně jestli jsi si jako já zamilovala Adriana, tak doporučuji Pokrevní pouta, ;) ^_^
    Pěkná recenze. ;)
    P.S.: Docela jsi ve mně probudila chuť dát si re-reading celé série. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Stále přemýšlím, zda se do Pokrevních pout pustit nebo ne. Teď od tohoto světa potřebuji chvíli pauzu, tak možná v budoucnu. Ale co se týče mě a re-readingu, tak bych asi sáhla spíš po jiných sériích, než VA :)

      Vymazat
  4. Zcela s tebou souhlasím. Čekala jsem nějaké krásné, napínavé, epické zakončení a ona je to průměrná kniha, i když první díly jsou k sežrání! :D Hodně mě to zklamalo, ale vždy si vzpomenu na první díly a hned mám lepší náladu. Krásná recenze!
    PS: Mimochodem nominovala jsem tě na jeden tag s názvem 7 smrtelných hříchů knihomola.. Více na mém blogu. Byla bych ráda, kdybys tag udělala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za nominaci, určitě se moc ráda zúčastním!! :)

      Vymazat
  5. Já jsem četla jenom první díl a musím říct, že se mi do dalších ani nechce... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se ale o hodně ochuzuješ! :) První 4 díly jsou skvělé.

      Vymazat
  6. Já pořád nevím, jestli se do této série pustit, nebo ne. Tak uvidím no. Kadopádně máš naprosto super blog a recenze! Jsem nový fanoušek! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano!! Určitě se do ní pust, nebudeš litovat!! :) A jsem moc ráda, že se Ti u mě líbí a budu se těšit na Tvé další návštěvy.

      Vymazat
  7. Skvelá recenzia!!! Dávam Odber! :)

    OdpovědětVymazat
  8. krasny den nebudete nahodou knihy prodavat, je nemožne je sehnat. dekuji za odpved.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!