Cinder

9:51 Ivcca 11 Comments

Tři kouzelné oříšky, zářivé šaty z jejichž krásy se tají dech a spleť těl hemžící se v rytmu veselé hudby. Jistě znáte pohádku o Popelce. Marissa Meyer se chopila jednoho z nejznámějších příběhů a vytvořila jeho futuristickou verzi zasazenou do ulic Nového Pekingu. 


Originální název: Cinder
Autor: Marissa Meyer
Díl: 1/3
Žánr: Sci-fi a fantasy
Počet stran: 400

Cinder je šestnáct let a spolu se svou zákonnou opatrovnicí a dvěma nevlastními sestrami tráví svůj život v rušných ulicích Nového Pekingu. Je chytrá a hlavně velice zdatná mechanička, nejlepší v dalekém okolí, i tak se však její přítomnosti většina lidí snaží vyhýbat. Cinder je totiž kyborg a značná část jejího těla je nahrazena kovovými a silikonovými implantáty. Smířena se svým nezajímavým a rutinním životem trpělivě tráví valnou část svého času v malém stánku na tržišti, kde lidem opravuje přenosné obrazovky a vše co je potřeba. Jednoho dne se u jejího stánku objeví samotný princ s prosbou o pomoc při opravě jeho androida. Co v sobě cenný android ukrývá? A může to souviset s nevyléčitelnou nemocí, jež sužuje obyvatele nebo snad s tím, že se Země ocitá na pokraji války?

Pustit se do "přepsání" jednoho z nejznámějších příběhů na světě, to chce vážně odvahu. Jeho zasazení do futuristické Asie dokazuje, že ta autorce rozhodně nechyběla. Záměrně jsem na začátku tohoto odstavce použila uvozovky, jelikož tato kniha je klasickou pohádkou jen inspirovaná a rozhodně nečekejte jen pouhý přepis něčeho, co všichni velice dobře známe.


Marissa Meyer se chopila šance a vytvořila ojedinělý příběh, jehož základní linie a některé prvky jsou nám příjemně povědomé a přesto nám toho kniha nabízí mnoho nového. Cinder je velice sympatickou knihou, na jejíž přečtení mi stačil pouhý den a půl. Nebojte se velice odvážného prostředí daleké budoucnosti, ani toho, že Popelka je tak trochu kyborg. Nakonec budete rádi, že fantasii se meze nekladou. Za tu autorčinu si dovoluji vyseknout poklonu.


Nesmíme ale zapomenout na skutečnost, že je to pořád jen pohádka. Kniha se čte velice příjemně, neobsahuje žádná složitá souvětí ani komplikované názvy, což jen podporuje její čtivost. Nicméně bych ji doporučila spíše mladším čtenářům. Sama věřím, že kdybych ji četla o několik let dříve, ocenila bych její kouzlo více. I samotný příběh je celkem snadno předvídatelný, jak už to u podobných knih často bývá.
Konec knihy je poměrně otevřený a uvítala bych, kdyby autorka přidala ještě o něco málo více, jelikož takto na mě děj působil až předčasně ukončený. Ale alespoň se hned s vervou vrhnete na další díl, jehož děj je i lehce nastíněn na konci Cinder.
Nezbývá než naleštit střevíčky, překontrolovat šaty a ples může začít!

75%


Za poskytnutí recenzní knihy velice děkuji Knihy.iDNES.cz

11 komentářů:

  1. Cinder se mi líbila, Scarlet byla skvělá a z Cress jsem skákala radostí do stropu a nemůžu se dočkat Winter!! Přečti si další díly, i přrsto, že o nich nejsi úplně přesvědčená!! Prosím, kvůli mně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Počkej ona je to tedy tetralogie? :-O No tak dobře, že jsi to ty ♥

      Vymazat
    2. Myslím, že to dokonce plánuje jako pentalogii, ale ještě nevyšel ani 4. díl, tak si ještě počkáme :(

      Vymazat
    3. Aha, tak to v úvodu recenze pěkně mystifikuji, když tam mám díl 1/3 :D Ale co, když ty dva ještě ani nevyšly...

      Vymazat
  2. Cinder mám půjčenou z knihovny a těším se na ni. Ta recenze je moc pěkná, mám chuť se na knihu vrhnout, ale nejdřív musím dočíst resty :-( :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu Radynko :) Myslím, že si čtení užiješ.

      Vymazat
  3. Skoro na každom blogu natrafím na túto sériu a ako čítam stále viac a viac pochvalných recenzií, mám chuť si ju prečítať. A takisto má aj krásne obálky. :)
    Pekne napísané.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka je vážně krásná a co jsem se dívala v knihkupectví, tak je kniha nádherně ztvárněná i vevnitř! :) Já měla e-knihu, takže jsem to zas tolik neocenila.

      Vymazat
  4. I přesto, že říkáš, že je spíše pro mladší, si chci knihu hrozně přečíst. Ono je totiž skvělé na chvíli se začíst i do těchto nenáročných a i více dětských knih. A tohle přepracování mě naprosto nadchlo. Já si to prostě budu muset sehnat! Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas :) Je to příjemné čtení. A děkuji za pochvalu.

      Vymazat
  5. Z Cinder jsem byla nadšená, do jisté míry, říkala jsem si, že je to kouzelný příběh, ale zase ne tak pohádkový, když tady máme umírající lidi na letumózu a podobně.
    Po nějaké době se mi do rukou dostala Scarlet, kde mě začátek mocneuchvátil, ale co chybělo na začátku, to bylo doplněno pozbytek knihy! Postava Thorneho to vylepšila o strašně moc :-D
    A teď čtu Cress, která je úžasná hned od začátku... Marissa se naučila lépe psát a příběh je opravdu sthnující... Za mě Měsíční kroniky dostávají velké plus a těším se na další díly :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!