Vampýrská akademie 5: Spoutáni magií

18:57 Ivcca 8 Comments

Páté pokračování upíří ságy je zatím jednoznačně nejslabším dílem série. I tak nám ale nabízí spoustu hodin zábavy.

Originální název: Spirit bound
Autor: Richelle Mead
Díl: 5/6
Žánr: Sci-fi a fantasy
Počet stran: 360

Rose se vrací z dlouhé pouti napříč Sibiří do Akademie svatého Vladimíra. Zabila lásku svého života a protrpěla si neuvěřitelné věci. Nyní ji ale čeká maturita a složení slibu strážců. Její soustředění na školu narušuje dopis, výhružný dopis slibující smrt. S tím nejděsivějším podpisem. S láskou D. Dokáže mu čelit podruhé a zachránit se před zkázou?

Spolu s Rose se vracíme na akademii a ocitáme se uprostřed příprav na závěrečné zkoušky strážců. Hned od začátku se snaží Richelle Mead udržet napětí tajemným výhružným dopisem a zběsilým plánem na záchranu Dimitrije, který se Rose začíná utvářet v hlavě.

A tady jsem narazila na první zádrhel. Bylo to šíleně nereálné. Všechna čest spisovatelskému umění paní Mead, ale tohle už trochu přepískla. Jen jsem s údivem kroutila hlavou. Některé části příběhu jsou předvídatelné a pro mě už čtení nebylo tolik zábavné jako u předchozích dílů. Autorka už nám ani neposkytne tolik zvratů a děj se poklidně odvíjí, událost za událostí, aniž by vás něco vyloženě šokovalo nebo překvapilo. Vyjma konce. Ten je tak šokující, že to možná vynahradí absenci napětí napříč celou knihou.


Rose také rozvíjí svůj vztah s Adrianem. Celý ten milostný trojúhelník mi však přišel příšerně otravný. Hlavní hrdinka neví a neví a neví.. Tenhle je milý a hodný, ale z tohohle se mi podlamují kolena. Rose, no tak.
Když už jsem začala mluvit o hlavních postavách. Rose byla místy opravdu nesnesitelná, její uvažování bylo dost pofidérní a občas nelogické. Adriana jsem si zamilovala, skvěle vymyšlený a komplexní charakter. Rozvoj Lissiny a Christianovi osobnosti v tomto díle stagnuje, autorka je odsunuje trochu do pozadí. Dále jsem si velice oblíbila Abeho, působí mile i přes jeho děsivou pověst a neprostupnou skořápku.

Pátý díl postrádá spád, svěžest a inovativnost předchozích dílů. Nicméně i tak s ním zažijete spoustu zábavy a poskytne vám dostačující pokračování a vývoj této vampýrské série. Doufám, že po slabší pětce mě poslední díl hezky převálcuje a poskytne to nejlepší možné zakončení.

50%

8 komentářů:

  1. Taky se mi zdála pětka nejslabší, jak jistě víš, ale 50 % je tedy sakra málo ;) Rose byla nesnesitelná a Adrian úplné sluníčko, to máš naprostou pravdu :) Nicméně tím koncem to Richelle opět rozsekla a odpustila jsem jí těch pár kiksů v průběhu knihy :) Stejně ses musela pustit hned do šestky, takže bych pětku označila za povedenou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musela jsem to vzít objektivně :D V první polovině jsem se nudila nebo spíš byla otrávená z té nereálnosti a už tam chyběly ty šokující zvraty v průběhu knihy, jaké byly často v předchozích dílech. A je pravda, že jsem musela hned sáhnout po šestce :D Je to super knížka.

      Vymazat
  2. Bála jsem se, že to tak dopadne, protože i pro mě už to prostě není ono. (Doufám, že jsem to nezavinila já, když jsem u každé recenze psala, že se to bude zhoršovat, to by mě mrzelo). Hezky napsaná recenze, na všem špatným se dá najít i něco dobrého, což je super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neee to se určitě neboj, Ty jsi to nezavinila :) Ale musím Ti dát za pravdu. Čtyřka si to ještě vyžehlila svým koncem, ale pětka už tak dobrá jednoduše nebyla. I tak ale přečtení rozhodně nelituji! A jsem zvědavá, jak to Richelle Mead celé zakončí :)

      Vymazat
  3. Me se Vampyrska libila uplne cela. Byly slabsi dily, ale celkove proste super serie :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím musím jen a jen souhlasit! Naprosto geniální série, z Richelle Mead by si mělo vzít hodně spisovatelů příklad.

      Vymazat
  4. Souhlasím, tenhle díl jsem já osobně děsně protrpěla a měla jsem chuť do Rose vmlátit nějaký ten rozum, protože ta její nerozhodnost, chjooo XD

    OdpovědětVymazat
  5. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Připojte se k úspěchu Spojte se s více než 4 miliony obchodníků a investorů ze 170 zemí

    227,651,647 - Otevřené obchody na eToro

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!