Vampýrská akademie 4: Krvavý slib

11:09 Ivcca 6 Comments

Pokud předchozí díly byly napínavé, tak Krvavý slib je přímo nervy drásající. Tato vzestupná tendence se mi začíná opravdu zamlouvat.

Originální název: Blood Promise
Autor: Richelle Mead
Díl: 4/6
Žánr: Sci-fi a fantasy
Počet stran: 368

Při poslední bitvě, která se odehrála přímo na Akademii, zemřelo mnoho Morojů i Dhampýrů. Všichni truchlí nad ztrátou svých přátel. Nicméně pro Rose to truchlením nekončí. Opouští Akademii a vydává se na dlouhou a nebezpečnou cestu skrz nehostinné Rusko. To vše kvůli osobě kterou miluje a které dala svůj slib. Krvavý slib, který nyní musí splnit. Opouští svou nejlepší kamarádku Lissu i Adriana, aby vykonala něco, co dost možná ohrozí její vlastní život. Na Akademii zatím přijíždí spolu s novým ředitelem i jeho dcera Avery. Dokáže nahradit Rosino místo?

Už jsem si pomalu zvykla, že se stereotypem se u knih, jež vzešly z pera Richelle Mead, zkrátka nesetkám. Opět se jí daří umístit děj do zcela nového prostředí a vám tak nepřijde, že čtete jen variaci č. x. U mnoha sérií mám problém, že mi děje jednotlivých knih splývají dohromady a nedokážu rozeznat, co se kde událo. To u Vampýrské akademie mi autorka nedovolí jen tak zapomenout. To prostě nejde.


Cestování po Rusku a po Sibiři by bylo poutavější, kdyby se autorka více zaměřila na místní zvyklosti, popis krajiny, geografické zvláštnosti a podobně. Takhle jsem ani moc nevnímala, že jsem zrovna v Rusku, což je myslím docela škoda, nevyužít takové příležitosti. Celkově pro mě první polovina knihy byla takovou uspávací rutinou, která mohla být klidně o polovinu kratší. Ano, poprvé jsem se u této série i nudila. Nicméně někde za tou polovinou už děj dostává krásný spád a poslední stránky bych popsala následovně:
Šílenství, masakr, adrenalin.

Plus tři kouzelné fráze, které jsem si v duchu zopakovala nesčetněkrát:
Cože?? Prosím??? No to snad....

Ano, slovně se totiž nedá vyjádřit, jakou zápletku dokázala autorka vytvořit. Rozhodně se nebojte velice utahaného začátku, jelikož konec vám tak trochu vyrazí dech. Také jsem se na půl nohy přesunula do týmu Adrian, konečně ho poznáváme trochu blíže a upřímně, Dimitrij už pro mě není tím Dimitrijem. Uvidíte sami.
Lissa se v této knize neobjevuje tolik, jako v předchozích, nicméně prostřednictvím Rosiných mentálních návštěv do Lissiny hlavy neztrácíme přehled o dění na Akademii, což je příjemným zpestřením. Tam potkáváme Avery a vývoj této postavy během děje je opravdu zajímavý.






"I'm like a fine wine. I get better with age. The best is yet to come." - Adrian Ivashkov





Závěrem bych to shrnula tak, že Krvavému slibu by velice prospělo, kdyby ho autorka zkrátila tak o sto stran. Vše by bylo svižnější a zábavnější. Jakmile se ale Rosiným bloumáním po Rusku prokoušete, už knihu dočtete zaručeně na jeden zátah. Na konci už nám autorka podstrkuje hned několik cliffhangerů, z nichž jsem trochu v rozpacích. Nerada bych ale Richelle Mead jakkoliv podceňovala. Už několikrát mi ukázala, že se opravdu nezdá.


79%

6 komentářů:

  1. Super recenze :) Jako vždy :) Adriana si asi představuju trochu jinak, ale je to jen taková ta mlhavá představa, spíš něco jako pocit, že nemá konkrétní podobu jestli víš jak to myslím :D
    Neděs se, že po nabitém konci čtyřky se pětka trochu povleče, ale nakonec si to Richelle vyžehlí! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Mě tenhle do mé představy docela sedne, ale chápu, jak to myslíš :) Jinak dneska si k té pětce pořádně sednu, ať už s tím pohnu :D

      Vymazat
  2. Skvěle napsaná recenze! Mě se tenhle díl už zdál od začátku do konce slabší než předchozí, což mě celkem zklamalo. Ale na druhou stranu bylo milé, že autorka se zaměřila na zvyklosti a další odlišné detaily, než na které jsme byli zvyklí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Teď čtu pětku a tam je to dost podobné, začátek nuda a pak se to pěkně rozjede. Ale jak říkáš, už to není to, co díly předchozí.

      Vymazat
  3. Mne sa tento diel veľmi páčil. Prvé dva som čítala dva roky, tie ma veľmi nebavili, a potom ma kamoška nahovorila, nech to už konečne dočítam a zvyšok som dorazila behom týždňa. Stálo to za to. Adrian <3 Adrian <3 :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!