Vampýrská akadmie 2: Mrazivý polibek

17:32 Ivcca 8 Comments

Pokud vás bavil první díl Vampýrské akademie a byli jste z něj stejně nadšení jako já, pak si můžete být jistí, že druhý díl se vám bude líbit ještě více.

Originální název: Frostbite
Autor: Richelle Mead
Díl: 2/6
Žánr: Sci-fi a fantasy
Počet stran: 264

Rose Hathawayová se poprvé setkala se Strigojem a už chápe, jak moc jejich sílu a nebezpečnost podcenila. Stále v šoku ze svého zážitku se však musí potýkat i s mnohem běžnějšími problémy. Její strážce Dimitrij zjevně neopětuje její lásku, na rozdíl od příliš vlezlého spolužáka a kamaráda Masona. Blíží se ale zlé časy a Rose je svědkem krvavého masakru, jež mají na starosti Strigojové. O co jim jde a kdo všechno je v nebezpečí? Existuje vůbec nějaké místo, kde před nimi budou Morojové a Dhampýři v bezpečí?

Úplně na začátek bych ráda projevila své rozhořčení nad anotacemi této série. Zajímalo by mě, zda ten, kdo anotaci psal, knihu vůbec četl a nebo si jen někde pořídil stručný výcuc děje. Já anotace většinou nečtu, protože ráda děj poznávám až během čtení. Tady jsem se ale někdy ke konci knihy ze zvědavosti podívala na zadní stranu a anotaci si přečetla. A to je doopravdy normální vyzrazovat v anotaci děj, ke kterému se čtenář dostává až na 200. straně?! A ještě "lepší" je to v případě třetího dílu, tam je totiž zmíněn děj z úplného konce. Tohle jde vážně mimo moji logiku. Takže pokud jste knihu ještě nečetli, zásadně doporučuji nečíst tu oficiální anotaci.


Abych se ale vrátila k příběhu, ten navazuje plynule na první díl a musím říct, že je ještě o 100 % lepší. Ze začátku vás budou brzdit zdlouhavé rekapitulace toho, jak fungují vztahy mezi upíry, pouto mezi Rose a Lissou a kdo jsou to vlastně ti upíři. Což mi přijde zbytečné - ono je snad možné přečíst tuto sérii jinak než celou naráz? Jakmile se tím ale prokoušete nebo to přeskáčete, dostáváte se opět do stejně čtivého a zajímavého příběhu.
Děj  je osvěžen jednak novým prostředím, kde se příběh odehrává (nebudu nic prozrazovat!) a také novou postavou Adriana Ivaškova, kterému sice není zatím dáno dost prostoru, ale musím s nadšením říct, že je to poprvé, co si vůbec nejsem jistá, který z dvou mužských hrdinů je mi sympatičtější (což jsem zatím u každé knihy věděla okamžitě). Adrian na první pohled působí drze a namyšleně, nicméně ho po celou dobu obklopuje taková ta tajemná aura, díky které ho prostě nemůžete dopředu odsoudit. Skvělá volba.



Příběh je stejně čtivý a nepředvídatelný jako první díl a navíc se zde dočkáme i mnohem většího množství akce. Konec knihy mě v tomto ohledu přímo převálcoval. Zároveň oceňuji, že kniha končí celkem uzavřeně a ne nějakým cliffhangerem. I přesto se ale nemůžete dočkat, až budete v rukou držet další díl. A to ne proto, že chcete konečně vědět, jak to dopadne, ale proto, že víte, že vás čeká další velmi zábavný příběh. Tak se mi to líbí, tak to má být.

89%

8 komentářů:

  1. Anotace má tahle série vážně dost na hlavu. Naštěstí jsem je před čtením nezkoumala :D
    Jinak to opakování co se dělo a kdo s kým a proti komu (dhampýři a Morojové proti Strigojům) se tak nějak opakuje v každém díle a někdy je to k užitku, pokud máš větší odstup mezi díly, někdy je to spíš k vzteku. Občas je to koncipováno snad tak, že počítají s tím, že někdo začne číst třeba od třetího dílu, tak to pro něj extra vysvětlují, což mi přijde dost divné, ale vyznívá mi to tak :D
    Pěkně shrnuto :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Buď ráda, já si ji naštěstí přečetla až ke konci :) Já to opakování přeskakuji, ale chápu, někdo to asi ocení :) Jen si nedovedu představit, že bych tu sérii teď třeba na půl roku odložila :D

      Vymazat
  2. Souhlasím, druhý díl je úžasný a asi i lepší no. Mě se ale třeba ten začátek, kde rekapitulovali první díl líbil. Čtenář se do toho víc dostane a po delší odmlce nebude zmatený. Celkově VA skvělá série a přeji krásné čtení i dalších dílů. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, zrovna jsem u čtyřky a ta se tedy docela pomalu rozjíždí mi přijde :) Snad to bude časem lepší.

      Vymazat
  3. Vampýrská akademie je skvělá série :) A souhlasím - anotace raději nečíst :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě to zatím moc baví, jen čtvrtý díl má dost pomalý rozjezd.. A nad těmi anotacemi už jsem se dost navztekala :D

      Vymazat
  4. Anotace u VA mě taky naštvaly. Já jsem si přečetla anotaci čtvrtého dílu, když jsem četla asi druhý a taky mi to zkazilo překvápko -_-
    Jinak moc hezká recenze, souhlasím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to je škoda, to naprosto chápu. A děkuji moc za pochvalu :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!